انرژي لايزال خورشيدي -Solar Energy

تحقیق و توسعه وترویج لوازم برق خورشیدی( آفتاب الکتریک)

 

پکیج برق خورشیدی قابل حمل

پکیج برق خورشیدی قابل حمل

پکیج روشنایی خورشیدی 220 ولت AC .با توان 500 وات.قادر به روشن کردن تلویزیون 14.و پنکه .و 5 لامپ LED. و شارژ موبایل و رادیو ضبط و لپ تاب.دوربین. مخصوص باغ شهر.عشایر.زنبورستان.دامداران عزبز.ساخت ایران.


کاتالوگ و روش استفاده از پکیج برق خورشیدی قابل حمل
MA500W-220V
وزن کل:20 کیلو گرم.ابعاد پنل60*60 سانتیمتر.توان پنل 40 وات.باطری خشک 28 آمپرساعت.شارژ کنترل 10 آمپر.مبدل 500 وات.توان باطری 240 وات.که با باطری و پنل کمکی قابل افزایش تا 1500 وات است.
ساخت ایران/شیراز/ آفتاب الکتریک/پارس سولار
توجه:!! .لطفا قبل از راه اندازی دستگاه به نکات زیر دقت فرمائید:
ابتدا درب جعبه را باز کنید.پیچ بست باطری محکم باشد.
سپس پنل خورشیدی را روی بام یا مکانی که سایه اشیا در طول روز روی آن نباشد
رو به جنوب شرقی با زاویه 30 درجه نسبت به زمین محکم کنید.
بعد کابل بیرون آمده از دستگاه را تا پنل ادامه و سیم مثبت قرمز رنگ را به سیم
مثبت پنل وصل کنید و منفی مشکی رنگ را به منفی پنل اتصال دهید.و عایق کنید.اخطار!!!در صورتیکه سیم مثبت و منفی را اشتباه به جعبه وصل شود. به کل سیستم آسیب جدی وارد می شود.!!!!
جعبه را به پشت بخوابانید به نحوی که قطب باطری بالا قرار گیرد.و از دسترس
کودکان و آب و آفتاب دور نگه دارید. از دستکاری داخل دستگاه جدا خودداری فرمائید.
در صورت نصب توسط افراد غیر متخصص و استفاده غیر مجازشامل گارانتی نمی شود.و احتمال آتش سوزی دارد.!!
دستگاه بصورت خودکار شروع به شارژ می کند.و پس از یک روزکه شارژ شد.
کلید اصلی روی مبدل را در حالت روشن قرار دهید و دوشاخه وسایل برقی مجاز را
داخل پریز و استفاده فرمائید.توجه فرمائید.برق و توان دستگاه 220 ولت و محدود
است.و لوازمی مانند لامپ و تلویزیون 14 ال ای دی.و پنکه .و موبایل وتبلت.
و لپ تاب.و ریش تراش.و رادیو ضبط .و دریل سبک.می توانید در زمان محدود استفاده کنید.
توجه:!!به هر دلیل که ولتاژ باطری کمتر از 11 ولت شود.شارژ کنترل از کار می افتد.برای بازگشت به حالت اولیه.یک سیم آبی رنگ منفی یک سر آزاد در جعبه هست.آن را از صیح تا ظهر به قطب منفی باطری وصل کنید.تا ولتاژ باطری بالای 12 ولت برسد.سپس سر سیم را از باطری جدا کنید.زیرا اگر بیش از نیم روز متصل باشد.احتمال شارژ بیش از حد(14.5 ولت) باعث خرابی باطری می گردد.!!!!
توجه!!!به هیچ وجه زمانی که پنل خورشیدی به سیستم وصل است .اقدام به تعویض باطری یا دیگر اجزاء سیستم ننمائید.!! زیرا ولتاژ بالا باعث آسیب به شارژ کنترل و اینورتر می شود.!!
توجه:!!همیشه اول باطری را به سیستم خورشیدی وصل کنید و در آخرین مرحله پنل خورشیدی را با رعایت مثبت و منفی به سیستم متصل نمائید.
از حسن انتخاب شما متشکریم.آفتاب الکتریک./پارس سولار.
سایت:www.parssolar.ir-تلگرام@solarlive-………Email:sadeghi_abdolreza@yahoo.com
تلفن:09177196296-09391236296


برچسب‌ها: پکیج روشنائی خورشیدی, پنل, خورشیدی, آفتاب الکتریک
+ نوشته شده در  چهارشنبه چهارم مرداد ۱۳۹۶ساعت 9:27  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

استقبال بخش خصوصی از ساخت ۴۰۰۰مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر

معاون فنی و مهندسی ساتبا گفت: تعداد پیشنهاد دهندگان سرمایه‌گذاری بخش خصوصی برای تکمیل ساخت ۴۰۰۰ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر از محل ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید بیش از ۲۶ درصد افزایش داشته است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از وزارت نیرو، علیرضا پرنده مطلق خاطرنشان کرد: در حالی بازگشایی پاکت‌های مناقصه سرمایه‌گذاری برای ساخت ۱۷۶۳ مگاوات نیروگاه تجدید پذیر برگزار شد که برای حدود ۲۲۲۶ مگاوات نیروگاه تجدید پذیر پیشنهاد سرمایه گذاری در ساتبا دریافت شد.

وی، استقبال از سرمایه گذاری در توسعه انرژی‌های تجدید پذیر را بی‌نظیر توصیف و بیان کرد: استقبال به حدی بوده است که ساتبا نتوانست برخی سرمایه گذاران را به عنوان برنده انتخاب کند، بنابراین به شرکت‌های مذکور پیشنهاد شده است که از روش‌های دیگر و مدل‌های دیگر سرمایه گذاری همچون بورس انرژی، تهاتر صنعت و رمز ارز جهت سرمایه گذاری اقدام کنند.

وی عنوان کرد: در حالی که سقف خرید برق هر کیلووات ساعت ۶.۹ سنت دلار، از سوی ساتبا مطابق با مصوبه تعیین شده است، متقاضیان سرمایه‌گذاری در تعدادی از ساخت گاه‌ها، ۵.۹ سنت دلار پیشنهاد قیمت ارائه کردند که نشان از کاهش ۱۴ درصد قیمت پیشنهادی در مقابل سقف قیمتی مجاز و رقابت و اشتیاق سرمایه‌گذاران برای برنده شدن در مناقصه داشته است.

پرنده مطلق با اشاره به نتایج مناقصه سرمایه‌گذاری برای ساخت ۱۷۶۳ مگاوات نیروگاه تجدید پذیر عنوان کرد: ۴۲ شرکت بخش خصوصی برای مشارکت در سرمایه گذاری ساخت ۱۷۶۳ نیروگاه تجدید پذیر در ۷۰ ساخت گاه کشور و ۱۵ استان در مناقصه سرمایه گذاری برای تکمیل ساخت ۴۰۰۰ مگاوات نیروگاه تجدید پذیر از محل ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید برنده شدند.

وی ادامه داد: ساخت گاه تعیین شده در ۱۵ استان شامل استان‌های کرمان، سیستان و بلوچستان، آذربایجان شرقی، یزد، فارس، مرکزی، اصفهان، قزوین، سمنان، آذربایجان غربی، قم، زنجان، همدان، خراسان رضوی بوده که در استان‌های یزد با ۱۹ ساخت گاه و کرمان با ۱۴ ساخت گاه بیشترین تعداد پیشنهاد سرمایه گذاری صورت گرفته است.

پرنده مطلق با بیان اینکه استان کرمان با ۴۰۷ مگاوات حائز بیشترین ظرفیت نیروگاهی در این مناقصه شده است، اضافه کرد: پس از استان کرمان، سیستان و بلوچستان با ۳۶۵ مگاوات، آذربایجان شرقی با ۳۰۳ مگاوات و یزد با ۲۸۵ مگاوات حائز بیشترین ظرفیت نیروگاهی در این مناقصه شده‌اند.

کد خبر 6044028

فاطمه صفری دهکردی


برچسب‌ها: پارس سولار
+ نوشته شده در  جمعه بیست و پنجم اسفند ۱۴۰۲ساعت 10:1  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

اجرای طرح احداث ۴ هزار مگاوات نیروگاه انرژی تجدیدپذیر به عنوان بزرگترین قرارداد یکجای ساخت نیروگاه تجدیدپذیر بادی و خورشیدی در غرب آسیا، امروز در حضور رئیس جمهور آغاز شد و قرار است تا پیش از آغاز دوره پیک مصرف سال ۱۴۰۳ به بهره‌برداری برسد.

به گزارش ایسنا، سید ابراهیم رئیسی که صبح امروز دوشنبه در قالب فرآیند نظارت ستادی بر دستگاه‌های اجرایی در وزارت نیرو حضور یافته است، ضمن بازدید از نمایشگاه اقدامات و دستاوردهای وزارت نیرو، دستور آغاز اجرای طرح احداث ۴ هزار مگاوات نیروگاه انرژی تجدیدپذیر را صادر کرد.

با بهره‌برداری از این پروژه ظرفیت تولید برق از منابع تجدیدپذیر که در ابتدای آغاز به کار دولت مردمی حدود ۸۷۰ مگاوات بود و در حال حاضر حدود هزار و ۱۱۹ مگاوات است به بیش از ۵ هزار و ۱۱۹ مگاوات افزایش خواهد یافت.

وزارت نیرو در دولت مردمی برنامه افزایش ۱۰ هزار و ۹۰۰ مگاوات ظرفیت تولید انرژی از منابع تجدیدپذیر را دارد.

به موجب طرحی که امروز قرارداد اجرای آن به عنوان بزرگترین قرارداد یکجای ساخت نیروگاه تجدیدپذیر در غرب آسیا در حضور دکتر رئیسی امضا شد، سرمایه‌گذاران ۴ شرکت در قالب چهار سبد شامل ۲ سبد ۱۵۰۰ مگاواتی و ۲ سبد ۵۰۰ مگاواتی برای احداث ۹۵ نیروگاه خوشیدی و بادی اقدام و در مجموع ظرفیتی بالغ بر ۴ هزار مگاوات برق تجدیدپذیر را حداکثر تا زمان پیک برق سال ۱۴۰۳ به شبکه سراسری متصل خواهند کرد.

با توجه به اهتمام دولت و شخص رئیس جمهور نسبت به رفع ناترازی‌های موجود در کشور به ویژه در بخش انرژی، موانع و مشکلات پیش‌روی شرکت‌های حاضر در این طرح از جمله تملک زمین‌ها، نحوه اتصال به شبکه و مشکلات زیست‌محیطی به صورت ویژه بررسی و مرتفع شده است.

در حال حاضر ۳۸۱ محل برای ساخت نیروگاه‌های تجدیدپذیر با ظرفیت حدود ۱۱ هزار مگاوات با محوریت ۱۶ شرکت برق منطقه‌ای در سراسر کشور وجود دارد.

شرکت‌های برق منطقه‌ای استان‌های تهران با ۳۲ درصد، فارس با ۱۰ درصد و سیستان و بلوچستان با ۹ درصد از استان‌هایی هستند که بیشترین سهم را در احداث ۴ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی در کشور دارند.

در مراسم امروز همچنین نیروگاه ۱۰ مگاواتی "ساغند" یزد به عنوان بخشی از ۲۶۰ مگاوات ظرفیت اضافه شده به مجموع تولید برق تجدیدپذیر کشور از ابتدای فعالیت دولت مردمی تاکنون، با دستور دکتر رئیسی به شکل رسمی افتتاح شد.

رئیس جمهور همچنین از نمایشگاهی که به منظور ارائه اقدامات و دستاوردهای این وزارتخانه در سه بخش آب، برق و فاضلاب در دو سال و نیم گذشته برگزار شده بود، بازدید کرد و با توضیحات دست‌اندرکاران این بخش‌ها از جزئیات عملکرد این وزارتخانه مطلع شد.

بر اساس گزارش ارائه شده در دوره پیک مصرف سال ۱۴۰۲ با اجرای برنامه‌های رفع ناترازی، برای اولین بار در تاریخ تولید برق کشور، میزان تامین انرژی صنعت از بخش خانگی پیشی گرفت و ۸۵ درصد انرژی اضافه تولید شده نسبت به ۱۴۰۰، به بخش تولید اختصاص یافت. از ابتدای دولت مردمی تا کنون ۸ هزار و ۸۰۰ مگاوات ظرفیت وارد مدار شده است که نسبت به زمان طی شده از شهریور ۱۴۰۰ یک رکورد محسوب می‌شود.

همچنین بر اساس برنامه تامین آب شرب برای ۱۰ هزار روستا، تا این لحظه عملیات عمرانی آبرسانی به ۳ هزار و ۶۴۰ روستا به اتمام رسیده که دسترسی ۸۶ درصد روستاهای کشور به آب شرب پایدار را تضمین کرده است.

طبق توضیحات ارائه شده در دولت مردمی مدیریت هوشمند آب زیرزمینی به عنوان یکی از مهمترین شاخص‌های پایداری منابع آب، با اتکا به ابزارهای گوناگون نظیر تامین انرژی در دستور کار قرار گرفته و اجازه برداشت غیرمجاز و از بین رفتن عدالت در زمینه استفاده از منابع آب زیرزمینی به هیچ مشترکی داده نمی‌شود.

+ نوشته شده در  شنبه نهم دی ۱۴۰۲ساعت 8:2  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

قیمت خانه در تهران سال ۱۳۷۲ متری ۵۱ هزار و ۶۰۰ تومان بود و می‌توانستید با پنج میلیون و ۲۰۰ هزار تومان واحدی ۱۰۰ متری بخرید. ارزش همان خانه الان ۱۲۵ هزار درصد رشد کرده و به حدود ۶.۵ میلیارد رسیده
تاریخ انتشار: ۱۶:۰۹ - ۲۴ مهر ۱۴۰۲

فرارو- سریال پدرسالار پس از گذشت ۳۰ سال دوباره روی آنتن تلویزیون رفت، اما خیلی زود بابت افشای رشد ۱۲۵ هزار درصدی قیمت مسکن تهران گرفتار حاشیه شد.به گزارش فرارو؛ سریال پدرسالار سال ۱۳۷۲ پخش شده، در آن سال تورم حدود ۲۳ درصد بود و دولت به کارمندانش ماهی شش هزار و ۵۶۰ تومان حقوق پرداخت می‌کرد. گزارش‌های مرکز آمار نشان می‌دهد متوسط درآمد خانواده‌ها ۳۴ هزار و ۲۷۵ تومان و متوسط هزینه‌ها با احتساب مسکن، به ۴۳ هزار و ۴۵۱ تومان می‌رسید، اما چون در آن سال ۷۶ درصد مردم صاحبخانه بودند، عموما می‌توانستند دخل‌و‌خرجشان را با هماهنگ کنند.

پخش مجدد سریال پدرسالار به‌خاطر همین اعداد و ارقام اقتصادی دچار حاشیه شده است. به‌خصوص سکانسی که در آن ناصر و آذر به بنگاه می‌روند تا خانه‌ای یک‌خوابه اجاره کنند، اما وقتی مشاور املاک رقم اجاره را می‌گوید، تلویزیون صدا را قطع می‌کند تا خدای نکرده کسی با مقایسه قیمت‌ها به یاس و سرخوردگی مبتلا نشود غافل از اینکه در دنیای امروز و با استفاده از اینترنت، مقایسه روند تغییر قیمت مسکن و بررسی وضعیت اقتصادی مردم در ۳۰ سال گذشته، مشکل نیست.

خرید خانه در تهران؛ نگاهی به تغییرات ۳۰ ساله

قیمت خانه در تهران تا پایان نیمه اول سال ۱۴۰۲، به‌طور متوسط متری ۶۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان بود. سریال پدرسالار سال ۱۳۷۲ پخش شده، یعنی تقریبا ۳۰ سال پیش. بررسی بولتن وزارت مسکن‌وشهرسازی که الان اسمش به وزارت راه‌و‌شهرسازی تغییر کرده، نشان می‌دهد در آن سال قیمت خانه در تهران متری ۵۱ هزار و ۶۰۰ تومان ارزش داشته. پس خرید خانه ۱۰۰ متری، آن سال تقریبا برایتان تقریبا پنج میلیون و ۱۶۰ هزار تومان آب می‌خورد.

قیمت خانه در تهران، ۳۰ سال پیش هم از منطقه‌ای به منطقه دیگر تفاوت داشت. می‌گویند گران‌ترین خانه‌های تهران را سال ۱۳۷۲ در منطقه سه تهران با قیمت متری ۸۹ هزار و ۱۰۰ تومان می‌فروختند. پس ۳۰ سال پیش هنگام پخش سریال پدرسالار می‌توانستید با پرداخت نهایتا ۹ میلیون تومان یک خانه ۱۰۰ متری در منطقه سه تهران بخرید. متوسط قیمت خانه در منطقه سه الان وسط سال ۱۴۰۲، به متری ۱۰۸ میلیون تومان رسیده و همان خانه ۱۰۰ متری دست‌کم ۱۰ تا ۱۱ میلیارد تومان ارزش پیدا کرده است..

قیمت خانه در تهران سال ۱۳۷۲، حوالی منطقه ۱۸ نسبت به سایر مناطق پایتخت ارزان‌تر بوده و به متری ۳۲۱ هزار تومان می‌رسید. پس اگر آن موقع در ارزان‌ترین منطقه تهران برای خرید خانه ۱۰۰ متری اقدام می‌کردید، باید سه میلیون و ۲۱۰ هزار تومان پول توی دست‌وبالتان می‌داشتید. قیمت خانه در منطقه ۱۸ پس از گذشت ۳۰ سال به متری ۳۰ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده تا قیمت خانه ۱۰۰ متری در منطقه ۱۸ به‌طور تقریبی سه میلیارد تومان برآورد شود. آن‌هایی که سال ۱۳۷۲ در منطقه ۱۸ خانه خریدند الان با افزایش تقریبا هزار برابری قیمت همان ملک روبرو هستند.

اجاره خانه در تهران؛ نگاهی به تغییرات ۳۰ ساله

اجاره خانه در تهران سال ۱۳۷۲، به‌طور متوسط متری ۲۴۵ تومان خرج برمی‌داشت. این عدد امسال به ۲۷۰ تا ۲۸۰ میلیون تومان افزایش پیدا کرده است. برای اینکه بهتر متوجه قضیه شوید، باید ۲۴۵ تومان را در ۱۰۰ ضرب کنید تا بفهمید قیمت اجاره یک آپارتمان ۱۰۰ متری، سال ۱۳۷۲ حدود ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومان بوده. مستاجران بخشی از این رقم را به‌عنوان پول پیش و باقی آن را در قالب اجاره به صاحبخانه پرداخت می‌کرده‌اند. اجاره خانه ۱۰۰ متری آن سال تقریبا با پرداخت ۵۰۰ هزار تومان پول پیش و ماهی ۹ هزار و ۵۰۰ تومان اجاره امکان‌پذیر بود. اگر ۸۰۰ هزار تومان پول داشتید هم می‌توانستید آن خانه را رهن کنید و از شر پرداخت اجاره ماهیانه خلاص شوید.

شورش صفر‌ها در بازار خرید و فروش مسکنآمار‌ها می‌گویند ۳۰ سال پیش، نزدیک ۷۶ درصد مردم صاحبخانه بودند و حدود ۱۵ درصد در خانه اجاره‌ای زندگی می‌کردند

محاسبه اجاره خانه در تهران سال ۱۴۰۲، به‌خاطر نبود آمار‌های رسمی شاید خیلی دقیق نباشد اما با در نظر گرفتن جانب احتیاط می‌توان عدد ۲۷۰ هزار تومان تا ۲۸۰ هزار تومان را به‌عنوان متوسط قیمت اجاره یک مترمربع واحد مسکونی تا پایان نیمه اول سال، معتبر فرض کرد. ارزش اجاره خانه ۱۰۰ متری با این روش، در کمترین حالت ماهی ۲۷ میلیون تومان خواهد بود.

فرمول تبدیل رهن به اجاره می‌گوید ۲۷ میلیون تومان در ماه، معادل ۹۰۰ میلیون تومان رهن کامل می‌شود و صاحبخانه و مستاجر مثلا می‌توانند سر پرداخت ۵۰۰ میلیون پول پیش و ۱۲ میلیون تومان اجاره ماهیانه توافق کنند.

سریال پدرسالار نشان می‌دهد، ناصر و آذر به‌عنوان پسر و عروس اسدالله خان، برای مستقل شدن دنبال خانه‌ای یک‌خوابه می‌گردند. با احتساب متوسط قیمت اجاره یک مترمربع در سال ۱۳۷۲ آن‌ها باید از عهده پرداخت ۱۷ هزار و ۱۵۰ تومان برمی‌آمدند. همچنین اگر ۱۰۰ هزار تومان، ۲۰۰ هزار تومان، ۳۰۰ هزار تومان، ۴۰۰ هزار تومان یا ۵۰۰ هزار تومان پول توی دست و بالشان بود، می‌توانستند با پرداخت اجاره ماهیانه‌ای به ترتیب معادل ۱۴ هزار و ۱۵۰ تومان، ۱۱ هزار و ۱۵۰ تومان، هشت هزار و ۱۵۰ تومان، پنج هزار و ۱۵۰ تومان یا دو هزار و ۱۵۰ تومان مستاجر خانه‌ای ۷۰ متری در تهران شوند. حتی اگر روانه منطقه ۱۸ می‌شدند می‌توانستند با ۴۰۰ هزار تومان، رهن خانه ۷۰ متری را بپردازند یا با ۲۰۰ هزار تومان پیش و ماهی سه هزار تومان اجاره زندگی‌شان را آغاز کنند. احتمالا الان به فکر فرو رفته‌اید و از خودتان می‌پرسید ناصر و آذر سریال پدرسالار چطوری از عهده پرداخت این رقم برنمی‌آمده‌اند. بعضی‌هایتان قطع به‌یقین با مقایسه وضعیت بازار اجاره از سال ۱۳۷۲ تا ۱۴۰۲ نچ‌نچ‌کنان سری به‌نشانه تاسف تکان داده‌اید.

مقایسه وضعیت اقتصادی خانوار ایرانی طی ۳۰ سال

سریال پدرسالار روی کاکل ناصر و آذر می‌گردد. عروس جوان اسدالله خان نمی‌خواهد در خانه پدرشوهرش بماند و دنبال تجربه زندگی مستقل است. پس دنبال اجاره خانه‌ای یک‌خوابه به بنگاه می‌روند، اما وقتی مشاور املاک قیمت را می‌گوید، صدا قطع می‌شود.

قیمت خانه و نرخ اجاره مسکن را در سال ۱۳۷۲، یعنی دقیقا ۳۰ سال پیش لابلای آمار‌های رسمی و غیررسمی پیدا کردیم. سایت رسمی بانک مرکزی و مرکز آمار جزییات بیشتری از وضعیت اقتصادی مردم در آن دوره هستید، پیش رویمان می‌گذارند. متوسط درآمد خانوار در آن سال ماهی ۳۴ هزار و ۲۷۴ تومان بوده و متوسط هزینه‌های ماهیانه‌شان را معادل ۴۳ هزار و ۴۵۱ تومان برآورد کرده‌اند. حقوق و دستمزد کارمندان دولت ماهی شش هزار و ۵۶۰ تومان بوده.

ناصر و آذر سریال پدرسالار هر دو کارمند هستند و با توجه به سن و سالشان بعید است دوتایی روی هم بیش از ۱۴، ۱۳ هزار تومان حقوق بگیرند. پس وقتی از مشاور املاک رقم اجاره‌ها را می‌شنوند، اخم‌هایشان توی هم می‌رود.

اجاره خانه یک‌خوابه در تهران سال ۱۳۷۲، حداقل ۲۰۰ هزار تومان پول پیش و ماهی سه هزار تومان اجاره نیاز داشته؛ ناصر و آذر به این ترتیب باید ۲۱ درصد درآمدشان را برای مسکن پرداخت می‌کردند. هزینه پوشاک در آن سال به‌طور متوسط ماهی چهار هزار و ۱۹۲ تومان بوده و متوسط هزینه حمل‌ونقل سه هزار و ۳۹۱ تومان برآورد شده است. برای تفریح و سرگرمی هم مردم ماهیانه ۶۴۰ تومان هزینه می‌کرده‌اند. خرج خورد و خوراک هم هست. پس ناصر و آذر سریال پدرسالار نمی‌توانسته‌اند از عهده برآورده کردن رویای مستقل شدن بربیایند.

جمعیت خانوار‌های ایرانی در سال ۱۳۷۲ پنج نفر بوده که در حال حاضر تا سه نفر کاهش پیدا کرده است. تنها ۱۰ درصد خانوار ایرانی دونفره بوده‌اند و ۲۱ درصدشان مثل ناصر و آذر سریال پدرسالار دوتایی کار می‌کردند. خرج و مخارج ۶۱ درصد خانوار ایرانی در آن سال تنها با درآمد یک نفر تامین می‌شده که عموما سرپرست خانوار به‌حساب می‌آمد. آمار‌ها می‌گویند ۳۰ سال پیش، نزدیک ۷۶ درصد مردم صاحبخانه بودند و حدود ۱۵ درصد در خانه اجاره‌ای زندگی می‌کردند. قیمت پیکان کارکرده در سال ۱۳۷۲، حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بوده و به همین دلیل تنها ۱۶ درصد از کل خانوار ایرانی ماشین شخصی داشت.


برچسب‌ها: مسکن, تورم, ایران, اجاره
+ نوشته شده در  سه شنبه بیست و پنجم مهر ۱۴۰۲ساعت 6:10  توسط  عبدالرضا صادقی  | 



علیرغم اثرات ترسناک آن تاثیرات واقعی بر روی زمین احتمالا حداقلی است به جز مورد بعید که یک شعله خورشیدی فوق العاده قدرتمند یا خروج جرم از تاج خورشیدی باشد که به سمت ما حرکت می‌کند. دوریان می‌گوید: "بخش عمده تاثیرات آب و هوای جو برای انسان تکنولوژیکی هستند. طوفان‌های خورشیدی می‌توانند عملکرد ماهواره‌ها را مختل کنند و گاهی به زیرساخت‌های زمینی آسیب برسانند. با این وجود، باید تاکید کنم که تمدن بشری شاهد ۲۵ چرخه خورشیدی و فهرست بندی شده است که شش چرخه آن در عصر فضا رخ داده است. در نتیجه، جای نگرانی زیادی وجود ندارد".
تاریخ انتشار: ۱۶:۲۸ - ۱۹ مهر ۱۴۰۲
قطب‌های مغناطیسی خورشید در آستانه ناپدید شدن قرار دارند، زیرا در حال جابجایی هستند وضعیتی که ممکن است منجر به بروز تعدادی طوفان ژئومغناطیسی شود که در پی آن به زمین برخورد می‌کند.


به گزارش فرارو به نقل از نیوزویک، قطب‌های مغناطیسی خورشید هر ۱۱ سال یا بیش‌تر با نزدیک شدن خورشید به فعال‌ترین دوره خود (حداکثر خورشیدی) موقعیت شان را عوض می‌کنند در حالی که خورشید هیچ قطب مغناطیسی و میدان مغناطیسی آشفته‌ای در طول این مدت زمان ندارد. مدت زمانی که خورشید بدون قطب باقی می‌ماند از یک چرخه خورشیدی به چرخه خورشیدی دیگر متفاوت است.

انتظار می‌رود این تعویض قطب‌ها هوای فضایی عجیب و غریب فزاینده‌ای را به سمت ما بفرستد تا حدی به این دلیل که بخشی از مغناطیس کره خورشید به نام صفحه جریان هلیوسفر* (حلقه‌ای از الکتریسیته که توسط باد خورشیدی از خورشید خارج می‌شود) مواج‌تر از حد معمول می‌شود.

"دانیل بیلت" محقق فیزیک فضایی در دانشگاه ساسکاچوان در کانادا به "نیوزویک" می‌گوید: "واژگونی قطب خورشیدی یک پدیده عادی است که هر ۱۱ سال یک بار رخ می‌دهد. ما آن را "چرخه خورشیدی" می‌نامیم. واژگونی زمانی رخ می‌دهد که قطب‌ها خود در شرف ناپدید شدن هستند، اما در واقع زمانی است که خورشید بیش‌ترین فعالیت را دارد. اگر می‌توانستید میدان مغناطیسی خورشید را در حال حاضر ببینید یک شبکه درهم پیچیده از خطوط میدان مغناطیسی بدون شکل منسجم خواهد بود. در نیم چرخه (۵.۵ سال دیگر) قطب‌ها به خوبی مشخص می‌شوند و بیش‌تر شبیه آهنربای میله‌ای به نظر می‌رسند".

او می‌افزاید: "این بدان معناست که در حال حاضر ما در حداکثر خورشیدی با یک آشفتگی عظیم از میدان‌های مغناطیسی خورشیدی هستیم و شعله‌های خورشیدی* و خروج جرم از تاج خورشیدی* بیشتری دریافت می‌کنیم. این موارد می‌توانند به زمین برخورد کنند و باعث ایجاد طوفان‌های ژئومغناطیسی در جو ما شوند که سال گذشته باعث از بین رفتن حدود ۵۰ ماهواره استارلینک شد".

طوفان‌های ژئومغناطیسی در نتیجه شعله‌های خورشیدی یا خروج جرم از تاج خورشیدی (CMEs) پلاسمای خورشیدی رخ می‌دهند که از خورشید به بیرون پرتاب می‌شوند و معمولا در لکه‌های خورشیدی یا سایر مناطق با انرژی مغناطیسی بالا رخ می‌دهد.

"گرت دوریان" پژوهشگر علوم فضایی در دانشگاه بیرمنگام می‌گوید:" میدان مغناطیسی خورشید کمی مانند نوار‌های الاستیک زیادی عمل می‌کند که در طول فاز طلوع چرخه خورشیدی که اکنون در آن قرار داریم به طور فزاینده‌ای در هم پیچیده می‌شوند و آموزش داده می‌شوند. در نقطه‌ای تمام انرژی پتانسیل ذخیره شده باید آزاد شود که دوره آشفته‌ای است که "حداکثر خورشیدی" نامیده می‌شود. هنگامی که این انرژی ذخیره شده آزاد شد میدان به حالت درهم‌تر و ساده‌تر باز می‌گردد تا چرخه دوباره آغاز شود. این اساسا یک فرآیند چرخه‌ای ایجاد و آزادسازی انرژی است. میدان مغناطیسی خورشید از سطح مرئی خورشید (فتوسفر) عبور می‌کند و در متراکم‌ترین حالت آن می‌تواند منجر به ظهور مناطق تاریکی به نام "لکه‌های خورشیدی" شود. در حداکثر خورشیدی لکه‌های خورشیدی زیادی وجود دارد. در حداقل خورشیدی تعداد کمی از لکه‌های خورشیدی وجود دارند و یا اصلا لکه خورشیدی‌ای وجود ندارد".

خورشید قرار است زمین را روی یک ترن هوایی برقی بفرستد/ خوانده شده

حداکثر خورشیدی بعدی برای سال ۲۰۲۵ پیش بینی شده بود، اما خورشید در این چرخه جلوتر از برنامه ریزی شده بوده است و تعداد بیش تری از شعله‌های خورشیدی و خروج جرم از تاج خورشیدی را از آن چه معمولا دو سال پیش از حداکثر خورشیدی انتظار می‌رفت ارسال می‌کند.

دوریان می‌افزاید: "در طول حداقل خورشیدی خورشید دارای یک میدان مغناطیسی دوقطبی شفاف با باد‌های خورشیدی سریع و نسبتا دست نخورده است. در حداکثر خورشیدی کل میدان مغناطیسی خورشیدی با جریان باد خورشیدی بسیار متغیر و تعداد زیادی شعله‌های خورشیدی و خروج جرم از تاج خورشیدی کاملا آشفته می‌شود".

تعویض قطب‌های خورشیدی نشانه نزدیک شدن به حداکثر خورشیدی است. در حال حاضر، قطب مغناطیسی جنوب آن تقریبا به طور کامل ناپدید شده است و قطب شمال صرفا معلق مانده است. انتظار می‌رود که این وضعیت باعث ارسال امواجی به صفحه جریان هلیوسفر شود که بر آب و هوای فضایی زمین نیز تاثیر خواهد گذاشت.

"بیلت" می‌افزاید: "صفحه جریان هلیوسفر که در برخی مواقع صفحه جریان میان سیاره‌ای نیز نامیده می‌شود مانند یک پرتوافکنی توسط میدان مغناطیسی خورشیدی به فضا است. هنگامی که در حداقل خورشیدی است یک صفحه جریان تا حدی قابل پیش بینی دریافت می‌کنیم، زیرا قطب‌ها به خوبی تعریف شده اند. بنابراین، زمانی که به زمین برخورد می‌کند بسیار متغیر نیست. آن را مانند امواج میدان مغناطیسی در نظر بگیرید که به امواج زمین مانند در یک ساحل برخورد می‌کنند. شما قله‌ها و فرورفتگی‌ها را دریافت می‌کنید. در حداکثر خورشیدی شما هنوز هم امواج را دریافت می‌کنید، اما ساختار و تنوع بیش تری وجود دارد. تفاوت در صفحه فعلی بین حداکثر و حداقل تاثیر زیادی بر روی زمین (در مقایسه با شعله‌های خورشیدی) ندارد، اما بر حرکات اتمسفر فوقانی تاثیر می‌گذارد".

علیرغم اثرات ترسناک آن تاثیرات واقعی بر روی زمین احتمالا حداقلی است به جز مورد بعید که یک شعله خورشیدی فوق العاده قدرتمند یا خروج جرم از تاج خورشیدی باشد که به سمت ما حرکت می‌کند. دوریان می‌گوید: "بخش عمده تاثیرات آب و هوای جو برای انسان تکنولوژیکی هستند. طوفان‌های خورشیدی می‌توانند عملکرد ماهواره‌ها را مختل کنند و گاهی به زیرساخت‌های زمینی آسیب برسانند. با این وجود، باید تاکید کنم که تمدن بشری شاهد ۲۵ چرخه خورشیدی و فهرست بندی شده است که شش چرخه آن در عصر فضا رخ داده است. در نتیجه، جای نگرانی زیادی وجود ندارد".

هلیوسفر: سطحی در منظومه شمسی است که در آن قطبیت میدان مغناطیسی خورشید از شمال به جنوب تغییر می‌کند.
شعله‌های خورشیدی: شعله‌های خورشیدی انفجار‌های بزرگ در سطح خورشید هستند که در اثر تغییر مداوم قطب‌های مغناطیسی رخ می‌دهند معمولا چند دقیقه به طول می‌انجامند و تشعشعات شدید الکترومغناطیسی از خورشید به سمت کیهان ساطع می‌کنند. دانشمندان تاکنون پنج گونه از شعله‌های خورشیدی را شناسایی کرده‌اند.
تاج خورشیدی: خروج جرم از تاج خورشیدی فوران پر جرم از باد خورشیدی و افزایش میدان‌های مغناطیسی است که از تاج خورشید بیرون می‌آید و در فضا منتشر می‌شود. خروج جرم از تاج خورشیدی معمولا با دیگر پدیده‌های خورشیدی مانند شراره خورشیدی همراه است.


برچسب‌ها: خورشید
+ نوشته شده در  پنجشنبه بیستم مهر ۱۴۰۲ساعت 7:52  توسط  عبدالرضا صادقی  | 



«بلومبرگ» مدعی شد، محتوای گزارش آتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، «کاهش سرعت غنی‌سازی ۶۰ درصدی» را نشان خواهد داد.
تاریخ انتشار: ۰۰:۱۴ - ۱۱ شهريور ۱۴۰۲

در حالی که قرار است تا چند روز دیگر گزارش فصلی رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین‌‌‌المللی انرژی اتمی درباره فعالیت‌‌‌های هسته‌‌‌ای ایران منتشر شود، وبگاه شبکه خبری بلومبرگ با استناد به برخی منابع ناشناس، ادعاهایی درباره محتوای گزارش فصلی آژانس بین‌‌‌المللی انرژی اتمی مطرح کرده است. وبگاه شبکه خبری بلومبرگ ادعا کرده انتظار می‌‌‌رود آژانس اتمی در آن گزارش این جمع‌‌‌بندی را مطرح کند که ایران در حال «‌کاهش سرعت ذخیره‌‌‌سازی اورانیوم با غنای ۶۰ درصد» است.به نوشته این وب‌‌‌سایت، بازرسان آژانس بین‌‌‌المللی انرژی اتمی در تدارک توزیعِ گزارشِ فصلیِ این نهادِ سازمان ملل متحد پیش از نشست شورای حکام آژانس در روز ۱۱ سپتامبر (۲۰ شهریورماه) هستند. ۱۱ سپتامبر یعنی زمان برگزاری نشست شورای حکام یکی از تاریخ‌‌‌های مهمی است که پیش‌تر «دنیای اقتصاد» به آن پرداخته بود. «دنیای اقتصاد» اخیرا در گزارشی به چهار تاریخ کلیدی در روابط ایران و آمریکا اشاره کرده بود که علاوه بر ۱۱ سپتامبر‌، ۱۶سپتامبر، یک‌سالگی ناآرامی‌‌‌ها در ایران، ۱۹سپتامبر زمان حضور ایران در نشست مجمع عمومی سازمان ملل و ۱۸ اکتبر تاریخ پایان لغو تحریم‌‌‌های تسلیحاتی ایران و روز انتقال برجام را شامل می‌شود.

به گزارش دنیای اقتصاد، بلومبرگ به نقل از «برخی مقام‌‌‌های هسته‌‌‌ای» که اشاره‌‌‌ای به نام آنها نشده این «پیش‌‌‌بینی» را مطرح کرده که داده‌‌‌های آژانس اتمی نشان خواهند داد ایران در حال کاهش دادن تولید اورانیوم غنی‌‌‌شده خود است. بلومبرگ تلاش کرده کاهش ادعایی در نرخ غنی‌‌‌سازی ایران را به آنچه به گفته این رسانه «دیپلماسی مخفیانه میان تهران و واشنگتن» است، نسبت دهد. بلومبرگ، آزادسازی برخی از آمریکایی‌‌‌های بازداشت‌‌‌شده در ایران را از نتایج این «دیپلماسی مخفیانه» توصیف کرده است. جمهوری اسلامی ایران پیش از این تأکید کرده که به توافق مبادله زندانیان با آمریکا به عنوان یک مساله بشردوستانه می‌‌‌نگرد و ارتباطی میان مذاکرات در این زمینه با گفت‌‌‌وگوها بر سر مسائل دیگر وجود ندارد.

علی واعظ، مدیر گروه بین‌‌‌المللی بحران به بلومبرگ گفته: «به عنوان یک سیگنال دیپلماتیک، این اولین نشانه واقعی کاهش سرعت [غنی‌‌‌سازی] تهران پس از چندین سال ادامه توسعه است.» او مدعی است: «البته از لحاظ فنی، کاهش ۶۰ درصدی برای رفع نگرانی‌‌‌های مربوط به عدم اشاعه کمک چندانی نخواهد کرد.»

افزایش فروش نفت

همچنین بر اساس گزارش بلومبرگ، مقامات آمریکایی به طور خصوصی اذعان کرده‌‌‌اند که از قبل شروع به کاهش اجرای تحریم‌‌‌ها علیه فروش نفت ایران کرده‌‌‌اند و به تهران اجازه می‌‌‌دهند تا تولید خود را به بالاترین سطح از زمان شروع محدودیت‌‌‌ها در پنج سال پیش بازگرداند. ایران که چهارمین ذخایر نفتی جهان را در اختیار دارد، بیشترین نفت خام را در یک دهه گذشته به چین ارسال کرده است. همچنین خبرگزاری رویترز در این خصوص نوشت، به گفته مشاوران و شرکت‌‌‌هایی که محموله‌‌‌های نفتکش‌‌‌ها را دنبال می‌‌‌کنند، تولید و صادرات نفت ایران در ماه اوت به‌رغم تحریم‌‌‌های ایالات متحده افزایش یافت و تهران نفت خود را به خریداران از جمله چین می‌‌‌فروشد. تحلیلگران می‌‌‌گویند که صادرات بیشتر نتیجه موفقیت ایران در دور زدن تحریم‌‌‌های ایالات متحده و مسامحه واشنگتن در اجرای آنها است، زیرا دو کشور به دنبال روابط بهتر هستند. الی گرانمایه، عضو شورای روابط خارجی اروپا در این باره گفت که کشورهای غربی به جای احیای تلاش‌‌‌ها برای امضای یک توافق بزرگ با ایران برای حل و فصل مسائل هسته‌‌‌ای یا پیچیده امنیت منطقه‌‌‌ای، رویکردی جزئی را با هدف کاهش تنش‌‌‌ها اتخاذ کرده‌‌‌اند. وی افزود: «ما باید انتظار داشته باشیم که در سال آینده، قبل از انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده، چند دوره «کاهش تنش» وجود داشته باشد - شاید هر چند ماه یک‌بار.»

گزارش جدیدی که رافائل گروسی قرار است منتشر کند از دو جهت برای تحلیلگران و کارشناسان اهمیت دارد؛ نخست اینکه منتظر هستند ببینند در این گزارش کدام یک از مسائلی که طی یکی دو ماه گذشته توسط رسانه‌‌‌های غربی در خصوص همکاری در خصوص برنامه هسته‌‌‌ای ایران گفته شده، صحت دارد و دیگر اینکه همکاری‌‌‌های ایران و آژانس در مورد مسائل باقی‌مانده چقدر پیشرفت داشته است. یکی از مهم‌ترین مباحثی که به ویژه در یک ماه گذشته توسط رسانه‌‌‌های غربی و اسرائیلی به آن پرداخته شد، قطع یا کاهش غنی‌سازی ۶۰ درصد در ایران بود. حتی وال‌‌‌استریت ژورنال در گزارشی از رقیق‌‌‌سازی اورانیوم غنی‌شده ایران خبر داد که بسیار فراتر از قطع یا کاهش غنی‌‌‌سازی است. روزنامه «وال استریت ژورنال» روز جمعه ۱۹ مرداد در گزارشی نوشت که ایران تولید اورانیوم غنی‌‌‌شده در سطح نزدیک به استفاده برای مقاصد نظامی را به شکل قابل توجهی کاهش داده است. در این گزارش به نقل از منابع خبری این روزنامه آمده که حتی برخی از ذخایر اورانیوم غنی‌‌‌شده ایران در روند رقیق‌‌‌سازی قرار گرفته است.

اگر ایران ذخایر اورانیوم ۶۰درصد خود را رقیق کرده باشد در واقع گامی مهم در راستای مدیریت تنش برداشته و اگر این مساله در گزارش گروسی هم تایید شود، می‌‌‌تواند بر مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل تاثیر بسزایی داشته باشد. حتی این امکان را فراهم می‌‌‌کند که مذاکرات در قالب پشت‌‌‌ درهای بسته تداوم پیدا کند. اما باید توجه داشت که اگر واقعا ایران با کاهش یا توقف غنی‌‌‌سازی ۶۰ درصد موافقت کرده باشد یا حتی بخشی از آن را رقیق کرده باشد، در حوزه‌‌‌های دیگر هنوز همکاری‌‌‌ها با آژانس تکمیل نشده است. به عنوان مثال ایران اجازه داده تا روی سانتریفیوژها قطعات غنا‌‌‌سنج نصب شود که غنی‌‌‌سازی بیش از ۶۰ درصد انجام نگیرد. بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی در این رابطه توضیح داد که هیچ بازرسی آنلاین در تاسیسات هسته‌‌‌ای ایران وجود ندارد فقط بر روی خروجی غنی‌سازی ۶۰ درصد فردو و نطنز دستگاه غنا‌‌‌سنج قرار دارد که پادمانی است.

در عین حال ایران با افزایش تعداد دفعات بازدید از فردو موافقت کرده است. اما همچنان دوربین‌‌‌ها آفلاین است و پروتکل الحاقی اجرا نمی‌‌‌شود. این اقدامات ایران بدان معنا است که ایران همکاری‌‌‌هایی را با هدف محدودسازی تنش انجام می‌‌‌دهد تا بتواند مذاکرات رفع تحریم‌‌‌ها را به سرانجامی برساند. همه این امتیازات نیز در یک توافق غیررسمی رد و بدل شده است. به نظر می‌‌‌رسد اگر این‌چنین باشد ایران استراتژی «همکاری در عین استفاده از اهرم‌‌‌های هسته‌‌‌ا‌‌‌ی» را در دستور کار قرار داده است. آخرین صحبت‌‌‌های رافائل گروسی درباره همکاری‌‌‌های ایران با آژانس نیز موید همین موضوع است؛ گروسی از سرعت همکاری‌‌‌ها با ایران ناراضی است و در پاسخ به الجزیره مدعی شده که در خصوص وجود آثار اورانیوم در برخی مکان‌‌‌ها در ایران پاسخ راضی‌‌‌کننده‌‌‌ای دریافت نکرده است. بنابراین ایران امتیازهایی داده اما می‌‌‌خواهد همکاری‌‌‌ها را موردی، تاکتیکی و موضوعی ادامه دهد. یعنی تاکتیک تهران این است که به صورت مورد به مورد مسائل حل و فصل شود تا بتواند ابزارها و اهرم‌‌‌های چانه‌‌‌زنی خود را برای تمام مراحل گفت‌وگوها حفظ کند. این همکاری‌‌‌های موردی-تاکتیکی نیز با هدف مدیریت تنش است. زیرا اگر به ذخایر سوخت ایران افزوده شود، بحث نقطه گریز پیش می‌‌‌آید و خود به خود تنش‌‌‌ها بالاتر می‌‌‌رود. بنابراین ایران در این مقطع با همکاری موردی با آژانس علاوه بر مدیریت تنش، امتیازاتی نیز دریافت کرده است؛ همان‌طور که اشاره شد ایران در پی این توافقات غیررسمی، هم توانسته فروش نفت خود را افزایش دهد و هم وزارت خزانه‌‌‌داری اجازه داده عراق به نیابت از ایران از طریق اموال بلوکه‌شده ایران، بخشی از بدهی‌‌‌های بین‌‌‌المللی ما را پرداخت کند. همچنین قرار است ۶ میلیارد دلار ایران از کره جنوبی عازم بانکی در قطر شود.

محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز در آخرین اظهارنظرش با اشاره به تداوم همکاری این سازمان با آژانس بین‌‌‌المللی انرژی اتمی، گفت که با اقدام نظامی یا تحریم نمی‌‌‌توان برنامه هسته‌‌‌ای ایران را حذف کرد. اسلامی در گفت‌‌‌وگو با شبکه الجزیره تاکید کرد که «انصراف از کاهش پایبندی به توافق هسته‌‌‌ای نیازمند برداشتن کامل تحریم‌‌‌هاست و پایبندی آمریکا و طرف‌‌‌های دیگر به توافق هسته‌‌‌ای منجر به پایبندی ایران نیز خواهد شد.»

اسلامی خاطرنشان کرد که هدف قرار دادن تاسیسات هسته‌‌‌ای ایران بی‌‌‌فایده خواهد بود و با پاسخ قاطع و ویرانگر مواجه خواهد شد. او گفت رژیم صهیونیستی خودش هم می‌‌‌داند که تهدیداتش مبنی بر هدف قرار دادن تاسیسات هسته‌‌‌ای ایران پوچ و توخالی است و قدرت انجام این کار را ندارد. اسلامی تاکید کرد: «با اقدام نظامی یا تحریم نمی‌‌‌توان برنامه هسته‌‌‌ای ما را حذف کرد و سال ۲۰۲۳ شاهد پایان هیاهوی سیاسی در خصوص برنامه هسته‌‌‌ای ایران خواهد بود.» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران افزود: «گفت‌‌‌وگوهایمان با آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه دارد و اخیرا پرونده ذرات اورانیوم غنی‌‌‌سازی‌شده در سطوح بالا بسته شد.» وی همچنین گفت که نصب دوربین‌‌‌های نظارتی بیشتر منوط به پایبندی طرف‌‌‌های دیگر به توافق هسته‌‌‌ای است.

+ نوشته شده در  شنبه یازدهم شهریور ۱۴۰۲ساعت 8:26  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

دکتر حمیدرضا رخصت یزدی

دنبال راهکار درمانی هستید؟

دکتر حمیدرضا رخصت‌یزدی به عنوان بهترین متخصص مغز و اعصاب در تهران، بهترین راهکار درمانی را به شما ارائه می‌دهد تا هر چه سریعتر سلامتی خود را به دست آورید.

برای دریافت نوبت ویزیت با تلفن ۶۶۹۲۸۳۴۰(۰۲۱) تماس بگیرید.

آنچه می‌خوانید

  • ۱) نخاع چیست؟
  • ۲) قطع نخاع چیست؟ آسیب نخاعی چگونه ایجاد میشود؟
  • ۳) آیا قطع نخاع درمان دارد؟
  • ۴) انواع ضایعه نخاعی
    • ۴.۱) آسیب نخاعی جزئی
    • ۴.۲) آسیب نخاعی کامل
  • ۵) علل آسیب نخاعی کمر و گردن چه مواردی است؟
  • ۶) علائم قطع نخاع چیست؟
  • ۷) چگونگی تشخیص آسیب نخاعی گردن و کمر
    • ۷.۱) ارزیابی‌های بالینی و معاینات فیزیکی برای تشخیص آسیب نخاعی
    • ۷.۲) تشخیص قطع نخاع به کمک عکسبرداری
  • ۸) درمان آسیب نخاعی در کمر و گردن
  • ۹) توانبخشی آسیب نخاعی چگونه است؟

نخاع چیست؟

طناب نخاعی در واقع مجموعه‌ای از عصب‌ها است که از مغز نشات گرفته و از پشت کمر به سمت پایین می‌روند. طناب نخاعی، سیگنال‌های عصبی را بین مغز و اعضای بدن انتقال می‌دهد.

نخاع چیست؟

نخاع چیست؟

قطع نخاع چیست؟ آسیب نخاعی چگونه ایجاد میشود؟

آسیب نخاعی، موجب اختلال در انتقال پیام‌های عصبی می‌شود. ضایعات نخاعی معمولا بر اثر ضربه‌ای ایجاد می‌شوند که مهره‌های کمر را می‌شکند یا جا به جا می‌کند.

مهره‌ها، استخوان‌های ستونی و دیسکی ستون فقرات را تشکیل می‌دهند. اغلب آسیب‌های وارد شده به ستون فقرات، موجب قطع شدن نخاع نمی‌شوند، بلکه به آن آسیب وارد می‌کنند.

مهره‌های ستون فقرات ممکن است در هنگام جابه‌جایی روی طناب نخاعی فشار وارد کنند و یا شکسته شوند و تکه‌های شکسته در طناب نخاعی فرو برود.

آیا قطع نخاع درمان دارد؟

آسیب های نخاعی یک مشکل اورژانسی است و انجام درمان‌های فوری و به موقع می‌تواند اثرات و عواقب بلندمدت ضایعه نخاعی را کاهش دهد. درمان آسیب نخاعی در مرحله حاد آسیب، می‌تواند شامل دارو درمانی، استفاده از بریس یا تراکشن برای ثابت نگه داشتن ستون فقرات و جراحی شود.

بعد از گذشت فاز حاد آسیب، عموما از روش‌های دارو درمانی و تکنیک‌های توانبخشی استفاده می‌شود. وسایل کمکی حرکتی می‌توانند به بیمار کمک کنند که حرکت کند و برخی کارهای روزانه را انجام دهد.

آسیب یا ضایعه نخاعی مشکل مهمی است که هیچ کس هرگز نمی‌خواهد به آن مبتلا شود. اگر شخصی دچار آسیب نخاعی شود، زندگی او در خطر است و خود شخص می‌تواند بفهمد که آسیب مهمی دیده است. البته خود بیمار نمی‌تواند بر اساس علائمی که دارد نوع آسیب نخاعی که دیده است را تشخیص دهد.

افرادی که از یک ضایعه نخاعی نجات یافته‌اند، به احتمال بسیار زیاد، عوارض جدی ناشی از آسیب نخاعی مانند درد، ناتوانی حرکتی، بی اختیاری ادرار و مدفوع را خواهند داشت و همچنین بیش از دیگران مستعد ابتلا به مشکلات قلبی و تنفسی خواهند بود.

پزشک متخصص مغز و اعصاب با بیمار و خانواده او در تعامل خواهد بود تا یک برنامه درمانی مناسب و با جزئیات برای کنترل آسیب‌های وارد شده به بیمار تدوین کند. نتایج درمان هر بیمار باتوجه به وضعیت خاص او متفاوت است.

برخی از بیماران با گذشت چند ماه از آسیب نخاع بهبودی چشمگیری پیدا می‌کنند در حالی که برخی دیگر سالها فیزیوتراپی انجام داده و در این زمان پیشرفت کمی را تجربه می‌کنند یا هیچ پیشرفتی ندارند.

نتایج درمان قطع نخاع در هر بیمار به ماهیت آسیب او، کیفیت خدمات درمانی که دریافت می‌کند و میزان تلاشی که خود او برای بهبودی اش می‌کند (داشتن سبک زندگی سالم و حفظ سلامت روانی) و بسیاری عوامل دیگر بستگی دارد.

انواع ضایعه نخاعی

انواع آسیب های طناب نخاعی به دو دسته بزرگ تقسیم می‌شوند:

  1. آسیب کامل
  2. آسیب جزئی

انواع آسیب یا ضایعه نخاعی کمر و گردن

انواع آسیب یا ضایعه نخاعی کمر و گردن

آسیب نخاعی جزئی

در این آسیب‌ها تنها بخشی از طناب نخاعی دچار آسیب شده است و بنابراین بیمار همچنان می‌تواند برخی کارایی‌های فیزیکی را داشته باشد. در این موارد، میزان کارایی عملکردی و حرکت‌پذیری بدن بیمار به شدت آسیب وارد شده بستگی دارد.

آسیب نخاعی کامل

در این آسیب‌ها، طناب نخاعی کاملا قطع شده و در نتیجه کلیه عملکردهای فیزیکی بدن بیمار از کار می‌افتند. با این حال با انجام درمان‌های فیزیوتراپی ممکن است تا حدودی، برخی عملکردهای بیمار را بازیابی کرد.

علل آسیب نخاعی کمر و گردن چه مواردی است؟

علت آسیب نخاع می‌تواند موارد زیادی باشد. اغلب این آسیب‌ها در حالتی اتفاق می‌افتند که در زمان وارد شده ضربه بدن، کمر یا گردن خم شده‌اند یا تحت فشار زیاد قرار گرفته اند.

برخی از حوادث احتمالی که می‌تواند منجر به قطع نخاع شود عبارتند از:

  • آسیب‌های حین زایمان که معمولا در ناحیه گردن آسیب وارد می‌کند.
  • زمین خوردن
  • تصادفات رانندگی که ممکن است در آن شخص در ماشین در حال حرکت بوده و یا در حالی که پیاده بوده است با ماشین برخورد کرده است.
  • آسیب‌های ورزشی
  • آسیب‌های حین غواصی
  • حوادث پیش آمده در ترامپولین
  • خشونت که معمولا آسیب نخاعی ناشی از فرو رفتن جسمی مانند چاقو یا گلوله در طناب نخاعی است.

علائم قطع نخاع چیست؟

برخی از علائم و نشانه های قطع نخاع شامل موارد زیر است:

  • فلج و ناتوانی حرکتی در درجات مختلف مانند بی‌حرکتی از زیر فک و بی‌حرکتی از پایین کمر
  • مشکل در تنفس که در این صورت نیاز به دستگاه تنفسی است
  • مشکل کنترل ادرار و مدفوع
  • عفونت‌های مکرر، در صورتی که شخص از دستگاه کمکی تنفس و تغذیه استفاده می‌کند، احتمال بروز عفونت بیشتر می‌شود.
  • زخم بستر
  • دردهای مزمن
  • سردرد
  • تغییر در خلق و خو و شخصیت
  • از دست دادن میل جنسی یا کارایی عملکردی جنسی
  • ناباروری
  • درد عصبی
  • درد مزمن عضلانی
  • پنومونی یا ذات الریه (بیش از نیمی از ضایعات نخاعی گردنی با مشکل پنومونی همراه هستند)

چگونگی تشخیص آسیب نخاعی گردن و کمر

پزشکان معمولا با توجه به دو عامل مهم، آسیب در نخاع را ارزیابی می‌کنند:

  1. محل آسیب وارد شده و نوع آن
  2. علائم بیمار

تمامی افرادی که ضربه شدیدی خورده‌اند و یا در حادثه‌ای هوشیاری خود را از دست داده‌اند، ممکن است به آسیب نخاعی دچار شده باشند. اگر بیمار علائمی مانند سردرد، عدم توانایی حرکت دادن دست و پا، مشکل در حرکت کردن، احساس گزگز یا مشکل در نفس کشیدن داشته باشد، احتمالا دچار ضایعه نخاعی شده است.

هیچ تست منفرد و مشخصی برای تشخیص قطع نخاع وجود ندارد و پزشکان از پروسه‌های تشخیصی مختلفی بدین منظور کمک می‌گیرند که شامل موارد زیر است:

  • ارزیابی‌های بالینی و معاینات فیزیکی
  • عکسبرداری

ارزیابی‌های بالینی و معاینات فیزیکی برای تشخیص آسیب نخاعی

پزشک لیستی با جزئیات از تمامی علائم بیمار تهیه می‌کند و ممکن است انجام آزمایش خون را تجویز کند. پزشک از بیمار می‌خواهد که دست یا پای خود را حرکت دهد و حرکت چشمان بیمار را بررسی می‌کند و سایر تست‌های لازم برای نزدیک شدن به تشخیص درست را انجام می‌دهد.

تشخیص قطع نخاع به کمک عکسبرداری

ممکن است پزشک، انجام اسکن ام آر آی یا سایر انواع عکسبرداری‌ها را تجویز کند تا بتواند وضعیت ستون فقرات، طناب نخاعی و مغز را ارزیابی کند.

درمان آسیب نخاعی در کمر و گردن

برخلاف بسیاری دیگر از آسیب‌ها، مهمترین بخش از برنامه درمان آسیب نخاعی حتی قبل از این که بیمار آسیب ببیند آغاز می‌شود.

بعد از وارد شدن ضربه به بدن، ثابت و بی‌حرکت ماندن بیمار، پیشگیری از حرکت دادن ستون فقرات و انجام درمان‌های اورژانسی می‌تواند خطر بروز قطع نخاع و عوارض ناشی از آن را کاهش داده و شانس نجات یافتن بیمار را افزایش دهد.

پس از وارد شدن ضربه، تمرکز پزشکان بر روی ثابت نگه داشتن بدن بیمار و بی‌حرکت بودن ستون فقرات است. این موضوع برای بالا بردن شانس نجات بیمار، بسیار ضروری و حیاتی است.

برخی از اقدامات جهت درمان اورژانسی آسیب نخاعی عبارتند از:

  • کمک به تنفس بیمار
  • قرار دادن گردن بیمار در گردنبند طبی
  • انتقال خون به بیمار
  • قرار دادن لوله مخصوص تغذیه برای رساندن غذا به بدن بیمار (در صورتی که بیمار نمی‌تواند غذا بخورد)

بروز مشکلات تنفسی برای بیمار اغلب نشان‌دهنده آسیب نخاعی شدید باشد. در حدود نیمی از بیمارانی که دچار ضایعه نخاعی از ناحیه کردن شده اند به دستگاه کمکی تنفس نیاز پیدا می‌کنند.

به نظر می‌رسد که استفاده از داروی استروئیدی متیل پردنیزولون طی ۸ ساعت پس از آسیب، می‌تواند میزان آسیب وارد شده به سلول‌های عصبی را کاهش دهد.

سایر روشهای درمان آسیب نخاعی عبارتند از:

  • درمان‌های تسکین دهنده درد برای کمک به راحتی بیمار. همچنین اگر بیمار مشکل اختلال خواب پیدا کند، پزشک برای او داروی آرام بخش یا خواب آور تجویز می‌کند.
  • توصیه‌هایی برای تغییر سبک زندگی مانند ترک سیگتر یا داشتن رژیم غذایی سالم.
  • در صورت لزوم، انجام جراحی برای درمان آسیب‌ها یا مشکلات دیگر.

توانبخشی آسیب نخاعی چگونه است؟

توانبخشی بیماران آسیب نخاعی از همان مرحله حاد آسیب آغاز می‌شود. با بهبود تدریجی وضعیت بیمار، برنامه توانبخشی در سطح گسترده‌تری آغاز می‌شود.

میزان موفقیت برنامه توانبخشی قطع نخاع به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله:

  • شدت ضایعه نخاعی
  • نوع و درجه ی ناتوانی‌های ناشی از آسیب نخاعی
  • وضعیت کلی سلامت بیمار
  • حمایت‌های خانواده

بسیار مهم است که بیمار و اطرافیان او بر افزایش توانایی‌های بیمار در محیط خانه و در اجتماع، تمرکز داشته باشند. حمایت‌های مثبت با ایجاد روحیه و اعتماد به نفس و بهبود استقلال بیمار موجب بهبودی وضع کلی او می‌شوند.

هدف از توانبخشی بیماران ضایعه نخاعی این است که به بیمار کمک شود که تا جای ممکن به بیشترین سطح از استقلال عملکردی برسد و از سوی دیگر کیفیت زندگی او چه به لحاظ فیزیکی و چه به لحاظ روحی و احساسی بهبود داده شود.

برنامه‌های توانبخشی ترکیبی از درمان‌های فیزیکی و حرکتی (برای بازآموزی بدن و مغز) همراه با انجام فعالیت‌هایی برای ایجاد مهارت‌های مورد نیاز بیمار و مشاوره برای حمایت روحی و احساسی است.

انجام تحریک الکتریکی عصب‌ها به کمک دستگاه‌های پروتز عصبی می‌تواند برخی از کارایی‌های فیزیکی مانند کنترل ادرار، تنفس، سرفه کردن و حرکت دست و پا را بهبود دهد. البته امکان استفاده از این دستگاه‌ها به نوع و میزان آسیب نخاعی بیمار بستگی دارد


برچسب‌ها: نخاع
+ نوشته شده در  دوشنبه سی ام مرداد ۱۴۰۲ساعت 8:30  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

نویسنده:شکوفه آزادگان

منتشر شده در۱۵ تیر ۱۳۹۸

۳زمان مطالعه: 4 دقیقه

ویتامین K2

۱۰+

ویتامین K2 از دسته ویتامین‌های ضروری می‌باشد ولی متاسفانه بیش از ۵۰ % از جمعیت جهان از کمبود این ویتامین رنج می‌برند. شکل اصلی ویتامین K به صورت ویتامین K و K1 و K3 است. اما ویتامین K2 به صورت اصطلاح Menaquinone شناخته شده است و مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بر خلاف آن چه که عموم گمان می‌کنند این ویتامین در سبزیجات یافت می‌شود این ویتامین بیشتر در برخی از گونه‌های جانوری هم پیدا می‌شود. اگر بتوانیم که ویتامین K2 را در رژیم روزانه خود قرار دهیم خدمت بزرگی به سلامتی خود کرده ایم.

فهرست عناوین این مطلب

ویتامین K2 چیست؟

ویتامین کا یا ویتامین K یک گروه از ساختار مشابه، محلول در چربی ویتامین‌هایی است که بدن انسان برای اصلاح پروتئین‌های خاصی که برای انعقاد خون است و همچنین در استخوان و دیگر بافت‌ها به آن احتیاج دارد. تعدیل پروتئین‌ها اجازه می‌دهد که آن‌ها را به یون کلسیم اتصال دهیم. ویتامین k شامل ۲ پروتئین طبیعی k1 و k2 است.

ویتامین K2 به نوبه خود شامل تعدادی از انواع مواد شیمیایی مرتبط با طول‌های مختلف از زنجیره‌های جانبی کربن است که از اتم گروه ایزوپرونید ساخته شده‌اند. خواص ویتامین K2 تا کنون به طور گسترده مورد مطالعه قرار نگرفته است.

اما تحقیقات اندک نیز نشان می‌دهد که ویتامین K2 بر روی سلامت استخوان‌ها و فشار خون تاثیراتی مثبت داشته است. تاکنون تعداد ۹ گونه از این ویتامین شناخته شده است. تنوع غذایی این ویتامین بسیار کم است و به صورتی نیست که به راحتی مورد استفاده قرار گیرد. به همین دلیل مکمل‌های بسیاری برای جایگزینی این ویتامین وجود دارد که می‌توان آن‌ها را نیز مصرف کرد.

مزایای ویتامین K برای بدن

ویتامین K از دسته ویتامین هایی است که برای بدن بسیار ضروری و مهم می‌باشد. سبزیجات از منابع بسیار غنی این ویتامین به شمار می‌روند. این ویتامین به شما کمک می‌کند تا استخوان هایتان را حفظ کنید و هنگام خونریزی عمل انعقاد خون به درستی انجام شود.

بدن هر انسان به طور معمول روزانه بین ۹۰ تا ۱۲۰ میکرو گرم ویتامین K نیاز دارد. این ویتامین که به عنوان ویتامین لخته شدن خون نیز شناخته می‌شود در افرادی که عمل جراحی دارند بسیار مهم می‌باشد. در حقیقت ویتامین K عامل لخته شدن پروتئین در خون است.

غذاهای حاوی ویتامین K2

ویتامین K2 یک ویتامین کمیاب با مزایای بسیار زیاد

ویتامین K2 یک ویتامین کمیاب با مزایای بسیار زیاد

اگر می‌خواهید مصرف ویتامین K2 خود را افزایش دهید می‌توانید غذاهای رده تخمیر شده مانند سویا را انتخاب کنید. این ماده غذایی که در کشورهایی مانند ژاپن بسیار زیاد مصرف می‌شود میزان بسیار بالایی پروتئین و همچنین ویتامین در خود دارد.

برخی از منابع حیوانی ویتامین K2 نیز غذاهایی مانند گوشت گاو،گوشت اردک،جگر گاو،ماهی سالمون و ماهی قزل آلا و شاه ماهی و میگو است. تخم مرغ و فرآورده‌های لبنی نیز میزان زیادی ویتامین K2 دارند.

بیشتر بخوانید: ویتامین زنان: ویتامین های مورد نیاز بدن زنان برای حفظ سلامتی را بشناسید

کلم

کلم‌ها در انواع مختلف از مواد غذایی حاوی Vitamin K هستند و می‌توانند میزان زیادی ویتامین K و ویتامین K2 به بدن شما برسانند. هر یک فنجان کلم آب پز در حدود ۱۰۰ میکروگرم ویتامین K دارد. گل کلم را می‌توانید به تکه‌های بسیار کوچک تقسیم کرده و همراه با کمی چیپس سیب زمین میل کنید.

اسفناج

هر یک فنجان اسفناج پخته شده در حدود ۴۴۵ میکروگرم ویتامین K دارد که این بسیار غنی و مفید است. اسفناج از آن دسته سبزی‌جاتی است که می‌تواند در تامین ویتامین K بدن بسیار موثر باشد. اسفناج را بهتر است به صورت بخارپز تهیه کرده و همراه با کمی ادویه میل کنید. اسفناج خام راهم می‌توان به صورت سالاد با دیگر سبزیجات مصرف کرد.

پیازچه

پیازچه از مواد غذایی حاوی ویتامین k است و از آن دسته سبزیجاتی است که بی شمار ویتامین K و ویتامین K2 دارد. این سبزی خوشمزه در تمامی فصول در دسترس است و با بیشتر غذاها قابل مصرف می‌باشد. پیازچه را می‌توانید در بیشتر غذاهای خود مانند سوپ‌ها و خوراک‌ها استفاده کنید. کاشت پیازچه در منزل نیز بسیار راحت است و شما به راحتی می‌توانید آن را در یک گلدان کوچک کاشته و استفاده کنید.

کلم بروکلی

همان طور که گفت شد، خانواده کلم‌ها به خصوص کلم بروکلی میزان بالایی ویتامین K دارند که برای سلامتی استخوان‌ها بسیار مفید می‌باشند. در صورتی که شما نصف فنجان کلم بروکلی میل کنید در حدود ۱۱۰ میکروگرم ویتامین K به بدن خود رسانده اید. کلم بروکلی نیاز به شستشوی بسیار دقیقی دارد و به حالات بسیار مختلفی قابل خوردن است. این کلم را می‌توانید به صورت بخار پز با کمی پنیر میل کنید البته سوپ کلم بروکلی نیز بسیار خوشمزه و مفید است.

مارچوبه

مارچوبه سبزی کمیاب ولی بسیار مفید و از مواد غذایی حاوی ویتامین k است. هر نصف فنجان مارچوبه در حدود ۵۰ میکروگرم ویتامین K دارد که این میزان کم نیست و برای تامین ویتامین K بدن بسیار سودمند خواهد بود. بهتر است مارچوبه را در فر بپزید و در کنار دیگر غذاها میل کنید. طعم مارچوبه در سوپ و در کنار پاستا نیز بسیار لذیذ است.

هویج

هویج سبزی پر خاصیتی است که خواص بی شماری دارد که یکی از آن‌ها ویتامین K می‌باشد. این سبزی را می‌توان بعد از آبگیری استفاده کرد. هر یک فنجان هویج پوره شده ۱۰۷ میکروگرم ویتامین K دارد که در حدود ۸% نیاز روزانه بدن انسان است. هویج را در طی روز به صورت میوه میل کنید یا در غذاهای خود بیشتر استفاده نمایید.

خواص ویتامین k2

افزودن خواص ویتامین k2 به رژیم غذایی می‌تواند مزایای فراوانی برای سلامتی بدن همراه داشته باشد. از جمله خواص این ویتامین خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، سلامتی پوست و بسیاری مزایای دیگر است از جمله خواص این ویتامین مصون ماندن در برابر بیماری‌های قلبی است.

این ویتامین سبب می‌شود که کلسیم در خون تنظیم شود و می‌توان اطمینان حاصل کرد که شریان‌ها از کلسیفیکا به خوبی محافظت می‌شوند. تحقیقات بسیاری نشان داده است که حفظ سطح کلسیم خون سبب پیشگیری از بیماری‌های قلبی و عروقی خواهد شد.

افزایش قدرت استخوان ها

زمانی که میزان کلسیم در خون کاهش می‌یابد، استخوان‌ها بسیاری از مواد تشکیل دهنده خود را از دست می‌دهند. به نحوی که به سرعت دچار پوکی استخوان می‌شوند. حتی در زمانی که آزمایشات شما نشان می‌دهند که در آستانه پوکی استخوان هستید، به کمک مصرف داروهای مکمل ویتامین K2 می‌توانید استخوان‌های خود را حفظ کنید.

جلوگیری از سرطان

مطالعات بسیاری درباره خواص ویتامین K2 نشان داده است که ارتباطی بین انواع سرطان و مصرف ویتامین K2 وجود دارد. به نحوی که کاهش میزان سلول‌های سرطانی در سرطان ریه و پروستات ارتباط مستقیمی با ویتامین K2 داشته است. بنابراین این ویتامین هم عامل پیشگیرانه محسوب می‌شود و هم تا حدی می‌تواند عامل درمانی باشد.

بهبود عملکرد مغز

از آن جایی که ویتامین K2 قادر به تامین کالسیفیکا کردن عروق و رگ‌های خونی در قلب است می‌تواند همانند رگ‌ها خونی قلب، از رگ‌های ظریف مغز نیز محافظت به عمل آورد. این مراقب می‌تواند باعث کاهش استرس اکسیداتیو و عملکرد‌های بهتر مغز شود.

کمبود ویتامین K2 چه می‌کند ؟

در صورتی که پس از آزمایش‌های خون متوجه شدید که دچار کمبود ویتامین K2 هستید با خطراتی احتمالی مواجه خواهید شد. از جمله این که احتمال لخته شدن خون، کمبود خون ریزی‌های مختلف از جمله خون ریزی‌های غیر معمول در دوران قاعدگی و بسیاری از مشکلات دیگر.

بیشتر بخوانید: تشخیص کمبود ویتامین:کمبود ویتامین و مواد معدنی ضروری را با ۴ روش ساده تشخیص دهید

عوارض جانبی ویتامین K2

عوارضی وجود دارد که در اثر مصرف مکمل‌ها ویتامین K2 برای برخی از افراد پیش می‌آید از جمله تهوع، استفراغ و واکنش‌های آلرژیک که می‌توانند واکنش بدن در برابر این ویتامین باشد. آلرژی‌های حاصل از این حالت معمولا بسیار خفیف و بی ضرر است و بدن به میزان کافی می‌تواند از آن محافظت کند. اما این حالات در مصرف ویتامین K3 به این صورت نیست.

+ نوشته شده در  دوشنبه سی ام مرداد ۱۴۰۲ساعت 8:13  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

تولید ۱۲ درصد انرژی جهان از طریق باد و خورشید در سال ۲۰۲۲

در سال ۲۰۲۲ رکورد تازه ای در زمینه تولید انرژی بادی و خورشیدی ثبت شد و این رقم از ۱۰ درصد کل انرژی تولیدی جهان در سال ۲۰۲۱ به ۱۲ درصد افزایش یافت.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سی جی تی ان، گزارش جدید مؤسسه امبر نشان می‌دهد که روند رو به رشد تولید انرژی با استفاده از منابع تجدید پذیر با هدف مقابله با افزایش انتشار گاز دی اکسید کربن در جو زمین ادامه دارد.

امبر با بررسی داده‌های تولید انرژی در ۷۸ کشور جهان که ۹۳ درصد از تقاضای انرژی جهان به آنها اختصاص دارد، به این نتیجه رسیده است.

این شرکت به این نتیجه رسید که همه منابع انرژی تجدید پذیر و انرژی هسته‌ای در مجموع ۳۹ درصد از تولید جهانی انرژی در سال گذشته را تشکیل می‌دهند که سهم انرژی خورشیدی ۲۴ درصد و بادی ۱۷ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.

با توجه به بحران جهانی کمبود گاز، برخی کشورها برای تأمین تقاضا در بخش انرژی از نیروگاه‌های قدیمی زغال سنگ استفاده می‌کنند و لذا تولید زغال سنگ ۱.۱ درصد رشد داشته است، در حالی که تولید برق با سوخت گاز ۰.۲ درصد کاهش یافته است زیرا قیمت‌های بالا هزینه استفاده از این نیروگاه‌ها را افزایش داده است.

از آنجایی که بخش برق منبع اصلی انتشار گاز دی اکسید کربن است، آژانس بین‌المللی انرژی معتقد است این بخش باید به اولین بخش تبدیل شود که تا سال ۲۰۴۰ انتشار دی اکسید کربن از طریق آن به صفر خالص برسد و این بدان معناست که باد و خورشید باید تا سال ۲۰۳۰ حدود ۴۱ درصد از تولید برق جهانی را به خود اختصاص دهند.

+ نوشته شده در  جمعه یکم اردیبهشت ۱۴۰۲ساعت 7:20  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

در واقع ChatGPT یک ابزار پردازش زبان طبیعی (NLP) است که به کاربران این امکان را می‌دهد تا با استفاده از زبان طبیعی با الگوی خانواده زبان‌های بزرگ GPT-3، تعامل کنند. این مدل روی حجم گسترده‌ای از اطلاعات آزموده شده است تا بتواند به طیف وسیعی از سوالات ورودی، پاسخ‌های انسان‌گونه بدهد. تاریخ انتشار: ۰۰:۲۸ - ۱۲ بهمن ۱۴۰۱ توفان آنلاین چت‌باتChatGPT، بار دیگر اهمیت رشد دسترسی به تکنولوژی‌های دیجیتالی مانند هوش مصنوعی را عیان کرد. این چت‌بات وظایف مختلفی انجام می‌دهد و به سادگی در دسترس و استفاده از آن مقرون به‌صرفه است. تعداد کاربران این چت‌بات در یک هفته اول از مرز یک میلیون نفر گذشت. مایکروسافت ۱۰میلیارد دلار در شرکت مالک این چت‌بات سرمایه‌گذاری کرده است. معرفی چت‌بات هوش مصنوعی ChatGPT از طرف شرکت اوپن ای‌آی(Open AI) و برای استفاده عمومی، یک بار دیگر اهمیت رشد دسترسی به تکنولوژی‌های دیجیتالی مانند هوش مصنوعی در زندگی کاری را عیان کرد. درست مثل تمام تحولات تکنولوژیک‌ که محیط کار را تحت تاثیر قرار می‌دهند، چت‌بات‌ها هم به‌طور بالقوه توانایی خلق برندگان و بازندگان را دارند و روی هر دو گروه کارمندان فنی و اداری تاثیر می‌گذارند. برای به حداکثر رساندن منافع اقتصادی و به حداقل رساندن تاثیرات منفی روی کارمندان، سیاستگذاران باید به علایق و دغدغه‌های تمام جامعه توجه کنند. در این میان سیاستگذاران در کشورهای در حال توسعه باید تلاش مضاعفی بکنند تا با سرعت بیشتری برای پذیرش چنین تکنولوژی‌هایی یا مواجهه با مخاطرات آینده آنها، آماده شوند. ChatGPT؛ نویدی از آینده هوش مصنوعی در واقع ChatGPT یک ابزار پردازش زبان طبیعی (NLP) است که به کاربران این امکان را می‌دهد تا با استفاده از زبان طبیعی با الگوی خانواده زبان‌های بزرگ GPT-3، تعامل کنند. این مدل روی حجم گسترده‌ای از اطلاعات آزموده شده است تا بتواند به طیف وسیعی از سوالات ورودی، پاسخ‌های انسان‌گونه بدهد. می‌توانید از این روبات وظایف مختلفی را بخواهید. حتی بعضی پاراگراف‌های این متن - در حالی که همچنان به کمی ویرایش نیاز دارند- توسط همین چت‌بات و در پاسخ به سوال «چت جی‌بی‌تی چیست؟» و «کاربردها و مزایای تکنولوژی‌هایی مانند چت جی‌بی‌تی چیستند؟»، نوشته شده‌اند. با این همه، تکنولوژی‌هایی مانند GPT-3 همچنان محدودیت‌هایی از قبیل پاسخ‌های نادرست، کمبود اطلاعات به‌روز شده، دسترسی به اینترنت و پتانسیل انحراف در الگوریتم‌های‌ موردی مانند نژاد و جنسیت، را دارند. برای مثال، ما از این چت‌بات پرسیدیم که چه پیشنهادهایی برای کاهش بعضی از عوامل محدودکننده دارد و نتایج، مثال‌هایی را نشان دادند که هوش مصنوعی به جز موارد واضح، چه کاربردهای دیگری دارد. تغییر همیشگی فرآیندهای کاری صرف‌نظر از محدودیت‌ها، این نوع از کاربرد هوش مصنوعی به‌طور عمده از خلاقیت کارمندان ماهر و باتجربه بهره می‌برد. چت‌بات‌ها امکان خودکار کردن امور زمان‌بر و خسته‌کننده مانند نوشتن گزارش‌های استاندارد، ارسال و دریافت ایمیل‌ها و هماهنگی‌های مربوط به برگزاری جلسات کاری را فراهم می‌کنند. بنابراین کارمندان می‌توانند وقت بیشتری برای تمرکز روی وظایف مهم و خلاقانه صرف کنند. یک چت‌بات دستیار شخصی مجازی می‌تواند کارمندان باتجربه را برای انجام پروژه‌های مختلف یا فرآیندهای تولیدی، راهنمایی کرده، محتوای دست‌اول و ایده‌هایی خلق کند و همچنین به انجام تحقیقات و توسعه محصولات و خدمات جدید کمک کند. علاوه بر این‌ها، ابزارهایی مانند ChatGPT، برای کسب‌وکارها و افرادی که به دنبال استفاده از قابلیت‌های هوش مصنوعی بدون نیاز به استفاده از تجهیزات گران‌قیمت اضافه هستند، انتخابی جذاب و مقرون به‌صرفه خواهد بود. سیری شرکت اپل، الکسا شرکت آمازون و گوگل اسیستانت، سه دستیار هوش مصنوعی انسان‌گونه معروف و شناخته‌شده هستند که اغلب به محصولات مرتبط زیادی مانند گوشی آی‌فون، اسپیکر هوشمند اکودات یا دستگاه‌های مبتنی بر سرویس‌های گوگل، نیاز دارند. ChatGPT با وجود آنکه قابلیت‌های مبتنی بر پردازش صوتی ندارد، اما مقرون به‌صرفه‌تر است؛ چون تنها با دسترسی به اینترنت و داشتن سواد ابتدایی هم قابل استفاده خواهد بود. برندگان و بازندگان بالقوه با این همه ابزارهایی مانند ChatGPT، خطر واقعی برای بیکاری کارمندان ماهر و نیمه ماهر محسوب می‌شوند. به عنوان مثال، چت‌بات‌ها می‌توانند طوری توسعه داده شوند که کارمندان یک سازمان را آموزش داده و به تدریج باعث عدم نیاز به مربیان و تعلیم‌دهندگان شوند. موج قبلی تغییرات تکنولوژیک‌، برندگان و بازندگانی را پدید آورد. کارمندانی که سریع‌تر با تحولات تکنولوژی همراه می‌شوند، با رها کردن کارهایی که به صورت خودکار انجام می‌شدند، به سرعت از هوش مصنوعی برای پیشبرد امور کاری‌شان استفاده می‌کنند. به عقیده کارشناسان، استفاده از ابزارهایی مانند ChatGPT پتانسیل بالایی در ایجاد مشاغل جدید برای آوردن کالاها و خدمات جدید به بازار دارند. به عنوان مثال، در چند سال گذشته بسیاری از مشاغل جدید در ارتباط با تکنولوژی‌های نوظهور پیشگام ایجاد شده‌اند؛ مانند مدیران شبکه‌های اجتماعی و راهبران پهپادها. موانعی برای کشورهای در حال توسعه تاثیر این تکنولوژی تنها به کار در اقتصادهای پیشرفته محدود نمی‌شود. با توجه به رشد مشاغل حوزه فناوری اطلاعات و تحولات دیجیتال، انتظار می‌رفت که بعضی کارمندان ماهر و باتجربه در کشورهای در حال توسعه خودشان را برای رقابت با مشاغلی آماده کنند که مهارت در آنها حساس‌تر و مهم‌تر است. آنها در مشاغلی از قبیل حسابداران، کارمندان حقوقی، توسعه‌دهندگان نرم‌افزار یا حتی تحلیل‌گران رادیولوژی، مانند مهاجران مجازی هستند. حالا این خطر وجود دارد که این مشاغل در سراسر دنیا توسط ChatGPT اشغال شوند. این در حالی است که بیشتر شرکت‌ها و کارمندان در کشورهای در حال توسعه احتمالا نمی‌توانند از مزایای این کاربرد شخصی از هوش مصنوعی برای افزایش خلاقیت‌شان بهره‌مند شوند. اغلب کشورهای پردرآمد و بعضی کشورهای با درآمد بالاتر از متوسط، بیشترین پتانسیل برای سودآوری از این تکنولوژی‌های مبتنی بر هوش مصنوعی را دارند و این نشان‌دهنده آن است که این کشورها در دسترسی به نیروی کار ماهر، سرعت و کیفیت اینترنت بالا و کیفیت بالای زیرساخت‌های دیجیتالی، سطحی بالاتر از متوسط دارند. در مقابل کشورهای کم درآمد و با درآمدی پایین‌تر از متوسط، بدترین موقعیت را برای بهره‌مندی از این تکنولوژی‌ها دارند و این نشان می‌دهد که آنها سهم پایینی از کارمندان ماهر و باتجربه داشته و به همین نسبت کیفیت و سرعت اینترنت و زیرساخت‌های دیجیتالی در آنها پایین است. اقتصادهای در حال توسعه معمولا در پذیرش تکنولوژی‌های دیجیتال و ریسک تکرار این الگو با آخرین تکنولوژی‌های پیشگام، عقب‌تر از اقتصادهای توسعه‌یافته هستند. شاخص آمادگی دیجیتالی آنکتاد میزان توانایی کشورها در استفاده و پذیرش تکنولوژی‌های پیشگام را برآورد کرده و به‌طور برجسته‌ای تاکید می‌کند که جایگاه‌های برتر در این زمینه، از آن اقتصادهای توسعه‌یافته است و کشورهای در حال توسعه همچنان با مسائلی از قبیل زیرساخت و مهارت‌های دیجیتال و همچنین تحقیق و توسعه، درگیر هستند. مسیر پیش‌رو در نهایت کشورهای در حال توسعه باید به کمک استفاده از تکنولوژی‌های پیشرو، پذیرش و توسعه آنها برای بهره‌مندی از هوش مصنوعی، آماده شوند. هیچ استراتژی واحد و مشخصی برای طی این روند وجود ندارد که برای همه کشورها موثر باشد. اما به‌طور کلی چنین روندی نیاز به اقداماتی در چهار زمینه اصلی دارد. اول اینکه لازم است روند آمادگی افراد برای کار در قرن بیست‌ویکم، ادامه یابد. این به معنای توسعه مهارت‌های دیجیتال و ایجاد و تقویت مهارت‌های مکمل مانند حل مشکلات پیچیده، خلاقیت و تفکر در شرایط بحران است. دوم اینکه باید از آن دسته افرادی که در فرآیند تغییر به شغل جدید، کار خود را از دست می‌دهند، مراقبت بیشتری کرد. سوم اینکه کشورهای در حال توسعه تلاش بیشتری برای افزایش سهم خود از مزایای این تکنولوژی بکنند و در نهایت، چهارم اینکه همه مردم و بخش‌های مختلف جامعه از تکنولوژی‌های پیشگام تاثیر می‌پذیرند و به همین دلیل باید تلاش شود که این تاثیرگذاری به شکلی یکسان و برابر توزیع شود. آمار و ارقام نجومی شغلت رو به درامد دلاری تبدیل کن با درامد بیش از ۱۰۰ میلیون پیشنهاد امروز رشد سریع و نجومی چت‌بات هوش مصنوعی ChatGPT حالا دنیا را حیرت‌زده کرده است. توفان آنلاینی که این چت‌بات ایجاد کرده، باعث شده است که تعداد کاربران آن در یک هفته اول از مرز یک میلیون نفر عبور کند. این چت‌بات که در ماه نوامبر سال گذشته میلادی توسط شرکت OpenAI معرفی و ارائه شد، حالا توجه همه را به خود جلب کرده و نقل محافل شده است. جالب است بدانید که این چت‌بات حدود 300 میلیارد کلمه را در برمی‌گیرد و تقریبا 175 میلیون پارامتر مختلف دارد. ChatGPT روزانه بیش از 10میلیون سوال را پاسخ می‌گوید و به گفته «تام گلدستین» پرفسور و استاد علوم کامپیوتر در دانشگاه مریلند، هزینه روزانه مدیریت آن، چیزی در حدود 100هزار دلار است. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که ChatGPT تا پایان سال جاری میلادی 200 میلیون دلار و تا پایان سال 2024 درآمدی حدود یک میلیارد دلار داشته باشد. این چت‌بات هوش مصنوعی در حال حاضر در کشورهای روسیه، چین، ایران، اوکراین، ونزوئلا، بلاروس و افغانستان در دسترس نیست. آمارها نشان می‌دهند که بیش از 500 میلیون نفر در سراسر جهان از ChatGPT استفاده می‌کنند و ترافیک ماهانه آن به حدود 96 میلیون بازدیدکننده می‌رسد. اهمیت و تاثیرگذاری این چت‌بات به اندازه‌ای است که شرکت مایکروسافت اخیرا و در سومین مرحله در شرکت مادر آن یعنی OpenAI، حدود 10 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کرده است.

+ نوشته شده در  چهارشنبه دوازدهم بهمن ۱۴۰۱ساعت 8:6  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

باتری‌های نمک مذاب Ambri به اندازه یک جعبه ناهار فلزی هستند و می‌توانند در سیستم‌های ذخیره‌سازی انرژی به اندازه یک کانتینر به هم متصل شوند.

جهان در حال ایجاد ظرفیت بیشتری برای انرژی های تجدیدپذیر، به ویژه انرژی خورشیدی و بادی است که با آب و هوا می آیند و می روند. بنابراین ما باید بتوانیم انرژی ذخیره کنیم.

به گزارش تکناک، تا سال ۲۰۲۰، انرژی هیدروالکتریک بیش از ۹۰ درصد ذخیره انرژی در سراسر جهان را به خود اختصاص داده است.

در حالی که آب روشی ارزان و موثر برای ذخیره انرژی است، اما نگرانی های زیست محیطی و محدودیت های عمده ای در مورد محل تجهیزات مربوط به آن وجود دارد، ضمن آنکه به حجم زیادی از آب نیاز است.

بیشتر ظرفیت ذخیره‌ انرژی باقی مانده امروزی را باتری ها تشکیل می‌دهند و احتمالاً بخش عمده رشد بازار ذخیره‌سازی انرژی را نیز در دهه‌های آینده تشکیل خواهند داد.

امروزه باتری‌های لیتیوم یونی مشابه باتری‌های که درگوشی یا خودروی الکتریکی شما وجود دارد رایج‌ترین نوع باتری ها هستند.

در طول دهه‌ها توسعه و مقیاس‌بندی، باتری‌های لیتیوم یونی ارزان‌تر شده‌اند و ظرفیت تولید افزایش یافته است، به‌طوری‌که ظاهراً یک هفته در میان هزاران کارخانه باتری‌های جدید در سرتاسر جهان ظاهر می‌شوند.

اما چند ناهماهنگی بین نقاط قوت لیتیوم یونی و آنچه در باتری ها برای ذخیره انرژی ثابت مورد نیاز است وجود دارد.

  • قیمت: ذخیره سازی در مقیاس شبکه برای کمک به مقرون به صرفه بودن انرژی های تجدید پذیر باید ارزان باشد. سال گذشته، وزارت انرژی ایالات متحده هدفی را برای کاهش ۹۰ درصدی هزینه‌ها تا سال ۲۰۳۰ تعیین کرد. باتری‌های لیتیوم یونی در طول سال‌ها ارزان‌تر شده‌اند، اما دستاوردها ممکن است به به بن بست برسد، به‌ویژه با توجه به کمبود احتمالی مواد مورد انتظار.

  • اندازه: باتری های لیتیوم یونی انرژی زیادی را در یک فضای کوچک قرار می دهند. اما در حالی که اندازه باتری برای چیزهایی مانند تلفن ها و اتومبیل ها مهم است، برای ذخیره انرژی در مقیاس شبکه چندان مهم نیست. توافق برای چگالی انرژی در ایستگاه های ثابت می تواند به معنای هزینه کمتر باشد.

  • طول عمر: کارخانه‌های صنعتی اغلب با تجهیزاتی نصب میشوند که در صورت نگهداری، بتوانند چندین دهه دوام ‌آورند. باتری های لیتیوم یونی معمولاً هر ۵ تا ۱۰ سال یکبار نیاز به تعویض دارند که می تواند گران باشد.

نمک داغ چگونه می تواند کمک کند ؟

با عدم تطابق بین باتری‌های لیتیوم یونی و نیازهای ذخیره‌سازی انرژی در آینده، به نظر می‌رسد همه در حال کار روی یک راه جایگزین برای ذخیره بهینه تر انرژی هستند. باتری‌های آهن-هوا و جریان آهن، باتری‌های پلاستیکی و حتی استفاده از دی اکسید کربن فشرده برای ذخیره انرژی از جمله این راه حل های جایگزین هستند.

اکنون، فناوری دیگری در حال عبور از آزمایشگاه به دنیای تجاری است: نمک مذاب.

Ambri یک استارت آپ در منطقه بوستون است که باتری های نمک مذاب را از کلسیم و آنتیموان می سازد. این شرکت اخیراً یک پروژه خود را برای استقرار ایستگاه های ذخیره انرژی برای مراکز داده مایکروسافت اعلام کرد و سال گذشته بیش از 140 میلیون دلار برای افزایش ظرفیت تولید خود جمع آوری کرد.

این شرکت می گوید فناوری آن می تواند در طول عمر خود ۳۰ تا ۵۰ درصد ارزان تر از یک سیستم لیتیوم یونی معادل باشد. باتری‌های نمک مذاب همچنین می‌توانند از ۸۰ درصد راندمان فراتر بروند، به این معنی که مقدار نسبتاً کمی از انرژی که برای شارژ باتری استفاده می‌شود در اثر گرما از دست می‌رود.

Ambri در سال 2010 بر اساس تحقیقات آزمایشگاه دونالد سادووی در MIT تاسیس شد. دیوید بردول، موسس و مدیر ارشد فناوری شرکت، می‌گوید هدف،توسعه یک محصول کم‌هزینه برای بازار ذخیره‌سازی ثابت بود.

سیستم ذخیره انرژی مایکروسافت

سیستم ذخیره انرژی مایکروسافت

ایده اولیه از یک مکان دور از ذهن آمده است: تولید آلومینیوم. این تیم با استفاده از واکنش های شیمیایی مشابه آنچه برای ذوب آلومینیوم استفاده می شود، یک سیستم ذخیره انرژی کم هزینه در مقیاس آزمایشگاهی ساخت. اما تبدیل این مفهوم به یک محصول واقعی چندان ساده نبوده است.

تولید باتری بر پایه شیمی مبتنی بر منیزیم و آنتیموان که این شرکت آن را شروع کرد ثابت شد کاری دشوار بوده است. در سال ۲۰۱۵، پس از ادامه مشکلات در مورد مهر و موم باتری ها، آمبری یک چهارم کارکنان خود را اخراج کرد و به تخته نقشه کشی برای ادامه ایده پردازی بازگشت.

در سال ۲۰۱۷، این شرکت به رویکرد جدیدی برای باتری های خود با استفاده از کلسیم و آنتیموان روی آورد. برادول می‌گوید شیمی جدید بر مواد ارزان‌تر متکی است و باید ساخت آن ساده‌تر باشد. از زمان چرخش ایده، این شرکت اشکالات فنی را برطرف کرده و در تجاری‌سازی پیشرفت کرده است، آزمایش‌های ایمنی شخص ثالث را انجام داده و اولین قراردادهای تجاری خود از جمله مایکروسافت را امضا کرده است.

هنوز چالش‌های بزرگی برای استارت‌آپ وجود دارد. باتری ها در دمای بالا، بیش از ۵۰۰ درجه سانتیگراد کار می کنند و این موضوع موادی را که می توان برای ساخت آنها استفاده کرد را محدود می کند. در ضمن حرکت از سلول‌های تک باتری، که تقریباً به اندازه یک جعبه ناهار هستند، به سیستم‌های بزرگ به اندازه کانتینر می‌تواند چالش‌هایی را در کنترل سیستم و تدارکات ایجاد کند.

همانطور که برادول بیان می کند، واضح است که به کارگیری یک محصول در دنیای واقعی به معنای برخورد با چیزهایی است که در دنیای واقعی اتفاق می افتد. همه چیز از رعد و برق گرفته تا جوندگان می تواند نیاز به تعمیرات را در یک سیستم باتری جدید ایجاد کند.

حداقل یک چیز در دهه گذشته تغییر کرده است: بازار. برادول می‌گوید، سرمایه‌گذاران و حتی مشاهده کنندگان عادی مطمئن هستند که ذخیره انرژی یک نیاز حیاتی است. اکنون به نظر می رسد تنها سوال این است که صنعت چقدر سریع می تواند رشد کند.

زمان می برد تا Ambri و سایر تولید کنندگان تجهیزات باتری جدید تولید را افزایش دهند و ثابت کنند که جایگزین مناسب و مقرون به صرفه ای برای باتری های موجود خواهند داشت. همانطور که برادول می گوید، سفر ادامه دارد.

+ نوشته شده در  سه شنبه یکم آذر ۱۴۰۱ساعت 8:55  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

ا-نا کار آمدی سیستم.

2-بودجه نوبسی غیر کارشناسی و مصرفی.

3-دولت عریض و طویل.

4-نهادهاد غیر ضروری و مصرفی.

5-درز منابع از کشور به بیرون.

6-تحریمهای بین المللی.

7-عدم عضویت در اف -ای تی اف.

8-چاپ پول بدون پشتوانه.

9-ربای بانکی بالای 20 درصد.که عامل تورم انتظاری در مردم است.

10- اضافه حقوق .و تورم انتظاری در مردم و بازار.

11-بورس نا کارامد و قیمت های دستوری.

12-پول سرگردان در بازار های دلالی.

13-عدم تعادل بین قیمت اجناس.

14-سیستم چند قیمتی رانتی.

15-فرار مغز ها و سرمایه از کشور.

راهکار ساده و عملی:یکسال به هیچ عنوان اضافه حقوق ندهید و پول بدون پشتوانه چاپ نکنید.بانک هم سود را 5 درصد بکند.بودجه نهاد های فرهنگی و مذهبی را نصف کنید.و به یمن و سوریه و لبنان و فلسطین و افریقا و....کمک نکنید اقتصاد شکوفا و تورم به صفر می رسد.کمی به فکر ایران باشید.

+ نوشته شده در  سه شنبه هفدهم آبان ۱۴۰۱ساعت 6:46  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

صمد کردی

صمد کردی

۱۲ آبان ۱۴۰۱

علمیانرژی

انرژی خورشیدی ارزان جای مصرف گاز در اروپا را می‌گیرد

یک شرکت تحقیقات انرژی در گزارشی اعلام کرد قیمت انرژی خورشیدی در اروپا تا سال ۲۰۳۰ ده برابر ارزان‌تر از گاز خواهد شد.

به گزارش تکناک، بهای انرژی در اروپا به بالاترین حد خود رسیده است اما طبق گزارش یک شرکت تحقیقات انرژی، انتظار نمی‌رود این وضعیت برای همیشه ادامه داشته باشد.
این گزارش می افزاید حتی پس از رسیدن قیمت گاز به نقطه اعتدال خود، هزینه تولید برق با استفاده از فوتوولتاوری‌های خورشیدی به میزان ۱۰ برابر ارزان‌تر خواهد بود.
اروپا همیشه برای تامین انرژی مورد نیاز خود به نیروگاه های گازی متکی بوده است. حال تنش ژئوپلیتیکی بر سر اوکراین منجر به کاهش صادرات گاز توسط روسیه و تاثیر مستقیم آن بر هزینه تامین انرژی منطقه شده است.

بر اساس گزارش ریستاد انرژی مستقر در اسلو، قیمت گاز در مرکز گاز Title Transfer Facility (TTF) در هلند به طور متوسط 46 دلار آمریکا به ازای هر مگاوات ساعت (MWh) در سال 2021 بود. قیمت TTF که نقطه مرجع قیمت گاز اروپای غربی است، پس از درگیری در اوکراین در سال جاری به شدت افزایش و قیمت آن در زمان این گزارش به 134 دلار آمریکا به ازای هر مگاوات ساعت بوده که افزایش شدید 187 درصدی را نشان می‌دهد.

اروپا برای زمستانی گازسوز آماده می شود
با فرا رسیدن ماه های زمستانی، به احتمال زیاد اروپا بازهم با دوران سختی روبرو خواهد بود. قیمت گاز ممکن است به اندازه افزایش آن در ماه اگوست تا۳۳۰ دلار به ازای هر مگاوات ساعت، که بیشترین میزان آن بوده است، نرسد، اما با توجه به عدم وجود نشانه ای از کاهش درگیری‌ها، افزایش صادرات گاز روسیه بعید به نظر می‌رسد و اروپایی ها باید برای نیازهای گرمایشی خود هزینه بیشتری بپردازند.
حتی با وجود بهای بالای انرژی، در سال اخیر تامین انرژی از گاز در اروپا چهار درصد افزایش داشته است. زیرا با کاهش تولید انرژی در منطقه تاسیسات تولید هسته ای تعطیل، همچنین با خشک شدن رودخانه ها در تابستان، تولید برق آبی نیز کاهش یافته است و گاز این کمبود‌ها را جبران کرده‌است.
با این حال، پس از سال نو، انتظار بهبود وضعیت با دوباره به راه‌افتادن نیروگاه‌های هسته‌ای در فرانسه و اضافه شدن ۳۰ گیگاوات انرژی به شبکه آن و همچنین افزایش ظرفیت تولید انرژی های تجدیدپذیر در قالب تاسیسات نیروگاه های خورشیدی و بادی و تامین ۵۰ گیگاوات دیگر از انرژی مورد نیاز توسط آن‌ها می‌رود.

انرژی خورشیدی ارزان تر از گاز خواهد شد
با توجه به گزارشات، طی چند سال آینده، از آنجایی که کشورهای اروپایی به دنبال نصب منابع انرژی تجدیدپذیر بیشتر به منظور کاهش انتشار کربن هستند، میانگین هزینه این تاسیسات به ۱.۳ دلار آمریکا به ازای هر وات کاهش خواهد یافت.
انتظار می رود قیمت گاز TTF تا پایان دهه تثبیت شده و به حدود 31 دلار آمریکا به ازای هر مگاوات ساعت کاهش یابد. هزینه همسطح انرژی گاز با این قیمت به حدود 150 دلار آمریکا به ازای هر مگاوات ساعت می رسد. این گزارش می افزاید : اگرچه ممکن است در مقایسه با آنچه امروزه مصرف کنندگان در اروپا می پردازند ارزان‌تر به نظر برسد، اما همچنان هزینه آن سه برابر هزینه همسطح انرژی تامینی از تاسیسات خورشیدی خواهد بود. برای اینکه گاز به عنوان سوخت رقابتی باقی بماند، قیمت آن باید به 17 دلار آمریکا به ازای هر مگاوات ساعت کاهش یابد که این گزارش در سناریوی فعلی آن را “غیرقابل تصور” می خواند.
اگر تصمیم‌گیرندگان اروپایی به جای پرداخت هزینه‌های بالای گاز در حال حاضر، برای ساخت منابع تولید انرژی تجدیدپذیر و راه اندازی آن ظرف چند سال آینده هزینه کنند، تا اوایل سال ۲۰۲۵ می‌توانند به ظرفیت ۱۰۰ گیگاوات تولید انرژی بیشتر دست یابند. و تنها طی سه سال، این ظرفیت قبلیت افزایش تا ۳۳۳ گیگاوات خواهد داشت و درنتیجه انرژی کافی به‌اندازه جایگزینی نیروگاه‌های گازسوز کنونی تولید خواهد کرد.
اروپا همچنان می تواند گاز را در ترکیب منابع انرژی خود برای رفع نیازها یا حل مشکلات متناوب انرژی های تجدیدپذیر، به ویژه در ماه های زمستان، حفظ کند. در چنین حالتی مشکلات عرضه کنونی دیگر وجود نخواهد داشت.

+ نوشته شده در  جمعه سیزدهم آبان ۱۴۰۱ساعت 7:52  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

جمع آوری انرژی خورشیدی در فضا و انتقال انرژی به صورت بی سیم به زمین از طریق امواج مایکروویو، در دسترس بودن نیروی زمینی را بدون تأثیر آب و هوا یا زمان روز امکان‌پذیر می‌کند. انرژی خورشیدی می‌تواند به طور مداوم در هر نقطه از زمین در دسترس باشد.

کد خبر : ۸۱۱۷۰۴

به گزارش گروه دانش و فناوری خبرگزاری آنا به نقل از (سای تک دیلی)، فناوری که قادر به جمع‌آوری انرژی خورشیدی در فضا و ارسال آن به زمین برای تأمین انرژی پاک و مقرون به صرفه جهانی بود، زمانی علمی تخیلی به حساب می‌آمد. اکنون به واقعیت نزدیکتر شده است.

از طریق پروژه انرژی خورشیدی مبتنی بر فضا (SSPP)، تیمی از محققان موسسه فناوری کالیفرنیا (Caltech) در حال کار بر روی یک صورت فلکی از فضاپیما‌های مدولار هستند که نور خورشید را جمع آوری می‌کند، آن را به الکتریسیته تبدیل می‌کند و سپس به صورت بی سیم آن الکتریسیته را به هر کجا که لازم باشد منتقل می‌کند.. آن‌ها حتی می‌توانند آن را به مکان‌هایی ارسال کنند که در حال حاضر به برق قابل اعتماد دسترسی ندارند.

هری آتواتر، محقق SSPP و رئیس Otis Booth رهبری بخش مهندسی و علوم کاربردی Caltech می‌گوید: این یک پروژه فوق‌العاده و بی‌سابقه است. "این نمونه جسارت و جاه طلبی مورد نیاز برای رسیدگی به یکی از مهم‌ترین چالش‌های زمان ما، ارائه انرژی پاک و مقرون به صرفه به جهان است. "

آتواتر که همچنین استاد فیزیک کاربردی و علم مواد هوارد هیوز است، پروژه را به طور مشترک با دو محقق دیگر هدایت می‌کند.

بهره برداری از انرژی خورشیدی در فضا بر پیشرفت‌های چشمگیر در سه حوزه اصلی متکی است:

گروه تحقیقاتی Atwater در حال طراحی فتوولتائیک‌های فوق سبک با راندمان بالا (موادی که نور را به الکتریسیته تبدیل می‌کنند) است که برای شرایط فضایی بهینه شده و با یک سیستم تبدیل و انتقال توان ماژولار یکپارچه سازگار است.
تیم تحقیقاتی حاجیمیری در حال توسعه فناوری کم‌هزینه و سبک مورد نیاز برای تبدیل توان جریان مستقیم به توان فرکانس رادیویی (که برای انتقال سیگنال‌های تلفن همراه استفاده می‌شود) و ارسال آن به زمین به عنوان امواج مایکروویو است. حاجیمیری توضیح می‌دهد که این روند بی خطر است. تشعشعات غیریونیزان در سطح به طور قابل توجهی کمتر از ایستادن زیر نور خورشید مضر هستند. علاوه بر این، در صورت آسیب یا نقص، سیستم می‌تواند به سرعت خاموش شود.

گروه Pellegrino در حال اختراع ساختار‌های فضایی تاشو، فوق نازک و فوق سبک برای پشتیبانی از فتوولتائیک‌ها و همچنین اجزای مورد نیاز برای تبدیل، انتقال و هدایت توان فرکانس رادیویی به جایی است که مورد نیاز است.
واحد اصلی سیستمی که محققان تصور می‌کنند کاشی ۴ اینچی در ۴ اینچی است که کمتر از یک دهم اونس وزن دارد. صد‌ها هزار عدد از این کاشی‌ها در سیستمی از ماهواره‌های فرش‌مانند پرنده ترکیب می‌شوند که پس از باز شدن، سطحی برای جمع‌آوری نور خورشید به وسعت ۳.۵ مایل مربع ایجاد می‌کنند.

کار بر روی SSPP با بیش از ۱۰۰ میلیون دلار بودجه توسط دونالد برن، رئیس شرکت ایروین و یکی از اعضای مادام العمر جامعه Caltech، و همسرش، بریژیت برن، از معتمدین Caltech، حمایت شده است. شرکت Northrup Grumman بودجه‌ای را برای مطالعات امکان سنجی اولیه فراهم کرد.

Atwater، Hajimiri و Pellegrino در مورد پیشرفت خود - و پتانسیل تحول آفرینی انرژی خورشیدی مبتنی بر فضا - با نزدیک شدن این پروژه به نقطه عطف مهمی صحبت کردند: پرتاب آزمایشی نمونه‌های اولیه به فضا در دسامبر ۲۰۲۲.


Space Solar Power Project Small Solar Panel Array
مجموعه‌ای از پانل‌های خورشیدی کوچک که بخشی از پروژه انرژی خورشیدی فضایی هستند، فتوولتائیک، مدار انتقال نیرو، و فرمان پرتو را در خود جای داده‌اند.


چشم انداز پروژه انرژی خورشیدی مبتنی بر فضا را توصیف کنید. پروژه چگونه شکل گرفت؟

سرجیو پلگرینو: بیش از ۱۰ سال پیش، در سال ۲۰۱۱، صحبت‌هایی با دونالد برن آغاز شد که پرسیده شد آیا کلتک در مورد تحقیق در زمینه انرژی و فضا پایدار نظری دارد یا خیر. ما در گروهی از اعضای هیئت علمی درباره راه‌های ایجاد علایق و آنچه در هر یک از حوزه‌های ما اتفاق می‌افتد که ممکن است به یک ابتکار تحقیقاتی بسیار تأثیرگذار منجر شود، شروع به بحث کردیم. در طی چند ماه، ما به چشم‌اندازی رسیدیم - من آن را رویا نامیدم - از سه یا چهار پیشرفت فناوری که در ترکیب، روشی را که قبلاً به انرژی خورشیدی فضایی نزدیک شده بود تغییر می‌داد.

علی حاجی‌میری: این مفهوم در گذشته واقعاً علمی تخیلی بود. چیزی که ما را قادر ساخت تا آن را از قلمرو علمی تخیلی به قلمرو واقعیت در نظر بگیریم، ترکیبی از پیشرفت‌هایی بود که در فتوولتائیک در آزمایشگاه هری، در سازه‌ها در آزمایشگاه سرجیو و در انتقال انرژی بی‌سیم اتفاق می‌افتد که در من اتفاق می‌افتد. آزمایشگاه. ما متوجه شدیم که اکنون می‌توانیم انرژی خورشیدی فضایی را به گونه‌ای دنبال کنیم که هم کاربردی و هم اقتصادی شود.

یکی از اولین سوالاتی که هر کسی می‌پرسد این است: "چرا می‌خواهید فتوولتائیک را در فضا قرار دهید؟ " خوب، در فضا، جایی که شما شب و روز و ابر‌ها و چیز‌هایی از این دست ندارید، تقریباً هشت برابر انرژی بیشتری دریافت می‌کنید. چشم‌انداز این برنامه این است که بتواند به اندازه نیاز شما، در جا‌هایی که به آن نیاز دارید و در مواقعی که به آن نیاز دارید، نیرو ارائه دهد.

Sergio Pellegrino, Harry Atwater, and Ali Hajimiri

(از چپ به راست) پروفسور سرجیو پلگرینو، هری آتواتر و علی حاجیمیری.

چه پیشرفتی در راستای تحقق این چشم انداز بلندپروازانه داشته اید؟

پلگرینو: در طی دو سال، نمونه اولیه کاشی را ساختیم و به نمایش گذاشتیم. این عنصر کلیدی مدولار است که نور خورشید را جذب می‌کند و نیرو را منتقل می‌کند. از طریق آن فرآیند، ما چیز‌های زیادی در مورد نحوه طراحی سیستم‌های بسیار یکپارچه و فوق سبک از این نوع آموختیم. سپس نمونه اولیه دوم را توسعه دادیم که ۳۳ درصد سبک‌تر از اولی بود.

حاجیمیری: این کاشی همانطور که سرجیو اشاره کرد بلوک ساختمانی سیستم بزرگتر است. باید کاملاً کاربردی، سازگار و مقیاس پذیر باشد. اگرچه ممکن است ساده به نظر برسد، اما در واقع بسیار پیچیده است. این کاشی‌ها بر روی یک ساختار بسیار انعطاف‌پذیر نصب می‌شوند که می‌توان آن را تا کرد تا در یک وسیله نقلیه پرتاب‌کننده قرار بگیرد. پس از استقرار، ساختار منبسط می‌شود و کاشی‌ها به طور هماهنگ و هماهنگ برای تولید انرژی، تبدیل آن و انتقال آن دقیقاً در جایی که به آن نیاز دارید و در هیچ جای دیگری کار می‌کنند.

در مورد فاز بعدی این پروژه چه چیزی می‌توانید به ما بگویید؟

Atwater: تا زمانی که واقعاً به فضا نروید، واقعی نمی‌شود. همانطور که سرجیو و علی توضیح دادند، ما این عنصر واحد کلیدی به نام کاشی را در آزمایشگاه‌های خود نشان دادیم. یکی از درس‌های آن سلسله نمایش‌ها این بود که مسیری که ما باید برای فتوولتائیک دنبال می‌کردیم اساساً باید تغییر می‌کرد. ما با مواد فتوولتائیک معمولی کار می‌کردیم، که باید به شکلی طراحی می‌شد که دستیابی به سطح جرم در واحد و اهداف خاص قدرت را دشوار می‌کرد، بنابراین باید اساساً در مورد فتوولتائیک تجدید نظر می‌کردیم.

استراتژی به طور کامل در نتیجه، کلاس‌های دستگاه‌های فتوولتائیک که ما در فضا آزمایش می‌کنیم، در واقع قبلاً هرگز در فضا پرواز نکرده‌اند.

پلگرینو: اکثر فضاپیما‌های امروزی دارای آرایه‌های خورشیدی هستند - سلول‌های فتوولتائیک متصل به یک ساختار حامل -، اما نه با این نوع مواد و نه به اندازه‌هایی که به آن رسیده ایم. با استفاده از تکنیک‌های تاشو جدید، با الهام از اوریگامی، می‌توانیم ابعاد یک فضاپیمای غول‌پیکر را به میزان قابل توجهی کاهش دهیم. بسته بندی آن به قدری محکم است که اساساً عاری از هرگونه فضای خالی است.

حاجی‌میری: انتقال برق بی‌سیم به این شکل در فضا نشان داده نشده است. ما همچنین آن را با مواد انعطاف‌پذیر و سبک خود نشان می‌دهیم، نه لزوماً ساختاری سفت و سخت. این به پیچیدگی می‌افزاید.

اگر و زمانی که انرژی خورشیدی فضایی به واقعیت تبدیل شود، چه تاثیری می‌تواند بر جامعه داشته باشد؟

حاجیمیری: قرار است ماهیت انرژی و دسترسی به آن را متحول کند تا همه جا فراگیر شود، تبدیل به انرژی قابل ارسال شود. شما می‌توانید آن را به جایی که نیاز دارید ارسال کنید. این تغییر جهت انرژی بدون هیچ گونه حرکت مکانیکی، صرفاً از طریق وسایل الکتریکی و با استفاده از یک آرایه فوکوس انجام می‌شود که باعث می‌شود بسیار سریع باشد.

آتواتر: فکر می‌کنم می‌توان گفت که چشم‌انداز برنز واقعاً این بود که کاری را انجام دهد که، همانطور که علی اشاره کرد، در اصل تقریباً از داستان‌های علمی تخیلی سرچشمه گرفته بود، تا کاری را انجام دهد که به منبع انرژی در مقیاس بزرگ برای جهان تبدیل شود.

پلگرینو: ما همکاران JPL را به تیم ما ملحق کرده‌ایم، و با شروع به فکر کردن درباره این نمایش‌های فضایی، این همکاری برای ما قدرتمند و مفید شده است. بحث در مورد انرژی که به طور ضمنی محدود به تامین انرژی زمین بود، در واقع به اکتشافات فضایی نیز گسترش می‌یابد. ما در حال باز کردن فصل‌های جدیدی در نحوه تفکر JPL در مورد ماموریت‌های آینده هستیم.

صحبت از همکاری، کار در زمینه‌های تحقیقاتی برای موفقیت SSPP ضروری بوده است. کار کردن با هم در طول یک پروژه طولانی مدت چگونه بوده است؟

حاجیمیری: دانشجویان، فوق دکترا، همه ما از نزدیک با هم کار کرده‌ایم و چیز‌های زیادی در مورد حوزه‌های یکدیگر یاد گرفته‌ایم. این منجر به چیزی می‌شود که بیشتر از مجموع اجزای آن است، هم از نظر نتیجه نهایی پروژه و هم از نظر آموزشی که دانش آموزان می‌گیرند. این آموزش برای آینده فناوری فضایی بسیار مهم است، چه برای انتقال انرژی بی سیم، ارتباطات، سازه‌های فضایی، یا انواع دیگر برنامه‌هایی که هنوز حتی به آن فکر نکرده ایم.

آتواتر: من یک عمر در فتوولتائیک کار می‌کردم، اما در رویا‌های وحشیانه‌ام هرگز تصور نمی‌کردم که درگیر فضا باشم تا زمانی که این فرصت به وجود آمد؛ و برای من، این دریچه‌ای به دنیای کاملاً جدیدی از علم است. این فوق العاده هیجان انگیز بوده است.

پلگرینو: گاهی اوقات به نظر می‌رسد که ما به همکاران خود فشار می‌آوریم تا کاری را انجام دهند که آن‌ها به وضوح فکر می‌کنند غیرممکن است، اما بعداً معلوم می‌شود غیرممکن نیست. این فقط یک احساس فوق العاده است.

این یک نوع تحقیق متفاوت است، جایی که شما بهترین کار را در زمینه خود انجام می‌دهید، اما همچنین از رابط با سایر زمینه‌ها استفاده می‌کنید، یک سیستم جمعی که واقعاً به نفع جامعه است. بهره بردن از جامعه بسیار پیچیده‌تر از انجام کار خوب در منطقه خود است. این بسیار چالش برانگیزتر است.

+ نوشته شده در  دوشنبه نهم آبان ۱۴۰۱ساعت 22:17  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

امکان تجهیز یک میلیون خانه به نیروی خورشیدی وجود دارد

محمدجواد موسوی گفت: دنیا به تجدیدپذیر ها به عنوان یک انرژی پایه‌ای نگاه می‌کند و هدف گذاری برای سال ۲۰۳۰ و ۲۰۵۰ می‌کند.

به گزارش خبرنگار مهر محمد جواد موسوی نایب رئیس انجمن ساتکا در یک نشست خبری گفت: دنیا به تجدیدپذیر ها به عنوان یک انرژی پایه‌ای نگاه می‌کند و هدف گذاری برای سال ۲۰۳۰ و ۲۰۵۰ می‌کند. به عنوان مثال برای سال ۲۰۲۱ نزدیک به ۸۰ درصد ظرفیت نیرو گاه‌های دنیا ایجاد شده تجدید پذیر است، آماری بسیار بالایی را نشان می‌دهد ارائه شده است.

وی ادامه داد: در آلمان ۳۷ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی کوچک مقیاس وجود دارد که بر روی سقف خانه‌ها احداث شده است یعنی دو سوم ظرفیت انرژی بر روی سقف خانه‌ها قرار گرفته است.

موسوی اضافه کرد: ما اگر بتوانیم برنامه‌های مدونی را برنامه ریزی کنیم حتی با ظرفیت تونل‌های بادی موجود می‌توانیم یک میلیون خانه را به نیروی خورشیدی مجهز کنیم که در نوع خود اقدامی قابل توجه است.

نایب رئیس ساتکا اضافه کرد: در چنین شرایطی ۵ هزار مگاوات برق برای کشور تأمین می‌شود. یکی دیگر از ظرفیت‌های موجود ادارات و دستگاه‌های دولتی هستند که می‌تواند به عنوان فرصتی ۲۰ درصد از برق مصرفی خود را از نیروگاه‌های خورشیدی تأمین کنند. سازمان‌ها انرژی تجدید پذیر را روی سقف خود تعبیه کند که این به نوعی حرکت نمادینی است که به استفاده از این پتانسیل خدادادی خواهد بود. به عنوان مثال احداث نیروگاه خورشیدی در ساتبا یک حرکت نمادین برای تشویق همه سازمان‌ها است.

وی تصریح کرد: ۱۰ هزار مگاوات انرژی تجدید پذیر در صنایع کوچک و بزرگ در دولت سیزدهم اتفاق افتاد و مناقصات احداث ۴ هزار مگاوات نیروگاه خورشیدی، ۳ هزار مگاوات بادی و ۳ هزار مگاوت انواع دیگر نیروگاه تجدیدپذیر انجام شده و مصوبات خوبی نیز در این زمینه داریم و این فرصت خوبی برای فعالین این حوزه است که از این فرصت استفاده کنند.

نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق تعاون تصریح کرد: پتانسیل تولید ۵ هزار مگاوات برق تجدیدپذیر را در پشت بام منازل وجود دارد که با با این اقدام بخشی از کسری برق کشور جبران می‌شود.

وی اضافه کرد: در کشور ۸۰۰ شهرک صنعتی داریم که ۵۰ هزار واحد را شامل می‌شوند و سقف سوله‌های آنها بلااستفاده مانده است و علاوه بر کسب درآمد می‌توانند مکمل تولید انرژی و جبران ناترازی برق باشند، در صورتی که این مجموعه‌های صنعتی اقدام به نصب کنند ۱۰ هزار مگاوت از نیاز برق کشور قابل تأمین خواهد بود و نیازی به درگیری دیگر حوزه‌ها هم نخواهد بود.

موسوی افزود: ماده ۱۶ جهش تولید دانش بنیان‌ها هم فرصت خوبی برای تجدیدپذیرها خواهد بود. صنایعی که یک مگاوات مصرف برق دارند موظف هستند یک درصد از نیاز خود را از احداث نیروگاه تجدیدپذیر تأمین کنند و ظرف ۵ سال به ۵ درصد برسند.

نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق تعاون تصریح کرد: در حال حاضر اراضی کشاورزی درگیر خشکسالی هستند و زمین‌ها بایر شده اند، اکنون فرصت مناسبی است که به جای اینکه دولت حق نکاشت بدهد از این ظرفیت برای احداث نیروگاه خورشیدی استفاده کند.

+ نوشته شده در  سه شنبه بیست و ششم مهر ۱۴۰۱ساعت 7:17  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

فلاحت‌پیشه گفت: به اعتقاد بنده راه نجات برجام، تشکیل مثلث قطر، عمان و اتحادیه اروپا برای میانجیگری بین ایران و آمریکا به منظور آغاز مذاکرات دوجانبه با واسطه‌گری این کشور‌ها است، میز شام کاری بین بورل، مورا و مالی نشان داد که میز مذاکره باید خلوت باشد و به اعتقاد بنده دور جدید مذاکرات در قطر و یا عمان و با حضور نمایندگان ایران، آمریکا و اتحادیه اروپا برگزار خواهد شد، زیرا منافع ایران و آمریکا با منافع سایر طرف‌های برجامی متفاوت است و اگر قرار باشد، برجام به نتیجه برسد، این ایران و آمریکا هستند که باید اختلافات را کنار بگذارند.

ابراهیم هم سراغ بت بزرگ رفت و مشکل شرک را حل کرد.

تاریخ انتشار: ۱۳:۱۷ - ۰۵ تير ۱۴۰۱

 

 بر اساس آخرین تحولات صورت گرفته به منظور از سرگیری مذاکرات برجام، بر اساس اعلام رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی نور نیوز، به احتمال زیاد مذاکرات در دور جدید در قطر برگزار خواهد شد، در همین زمینه فلاحت‌پیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس دهم در گفتگو با فرارو اعلام کرد، مذاکرات با حضور نمایندگان ایران، آمریکا و اتحادیه اروپا برگزار خواهد شد.


به گزارش فرارو، سایت نور نیوز طی توییتی در مورد محل جدید مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب نوشت: «پس از پایان سفر بورل به تهران، نگاه‌ها متوجه محل، روز و شکل برگزاری مذاکرات آتی شده است. بورل در این باره گفته بود مذاکرات در وین برگزار نخواهد شد. اخبار رسیده به «نورنیوز» حاکیست با توجه به تلاش‌های مستمر قطر در این خصوص، شانس دوحه برای میزبانی مذاکرات آتی بیشتر است.»

 

جزئیات دور جدید مذاکرات
حشمت‌الله فلاحت‌پیشه رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه تحولات و وقفه چند ماهه در مذاکرات وین را باید از دو دید تحلیل کرد، اظهار داشت: به اعتقاد بنده، در این رابطه ما با یک راه و یک بی راهه روبرو بودیم، بی‌راهه مذاکرات وین بود که باعث شد وضعیت برجام به این روز برسد، زیرا با توجه به اینکه اختلاف اصلی در موضوع هسته‌ای بین ایران و آمریکا بود، باید منافع این دو کشور با سایر شرکای برجامی را جدا کرد.


وی افزود: در این زمینه کشور‌های اروپایی با توجه به منافع خود، برجام را معطل نگه داشتند، تا برخی از آن‌ها صدای برخی از مرتجعین عرب و حتی اسراییل باشند و از این طریق قرارداد‌هایی را با این کشور‌های عربی منعقد کردند، روسیه نیز به نوعی با توجه به جنگ اوکراین مذاکرات وین را به گروگان گرفت و یکی از عوامل اصلی در به بن‌بست کشیدن مذاکرات بود.


فلاحت‌پیشه گفت: اما به اعتقاد بنده راه نجات برجام، تشکیل مثلث قطر، عمان و اتحادیه اروپا برای میانجیگری بین ایران و آمریکا به منظور آغاز مذاکرات دوجانبه با واسطه‌گری این کشور‌ها است، میز شام کاری بین بورل، مورا و مالی نشان داد که میز مذاکره باید خلوت باشد و به اعتقاد بنده دور جدید مذاکرات در قطر و یا عمان و با حضور نمایندگان ایران، آمریکا و اتحادیه اروپا برگزار خواهد شد، زیرا منافع ایران و آمریکا با منافع سایر طرف‌های برجامی متفاوت است و اگر قرار باشد، برجام به نتیجه برسد، این ایران و آمریکا هستند که باید اختلافات را کنار بگذارند.


این استاد دانشگاه اضافه کرد: احیای برجام نیاز به اراده و تصمیم سیاسی ایران و آمریکا دارد که با توجه به پیامی که بورل به تهران آورد، نشان‌دهنده این است که دولت بایدن خواهان توافق است و ایران نیز با توجه به موضع‌گیری‌هایی که در داخل انجام شد، این پیام را جدی گرفت، بنابراین در مرحله فعلی آنچه که مشخص است، دو طرف می‌توانند موارد اختلافی را حل و فصل کنند و حداقل در موضوع هسته‌ای یک تفاهمی حاصل شود.


این کارشناس مسائل بین‌الملل ادامه داد: دو طرف می‌توانند، در این مرحله متعهد به رفع اختلافات شوند و به سوی تنش زدایی حرکت کنند، که البته این موضوع در گرو این است که منافع سایر طرف‌های برجامی، دوباره اخلالی در مذاکرات به وجود نیاورد.

+ نوشته شده در  دوشنبه ششم تیر ۱۴۰۱ساعت 7:23  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

کل توان انرژی خورشیدی چین در حال حاضر ۳۲۳ گیگاوات و انرژی بادی ۳۳۸ گیگاوات است و برنامه‌ریزی نصب یک‌هزار و ۲۰۰ گیگاوات دیگر طی ۸ سال آتی نیز در دستور کار است.

به گزارش بازار، چین در نظر دارد طی سال جاری ۱۰۸ گیگاوات توان تولید برق خورشیدی را نصب و بهره‌برداری کند که این رقم معادل کل ظرفیت نصب شده آمریکا از ابتدا تا به امروز است. کل توان نصب شده انرژی خورشیدی در ژاپن ۷۴ گیگاوات، آلمان ۵۹ گیگاوات و هند ۵۰ گیگاوات است.

کل توان انرژی خورشیدی چین در حال حاضر ۳۲۳ گیگاوات و انرژی بادی ۳۳۸ گیگاوات است و برنامه‌ریزی نصب یک‌هزار و ۲۰۰ گیگاوات دیگر طی ۸ سال آتی نیز در دستور کار است.

چینی‌ها در توسعه طرحهای زیرساختی واقعا خوب و سریع عمل می‌کنند. به طور مثال، نمونه مصرف سیمان چین هر ۳ سال معادل ۱۰۰ سال آمریکا است.

+ نوشته شده در  جمعه بیستم خرداد ۱۴۰۱ساعت 8:24  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

 

 

جبران کسری تولید به مصرف چالش امسال نیست. سال گذشته نیز با افزایش خاموشی‌ها، مجلس به موضوع ورود کرد و در نهایت وزارت نیرو را مقصر معرفی کرد. طبق استدلال نمایندگان، سوءمدیریت در اداره وزارت نیرو و پروژه‌های نیمه‌کاره باعث شده بود تا میزان تولید برق به میزان مصرف نرسد. اما اگر پروژه‌های نیمه کاره حوزه برق به ثمر می‌رسید، کشور با چالش مواجه نمی‌شد. اما حالا هم وزیر نیرو توپ را به زمین مصرف کنندگان انداخته است.

تاریخ انتشار: ۱۳:۲۹ - ۱۹ خرداد ۱۴۰۱

فرارو- با گرم شدن هوا، به شکل معمول صنعت برق در تامین انرژی مورد نیاز کشور دچار چالش می‌شود. در نهایت نیز با افزایش مصرف، قطعی‌هایی در بخش خانگی و صنعت رخ می‌دهد. برای امسال هم برخی اعضای کمیسیون صنایع انرژی مجلس و یک عضو هیئت‌مدیره سندیکای صنعت برق ایران پیش بینی کرده اند که در تابستان با قطعی برق و مازوت سوزی مواجه خواهیم شد. اما مشکل کار کجاست؟

به گزارش فرارو، تقریبا دو هفته به آغاز تابستان مانده است و با گرم‌تر شدن هوا مصرف برق برای استفاده از وسایل سرمایشی افزایش می‌یابد. در این رابطه سخنگوی صنعت برق گفته که مصرف برق در روز دوشنبه به مرز ۶۰ هزار مگاوات رسیده است. این رقم از آخرین زمان اوج مصرف سال گذشته ۵ هزار مگاوات بیشتر است.

در آن سو نیز شرکت توانیر دو ماه قبل، برخی آمار‌های نیاز مصرف برق کشور را منتشر کرده بود. براساس این آمارها، نیاز برق کشور در سال ۹۸، نزدیک یه ۶۱ هزار مگاوات، در سال ۹۹، حدود ۶۴ هزار مگاوات، در سال ۱۴۰۰ به ۶۷ هزار مگاوات و حال در سال جاری این نیاز به ۷۰ هزار مگاوات رسیده است.  

اما چالش ماجرا کجا است؟ مسئولان صنعت برق می‌گویند که توان تولید برق در کشور اکنون ۵۹ هزار و ۵۰۰ مگاوات است. این بدان معنا است که تراز منفی ۱۰ هزار و ۵۰۰ مگاواتی میان تولید و مصرف برق وجود دارد؛ بنابراین اگر میزان مصرف از ۶۰ هزار مگاوات در تابستان فراتر برود، قطعی برق حتما رخ خواهد داد.

البته این تراز منفی ۱۰ هزار و ۵۰۰ مگاواتی در شرایطی است که همه نیروگاه‌های پیش بینی شده وزارت نیرو در تابستان جاری دچار چالش و خرابی نشود. در غیر این صورت احتمال افزایش میزان خاموشی‌ها نیز وجود دارد.

چرا تولید برق به اندازه مصرف سالیانه افزایش نمی‌یابد؟

جبران کسری تولید به مصرف چالش امسال نیست. سال گذشته نیز با افزایش خاموشی‌ها، مجلس به موضوع ورود کرد و در نهایت وزارت نیرو را مقصر معرفی کرد. طبق استدلال نمایندگان، سوءمدیریت در اداره وزارت نیرو و پروژه‌های نیمه‌کاره باعث شده بود تا میزان تولید برق به میزان مصرف نرسد. اما اگر پروژه‌های نیمه کاره حوزه برق به ثمر می‌رسید، کشور با چالش مواجه نمی‌شد.

اما حالا هم وزیر نیرو توپ را به زمین مصرف کنندگان انداخته است. در این رابطه محرابیان گفته که شرط پایداری شبکه و عدم قطعی برق صرفه جویی مناسب در مصرف برق است. اگر این اتفاق رخ ندهد، قطعی محتمل است. او همچنین اعتقاد دارد که ناترازی کنونی از گذشته به دولت فعلی به ارث رسیده است.

در شرایط فعلی نیز، موضع نمایندگان کمیسیون انرژی قدری تغییر کرده است. آن‌ها مقصر را به شکل کامل وزارت نیرو نمی‌دانند. فریدون عباسی، عضو کمیسیون انرژی یکی از این چهره‌ها است. او می‌گوید که وزارت نیرو تلاش‌هایی برای به کارگیری نیروگاه‌های بخش خصوصی به کار گرفته است، اما کافی نیست.  

او در ادامه صحبت هایش، مردم را مقصر افزایش مصرف برق معرفی کرده است. عباسی معتقد است که مردم باید کولر‌های قدیمی را عوض کنند، اما با وجود تاکید‌های چند ساله، هنوز اقدامی انجام نداده اند.  

البته این عضو کمیسیون انرژی پیشنهادی هم برای تعویض کولر‌های قدیمی مطرح کرده است. او گفته که بانک‌ها باید کمک کنند که تامین مالی شود و بخش خصوصی تشویق شود که سرمایه بیاورد و کولر‌های کم مصرف تولید شود. اما نگفته که مردم در شرایط اقتصادی فعلی چگونه باید کولر‌های قدیمی را تعویض کنند.

چرا مازوت سوزی هر سال جنجال به پا می‌کند؟

نیروگاه‌های حرارتی در ایران بزرگ‌ترین سهم از تولید برق را دارند. آن‌ها برای تولید برق از سوخت‌هایی همچون گاز، گازوئیل و مازوت استفاده می‌کنند. اما در فصل تابستان و با افزایش نیاز برق، نیروگاه‌ها باید با حداکثر توان کار کنند و در نتیجه به سوخت بیشتری نیاز پیدا می‌کنند.

در چنین شرایطی سیاستگذاران مازوت را در اختیار نیروگاه‌ها قرار می‌دهند که هم ارزان‌تر است و هم بیشتر در دسترس وزارت نفت و نیرو قرار دارد.

اما در آن سو، مسئولان محیط زیست و فعالان این حوزه معتقدند که مازوت سوزی نیروگاه‌ها منجر به آلودگی شدید هوا می‌شود. در نتیجه سلامتی مردم به خطر می‌افتد. ادامه یافتن این روند نیز منجر به بروز بسیاری از بیماری‌های تنفسی می‌شود.

با این وجود اعضای کمیسیون انرژی می‌گویند که وزارت نیرو ناگزیر به استفاده از مازوت است. چرا که عاقلانه و منطقی نیست که گازوئیل ۶۰ سنتی بخرند و بعد قیمت برق یک سنت باشد؛ بنابراین وزارت نیرو همچنان روند مازوت سوزی را ادامه خواهد داد، حتی اگر روی بحث آلودگی زیس محیطی مازوت تبلیغ شود؛ بنابراین می‌توان پیش بینی کرد که با افزایش مازوت سوزی در تابستان باز هم شاهد موج آلودگی هوا در کلان شهر‌ها باشیم.

برنامه وزارت نیرو برای کاهش خاموشی‌ها چیست؟

مسئولان وزارت نیرو می‌گویند که برای کاهش خاموشی‌ها در تابستان برنامه‌هایی همچون تغییر ساعت کاری ادارات، تغییر برنامه تولید صنایع، در نظر گرفتن پاداش برای مشترکان کم مصرف و کاهش تعداد مشترکان پرمصرف برق را در دستور کار دارند.

علاوه بر این ها، وزیر نیرو می‌گوید که در جهان دو رویکرد وجود دارد. برخی کشور‌ها محدودیت تامین برق می‌دهند. اما اغلب نرخ برق را به گونه‌ای طراحی می‌کنند که خود صنایع و مصرف کنندگان در اوج بار، برق را مصرف نکنند و مصرف در این زمان برایشان فاقد توجیه اقتصادی باشد.

+ نوشته شده در  جمعه بیستم خرداد ۱۴۰۱ساعت 8:13  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

در نسخه قرن بیست و یکمی از جنگ سرد کشور‌های غیر غربی از جانبداری از یکی از دو اردوگاه که بسیاری از کشور‌ها در طول جنگ سرد پیشین مجبور به انتخاب آن بودند خودداری می‌ورزند. جنبش عدم تعهد سال‌های جنگ سرد در شکل جدیدی دوباره ظهور خواهد کرد.

 

تاریخ انتشار: ۱۱:۵۵ - ۱۵ ارديبهشت

یکه تازی امریکا و غرب و تسلط دلار و سیستم مالی سوئیفت و نحریمها علیه کشورهای جهان باعث شد که کشورهای جهان بدنبال سیستم رقیب غرب باشند.۱۴۰۱

نسخه قرن بیست و یکمی از جنگ سرد چگونه خواهد بود؟ /// ترجمه فراروفرارو- آنگلا استنت؛ رئیس مرکز مطالعات اوراسیا، روسیه و اروپای شرقی در دانشگاه جورج تاون و پژوهشگر در اندیشکده بروکینگز است. او در دفتر برنامه ریزی سیاست در وزارت امور خارجه ایالات متحده و به عنوان افسر اطلاعات ملی امریکا روسیه و اوراسیا فعالیت کرده است.

به گزارش فرارو به نقل از فارین پالسی، "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه پیش از آغاز حمله به اوکراین چهار اشتباه محاسباتی بزرگ را مرتکب شد. او صلاحیت و کارآمدی نظامی اوکراین را دست کم گرفت و اراده اوکراینی‌ها به منظور مقاومت با آن را نیز دست کم گرفته بود.

او هم چنین در این تصور که غرب پریشان قادر به اتحاد سیاسی در برابر حمله روسیه نیست و اروپایی‌ها و متحدان آسیایی ایالات متحده هرگز از تحریم‌های گسترده مالی، تجاری و انرژی علیه روسیه حمایت نخواهند کرد مرتکب اشتباه شد.

با این وجود، پوتین یک موضوع را درست متوجه شد: او به درستی حدس زد که آن چه من از آن تحت عنوان "دیگران" یاد می‌کنم یعنی "جهان غیر غربی" روسیه را محکوم نمی‌کند یا تحریم‌هایی را علیه آن کشور اعمال نخواهد کرد.

روزی که جنگ روسیه علیه اوکراین آغاز شد "جو بایدن" رئیس جمهور ایالات متحده گفته بود که غرب اطمینان کسب خواهد کرد که پوتین به یک "یاغی در صحنه بین المللی" تبدیل می‌شود، اما برای اکثر کشور‌های جهان پوتین منحوس و یاغی قلمداد نمی‌شود.

در دهه گذشته، روسیه روابط خود را با کشور‌های خاورمیانه، آسیا، آمریکای لاتین و آفریقا گسترش داده است مناطقی که روسیه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ میلادی از آن خارج شد.

در سال ۲۰۱۴ میلادی هنگامی که غرب به دنبال منزوی ساختن روسیه بود، پکن برای حمایت از مسکو از جمله با امضای قرارداد عظیم خط لوله گاز "قدرت سیبری" وارد عمل شد.

سازمان ملل از زمان شروع جنگ اوکراین سه بار رای گیری انجام داده است: دو بار برای محکوم کردن تهاجم روسیه و یک بار برای تعلیق آن کشور از شورای حقوق بشر. این مصوبات تصویب شدند. با این وجود، اگر تعداد جمعیت کشور‌هایی را که به قطعنامه‌ها رای ممتنع یا مخالف دادند محاسبه کنید بیش از نیمی از جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند.

به طور خلاصه، جهان در این دیدگاه که تجاوز روسیه غیرقابل توجیه است متحد و یکپارچه نیست و هم چنین بخش قابل توجهی از جهان حاضر نیست روسیه را به دلیل اقدامات اش مجازات کند. در واقع، برخی از کشور‌ها به دنبال سود بردن از وضعیت فعلی روسیه هستند. بی میلی "دیگران" برای به خطر انداختن روابط شان با روسیه تحت زمامداری پوتین توانایی غرب برای مدیریت روابط با متحدان و "دیگران" را نه تنها در حال حاضر بلکه پس از پایان جنگ نیز پیچیده خواهد کرد.

چین رهبر "دیگران" در خودداری از محکومیت روسیه است. بدون درک این موضوع که چین در هر اقدامی از روسیه حمایت می‌کند پوتین قطعا به اوکراین حمله نمی‌کرد.

بیانیه مشترک روسیه و چین در تاریخ ۴ فوریه که هنگام بازدید پوتین از پکن در آغاز بازی‌های المپیک زمستانی امضا شد شراکت "بدون محدودیت" و تعهد دو کشور برای عقب راندن هژمونی غربی را مورد تمجید قرار داده بود.

به گفته سفیر چین در ایالات متحده، "شی جین پینگ" رئیس جمهور چین هنگام ملاقات با همتای روس خود در پکن از برنامه‌های پوتین برای حمله به اوکراین مطلع نشده است.

با این وجود، این که آیا پوتین به طور واضح به شی اطلاع داده بود یا به طور تلویحی و ضمنی او را از طرح حمله به اوکراین آگاه ساخته بود یا خیر موضوعی است که ما احتمالا هرگز آن را متوجه نخواهیم شد.

با این وجود، غیرقابل انکار است که چین از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین از روسیه حمایت کرده است. پکن به آرای سازمان ملل در محکومیت روسیه رای ممتنع داد. هم چنین، چین به قطعنامه تعلیق این کشور از شورای حقوق بشر رای منفی داد.

رسانه‌های چینی با نمایش حدی از وفاداری به مسکو، تبلیغات و شعار‌های روسیه را در مورد "نازی زدایی" و "غیر نظامی سازی اوکراین" تکرار می‌کنند و ایالات متحده و ناتو را مقصر جنگ اوکراین می‌دانند. آنان این پرسش را مطرح کرده اند که آیا قتل عام بوچا توسط نیرو‌های روسی رخ داده شده است یا خیر و خواستار تحقیقات مستقل شده اند.

با این وجود، در موضع چین نوعی ابهام وجود دارد. چینی‌ها خواستار پایان دادن به خصومت‌ها شده اند و تکرار کرده اند که به تمامیت ارضی و حاکمیت همه دولت‌ها از جمله اوکراین اعتقاد دارند و احترام می‌گذارند. چین بزرگترین شریک تجاری اوکراین بوده است و اوکراین بخشی از پروژه کمربند و جاده است. بنابراین، پکن نمی‌تواند از ویرانی اقتصادی اوکراین استقبال کند.

با این وجود، شی انتخاب کرده که با پوتین مستبد متحد شود چرا که آن دو نارضایتی عمیقی از نظم جهانی تحت سلطه ایالات متحده دارند و معتقدند در این نظم منافع روسیه و چین نادیده گرفته شده است. دو کشور مصمم به ایجاد یک نظم جهانی پسا غربی هستند اگرچه آنان در این که این نظم چگونه باید باشد دیدگاهی متفاوت از یکدیگر دارند.

برای چین، این یک نظم مبتنی بر قواعد است که در آن چین نقش بسیار بیش تری در تعیین دستور کار نسبت به وضعیت فعلی خود خواهد داشت. از سوی دیگر، برای پوتین این یک نظم جهانی با قوانین اندک خواهد بود. هر دو کشور نسبت به انتقادات غرب از نظام‌های سیاسی داخلی و سوابق حقوق بشری خود حساسیت دارند.

چین و روسیه هر دو در تلاش مشترک شان برای امن کردن جهان به منظور در پیش گرفتن خط مشی استبدادی به یکدیگر نیاز دارند. شی دوست ندارد پوتین را شکست خورده ببیند. از این رو، علیرغم ناراحتی چین از مقیاس خشونت و توحش نیرو‌های روس در اوکراین و خطرات تشدید یک جنگ گسترده‌تر هم چنان تمایلی به موضع گیری علیه روسیه ندارد.

با این وجود، موسسات مالی بزرگ چین تاکنون از تحریم‌های غرب تبعیت کرده اند. در هر حال، سهم روابط اقتصادی چین در روابط با اروپا و ایالات متحده بسیار بیش‌تر از روابط آن کشور با روسیه است. علاوه بر این، با توجه به تحریم‌های گسترده غرب علیه روسیه، پکن باید از خود بپرسد که در صورت حمله به تایوان واکنش غرب چه خواهد بود. چینی‌ها بدون شک تحریم‌های غرب علیه روسیه و نتایج آن را با دقت ارزیابی می‌کنند.

مانع اصلی دیگر در برابر انتقاد از روسیه، هندوستان بزرگترین دموکراسی جهان و شریک ایالات متحده در گفتگوی چهار جانبه امنیتی با ژاپن و استرالیا بوده است. هند به سه قطعنامه سازمان ملل رای ممتنع داد و از تحریم روسیه خودداری ورزید.

"نارندرا مودی" نخست وزیر هند گزارش‌ها درباره جنایات علیه غیر نظامیان در بوچا در اوکراین را "بسیار نگران کننده" خواند و نماینده هند در سازمان ملل گفت که آن کشور "به صراحت این قتل‌ها را محکوم می‌کند و از درخواست برای تحقیقات مستقل حمایت خواهد کرد". با این وجود، نه مودی و نه نماینده هند در سازمان ملل متحد روسیه را به دلیل این قتل عام مقصر ندانسته اند.

وزیر خارجه هند گفته که روسیه "شریک بسیار مهمی در زمینه‌های مختلف" برای هندوستان است و آن کشور به خرید تسلیحات و نفت از روسیه ادامه می‌دهد. در واقع، هند دو سوم تسلیحات خود را از روسیه تامین می‌کند و بزرگترین مشتری تسلیحات مسکو است

"ویکتوریا نولاند" معاون وزیر امور خارجه ایالات متحده اعتراف کرده که این امر تا حدی ناشی از بی میلی واشنگتن برای عرضه تسلیحات بیش‌تر به هند یکی از کشور‌های پیشرو در جهان غیر متعهد در طول جنگ سرد است. ایالات متحده اکنون در حال بررسی همکاری دفاعی قوی‌تر با هند است.

مودی دلایل متعددی برای امتناع از محکومیت روسیه دارد. در این میان، چین عاملی کلیدی است. هندوستان روسیه را به عنوان یک نیروی توازن بخش مهم در برابر چین می‌بیند و روسیه پس از درگیری‌های مرزی هند و چین در سال ۲۰۲۰ میلادی برای کاهش تنش‌ها میان دو کشور اقدام کرد.

علاوه بر این، سنت بی طرفی و بدبینی هند نسبت به ایالات متحده در جنگ سرد همدردی عمومی قابل توجهی را برای روسیه در هند ایجاد کرده است. در آینده، هند باید با دشواری روابط امنیتی سنتی خود را با روسیه در مقابل شراکت استراتژیک تازه خود با ایالات متحده متوازن و متعادل سازد.

یکی از موفقیت‌های مهم پوتین در سیاست خارجی در دهه گذشته، بازگشت روسیه به خاورمیانه و برقراری مجدد روابط با کشور‌هایی بود که روسیه پس از فروپاشی شوروی از آن خارج شد و روابط جدیدی را با کشور‌هایی که پیش‌تر هیچ ارتباطی با اتحاد جماهیر شوروی نداشتند برقرار کرد.

روسیه اکنون تنها قدرت بزرگی است که با همه کشور‌های منطقه از جمله کشور‌های تحت رهبری سنی‌ها مانند عربستان سعودی، کشور‌های تحت رهبری شیعیان مانند ایران و سوریه و هم چنین اسرائیل گفتگو می‌کند و با همه گروه‌ها در همه طرف‌ها در ارتباط است. پوتین نتیجه این سرمایه گذاری در کشور‌های خاورمیانه را از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین مشاهده کرده است.

اگرچه اکثر کشور‌های عربی در اولین رای گیری سازمان ملل به محکومیت تهاجم روسیه رای دادند اتحادیه عرب و ۲۲ عضو آن در مراحل بعد چنین رویکردی را اتخاذ نکردند. بسیاری از کشور‌های عربی در رای گیری تعلیق روسیه از شورای حقوق بشر رای ممتنع دادند.

متحدان سرسخت ایالات متحده از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی، مصر و اسرائیل تحریم‌هایی را علیه روسیه اعمال نکرده اند. در واقع، پوتین و "محمد بن سلمان" ولیعهد سعودی از زمان آغاز جنگ اوکراین دو بار با یکدیگر صحبت کرده اند.

موضع اسرائیل تا حد زیادی با حمایت روسیه از رژیم بشار اسد در سوریه جایی که نیرو‌های روسیه و ایران در آن حضور دارند تعیین می‌شود. اسرائیل در مورد توافق نامه‌ای برای رفع منازعه با روسیه مذاکره کرد که این کشور را قادر می‌سازد به اهداف ایران در خاک سوریه حمله کند.

اسرائیل نگران است که خصومت با روسیه توانایی آن کشور برای دفاع از مرز‌های شمالی خود را به خطر بیاندازد. اسرائیل یک بیمارستان صحرایی و سایر کمک‌های بشردوستانه را به اوکراین انتقال داده و ارسال کرده، اما هیچ گونه تسلیحاتی در اختیار اوکراین قرار نداده است. "نفتالی بنت" نخست وزیر اسرائیل حتی برای مدت کوتاهی به عنوان میانجی بین روسیه و اوکراین عمل کرد، اما تلاش‌های او ناموفق بود.

برای بسیاری از کشور‌های خاورمیانه، موضع آنان در قبال روسیه نیز به دلیل بدبینی این کشور‌ها نسبت به ایالات متحده به عنوان یک شریک غیرقابل اعتماد در منطقه و عصبانیت آنان از انتقاد‌های ایالات متحده از سوابق حقوق بشری این کشور‌ها شکل گرفته است. تنها کشور واقعا طرفدار روسیه، سوریه است که اگر حمایت نظامی روسیه نبود اسد رئیس جمهوری آن مدت‌ها پیش از قدرت ساقط شده بود.

"دیگران" ممکن است بیش از نیمی از جمعیت جهان را تشکیل دهند، اما نیمه فقیرتر هستند که از بسیاری از کشور‌های کمتر توسعه یافته تشکیل شده اند. مجموع تولید ناخالص داخلی غرب، قدرت اقتصادی و وزن ژئوپولیتیکی کشور‌های غربی بسیار بیش‌تر از نفوذ کشور‌هایی است که از محکوم کردن تهاجم روسیه یا تحریم روسیه خودداری ورزیده اند.

با این وجود، اختلافات کنونی بین غرب و "دیگران" هر نظم جهانی‌ای را پس از پایان جنگ شکل خواهد داد. دو کشور کلیدی چین و هند هستند که تضمین می‌کنند پوتین پس از پایان درگیری به عنوان یاغی بین‌المللی شناخته نخواهد شد.

اندونزی میزبان نشست بعدی جی -۲۰ در ماه نوامبر نیز اعلام کرده که از حضور پوتین استقبال خواهد کرد. با این وجود، اندونزی از "ولودیمیر زلنسکی" رئیس جمهور اوکراین نیز دعوت به عمل آورده است.

پس از این جنگ وحشیانه، ایالات متحده حضور نظامی خود را در اروپا افزایش داده و احتمالا به طور دائم نیرو‌های خود را در یک یا چند کشور در مرز‌های شرقی ناتو مستقر خواهد کرد. اگر یکی از اهداف دیرینه پوتین تضعیف ناتو باشد جنگ او علیه اوکراین دقیقا نتیجه‌ای معکوس به همراه داشته و نه تنها اتحاد ناتو را احیا می‌کند بلکه هدف جدیدی را به آن پس از افغانستان می‌بخشد و با عضویت احتمالی سوئد و فنلاند در ناتو آن هدف را گسترش خواهد داد. در نتیجه، ناتو به سیاست تقویت خود و گشودن درهایش باز خواهد گشت.

بازگشت روسیه به آفریقا در سالیان اخیر و حمایت گروه مزدور واگنر وابسته به روسیه از رهبران آفریقایی قاره‌ای را ایجاد کرده که عمدتا از محکوم کردن یا تحریم روسیه خودداری ورزیده است.

اکثر کشور‌های آفریقایی در رای گیری در محکومیت تهاجم روسیه رای ممتنع دادند و بسیاری نیز به تعلیق روسیه از شورای حقوق بشر رای منفی دادند. آفریقای جنوبی، یکی از اعضای دموکراتیک گروه بریکس متشکل از اقتصاد‌های نوظهور از روسیه انتقاد نکرده است.

برای بسیاری از کشور‌های آفریقایی، روسیه به عنوان وارث اتحاد جماهیر شوروی در نظر گرفته می‌شود که در طول مبارزات ضد استعماری از آنان حمایت کرده بود. اتحاد جماهیر شوروی یکی از حامیان اصلی کنگره ملی آفریقا در دوران آپارتاید بود و رهبری کنونی آفریقای جنوبی نسبت به روسیه احساس قدردانی می‌کند. همانند خاورمیانه، خصومت با ایالات متحده نیز در تاثیرگذاری بر دیدگاه آفریقایی‌ها در مورد تهاجم روسیه علیه اوکراین نقش داشته است.

حتی در حیاط خلوت ایالات متحده، روسیه تشویق کنندگان خود را دارد. کوبا، ونزوئلا و نیکاراگوئه همانطور که انتظار می‌رفت از مسکو حمایت کرده اند، اما دیگر کشور‌های امریکای لاتین نیز از محکوم کردن تهاجم روسیه علیه اوکراین سرباز زده اند.

برزیل یکی از اعضای بریکس موضع "بی طرفی" را اعلام کرد و رئیس جمهور آن بولسونارو کمی پیش از حمله روسیه به اوکراین به مسکو سفر داشت و "همبستگی خود با روسیه" را اعلام کرد. برزیل هم چنان به واردات کود از روسیه وابسته است.

شاید برای امریکا خبر نگران کننده‌تر خودداری مکزیک از پیوستن به جبهه مشترک آمریکای شمالی با حضور ایالات متحده و کانادا برای محکوم کردن تهاجم روسیه علیه اوکراین بود. حزب "آندرس مانوئل لوپز اوبرادور" رئیس جمهور مکزیک حتی در ماه مارس یک گروه دوستی مکزیک و روسیه را در مجلس آن کشور راه اندازی کرد و از سفیر روسیه برای سخنرانی در این گروه دعوت کرد.

سنت چپگرایانه امریکا ستیزی ریشه دار در امریکای لاتین از دهه ۱۹۷۰ میلادی ممکن است توضیح دهنده علت اصلی استقبال کشور‌های امریکای لاتین از روسیه باشد و فرصت‌های جدیدی را برای ایجاد اختلاف در غرب به روسیه ارائه دهد.

ناتو تا زمانی که پوتین در قدرت باقی بماند و احتمالا پس از آن بسته به این که رهبر بعدی روسیه چه فردی باشد به سیاست مهار روسیه ادامه خواهد داد.

با این وجود، در این نسخه قرن بیست و یکمی از جنگ سرد، کشور‌های غیر غربی از جانبداری یک اردوگاه در برابر اردوگاه دیگر که بسیاری از کشور‌ها در طول جنگ سرد پیشین مجبور به انتخاب آن شدند خودداری می‌ورزند.

جنبش عدم متعهد سال‌های جنگ سرد در شکل جدیدی بار دیگر ظهور خواهد کرد. این بار، "دیگران" روابط خود را با روسیه حفظ خواهند کرد حتی در شرایطی که واشنگتن و متحدان اش با پوتین به عنوان یک "یاغی" رفتار کنند.

اقتصاد روسیه روند نزولی خود را طی خواهد کرد و اگر موفق به ایجاد یک "اینترنت مستقل" و جدا از جهان شود بیش از پیش به چین وابسته خواهد شد. با این وجود، روسیه به عنوان کشوری باقی خواهد ماند که تعداد قابل توجهی از کشور‌ها هم چنان از تجارت با آن راضی خواهند بود و کاملا مراقب هستند که با مسکو دشمنی نکنند.

+ نوشته شده در  جمعه شانزدهم اردیبهشت ۱۴۰۱ساعت 6:57  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

فناوری جدید می‌تواند کارایی تبدیل انرژی خورشیدی به برق را افزایش داده و با پنل‌های خورشیدی کوچکتر، مقدار بسیار بیشتری الکتریسیته تولید کرد.

 پنل‌های خورشیدی کوچکتر، الکتریسیته بیشتری تولید می‌کنند

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا به نقل از ستاد نانو؛ یک استارت‌آپ کره‌ای با همکاری محققان مؤسسه علوم مواد کره‌جنوبی سیستم جدید تولید برق فتوولتائیک را توسعه داده‌اند که در آن از نانوحفره‌ها استفاده شده است. این فناوری جدید می‌تواند کارایی تبدیل انرژی خورشیدی به برق را افزایش داده و با پنل‌های خورشیدی کوچکتر، مقدار بسیار بیشتری الکتریسیته تولید کرد.

شرکت نوپای سولار اپتیک (Solar Optics) و مؤسسه علوم مواد کره‌جنوبی (KIMS) یک سیستم تولید انرژی فتوولتائیک منحنی ایجاد کرده‌اند که فیبرهای نوری و سلول‌های خورشیدی را در خود جای داده است، راندمان تبدیل توان بالایی را حتی بدون دریافت مستقیم نور خورشید نشان می‌دهد و می‌تواند میانگین حداکثر راندمان تبدیل روزانه را دو برابر کند. این فناوری با استفاده از یک پانل فتوولتائیک که ۸۰ درصد یا بیشتر کوچکتر شده است، همان مقدار برق را تولید می‌کند.

سیستم‌های تولید برق فتوولتائیک موجود با جذب عمودی نور خورشید با صفحات تخت، الکتریسیته تولید می‌کنند. ساختار دوبعدی فعلی محدودیت‌هایی از نظر پذیرش و زاویه به همراه دارد، حدود ۷۶ درصد از مساحت آن به طور ناکارآمد استفاده می‌شود و حداکثر کارایی آن برای کمتر از ۲۱۰ دقیقه در روز ادامه دارد.

+ نوشته شده در  دوشنبه دوازدهم اردیبهشت ۱۴۰۱ساعت 7:15  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

 

سیاره در حال تولد «ای‌بی آور بی»

سیاره در حال تولد «ای‌بی آور بی»   -

 

دانشمندان سیاره‌ای عظیم با جرم حدود ۹ برابر مشتری را کشف کردند که در مراحل اولیه شکل‌گیری است و به اصطلاح هنوز در «رحم» قرار دارد، کشفی که درک فعلی از شکل‌گیری سیاره‌ها را به چالش می‌کشد.

این سیاره جنینی یک غول عظیم گازی است که به طور غیرمعمولی دور از ستاره جوان منظومه خود می‌چرخد و پژوهشگران برای شناسایی و مطالعه آن از تلسکوپ سوبارو واقع در نزدیکی قله یک آتشفشان خاموش در هاوایی و تلسکوپ فضایی هابل در حال چرخش در مدار استفاده کردند.

غول‌های گازی سیاراتی شبیه بزرگترین سیاره‌های منظومه شمسی، یعنی مشتری و زحل هستند که عمدتاً از هیدروژن و هلیوم تشکیل شده‌اند و گازهای چرخنده آن‌ها هسته جامد کوچک‌تری را احاطه کرده‌اند.

 

تین کوری، اخترفیزیکدان رصدخانه سوبارو و مرکز پژوهشی ناسا-ایمز و نیز نویسنده ارشد این مطالعه که روز دوشنبه ۴ آوریل (۱۵ فروردین) در مجله «نیچر آسترونومی» منتشر شد، گفت: «ما فکر می‌کنیم این سیاره هنوز در مرحله بسیار ابتدایی "تولد" خود است. آن گونه که شواهد نشان می‌دهد، این نخستین مرحله از شکل‌گیری سیاره است که تا به حال در یک غول گازی مشاهده شده است.»

این سیاره در صفحه‌ای دایره‌ای از گاز و غبار حاوی مواد تشکیل دهنده سیارات ادغام شده و حول ستاره‌ای به نام «ای‌بی آریگائه» می‌چرخد که ۵۰۸ سال نوری یا ۹.۵ تریلیون کیلومتر از زمین فاصله دارد.

این ستاره زمانی که تصویرش در یک لحظه در صحنه‌ای از فیلم «بالا را نگاه نکن» محصول ۲۰۲۱ ظاهر شد، به شهرت رسید.

تاکنون حدود ۵ هزار سیاره فراتر از منظومه شمسی یا سیارات فراخورشیدی شناسایی شده‌اند و سیاره جدید که «ای‌بی آور بی» نام دارد یکی از بزرگترین‌ آنهاست. این سیاره که هم‌اکنون به شکل جرمی قهوه‌ای و حد واسط بین سیاره و ستاره است، رفته رفته دارد به حداکثر اندازه خود نزدیک می‌شود تا زمانی که بتوان آن را به عنوان یک سیاره طبقه‌بندی کرد. این سیاره همچنین با گاز و گرد و غباری که به هسته داخلی آن می‌ریزد، گرم می‌شود.

سیارات در حال شکل‌گیری یا «پیش‌سیاره‌ها» تاکنون تنها در اطراف یک ستاره دیگر مشاهده شده‌اند.

تقریباً تمام سیارات فراخورشیدی شناخته شده دارای مدارهایی به دور ستاره‌های خود هستند و فاصله آنها از ستاره‌شان به اندازه فاصله خورشید منظومه شمسی از دورترین سیاره آن، یعنی نپتون است. اما فاصله سیاره فراخورشیدی تازه کشف شده سه برابر فاصله نپتون و ۹۳ برابر فاصله زمین از خورشید است.

به نظر می‌رسد تولد این سیاره روند متفاوتی نسبت به مدل تشکیل سیاره‌ای شناخته شده دارد.

یکی دیگر از پژوهشگران از دانشگاه آریزونا به نام اولیویه گویون می‌گوید: «تفکر مرسوم این است که اگر نه همه، بیشتر سیارات با انباشتگی آهسته مواد جامد در یک هسته سنگی شکل می‌گیرند و غول‌های گازی قبل از این که هسته جامدشان به اندازه کافی بزرگ شود این مرحله را طی کرده و شروع به انباشتن و توده کردن گازهای پیرامونی خود می‌کنند.

پیش‌سیاره‌هایی که در حلقه احاطه‌کننده خود ادغام شده و دور ستاره جوان می‌چرخند، به تدریج از گرد و غبار به اجرام جامد تخته سنگی تبدیل می‌شوند و اگر این هسته به چندین برابر جرم زمین برسد، شروع به انباشت گاز از حلقه اطراف خود می‌کنند. گویون می‌گوید: «با این فرآیند، تشکیل سیارات غول‌پیکر در فاصله مداری زیاد امکان‌پذیر نیست و بنابراین، این کشف درک ما از تشکیل سیاره را به چالش می‌کشد.»

در عوض، پژوهشگران بر این باورند که «ای‌بی آور بی» به این صورت شکل می‌گیرد که حلقه اطراف سیاره سرد شده و سپس گرانش باعث می‌شود که یک یا چند توده عظیم از آن جدا شده و به سیاره تبدیل شوند.

کوری در این زمینه گفت: «همان طور که بیش از یک راه برای پختن تخم مرغ وجود دارد، ممکن است بیش از یک راه برای تشکیل سیاره‌ای شبیه مشتری وجود داشته باشد.»

ستاره «ای‌بی آریگائه» حدود ۲.۴ برابر جرم بیشتری از خورشید ما دارد و تقریباً ۶۰ برابر درخشان‌تر است. سن آن حدود ۲ میلیون سال است که با توجه به استانداردهای نجومی و در مقایسه با سن حدود ۴.۵ میلیارد سالی خورشید میانسال ما، نوزاد محسوب می‌شود. خورشید منظومه شمسی نیز در اوایل حیاتش حلقه‌ای به دور خود داشت که زمین و سیارات دیگر از آن پدید آمدند.

+ نوشته شده در  چهارشنبه هفدهم فروردین ۱۴۰۱ساعت 6:23  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

کارشناسان اقتصادی معتقدند، نمی‌توان انتظار داشت که رفع تحریم‌ها به سرعت در اقتصاد کشور تاثیرگذار باشد، در این رابطه طی ۶ ماه اول سال آینده، ما با تورم حداقل ۴۰ درصدی روبرو خواهیم بود، زیرا تا زمانی که دلار‌های نفتی بخواهد دوباره به کشور وارد شود و میزان افزایش فروش نفت نیز به تثبیت برسد، حداقل چند ماه لازم است، بنابراین نمی‌توان انتظار معجزه از رفع احیای برجام داشت. به گزارش فرارو، بر اساس گزارش مرکز آمار، نرخ تورم سالانه منتهی به اسفندماه ۱۴۰۰ برای خانوار‌های کشور به ٤٠.٢ درصد رسیده که نسبت مدت مشابه سال قبل در در ماه قبل، ١.٢ واحد درصد کاهش نشان می‌دهد. هم‌چنین تورم سالانه برای خانوار‌های شهری و روستایی به ترتیب ٣٩.٧ درصد و ٤٢.٨ درصد بوده که برای خانوار‌های شهری ١.١ واحد درصد کاهش و برای خانوار‌های روستایی ١.٤ واحد درصد کاهش داشته است. دهه ۹۰ اقتصاد ایران شرایط دشواری را تجربه کرد وحید شقاقی شهری کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه اقتصاد ایران در یکصد سال گذشته متکی به نفت بوده، اظهار داشت: از سال ۱۲۸۵ که نفت در ایران کشف شد، نفت به عنوان مهم‌ترین عنصر در اقتصاد ایران به حساب می‌آید، از سوی دیگر در نیم قرن گذشته که قیمت نفت با افزایش بسیار زیادی روبرو بود، درآمد‌های ارزی ایران نیز وابستگی بسیار زیادی به طلای سیاه داشته است. وی افزود: در دهه گذشته نیز با وجود تحریم‌ها ایران به طور متوسط نرخ رشد اقتصادی صفر درصد، تورم به صورت متوسط ۲۴ درصد و نرخ سرمایه گذاری ثابت ناخالص منفی ۵ درصدی را به ثبت رساند، از سوی دیگر شکاف طبقاتی بسیار افزایش یافته و ضریب جینی از ۳۶.۵ به بالای ۴۱ افزایش پیدا کرده است. شقاقی گفت: از سال ۹۷ نیز رشد هزینه‌های استهلاک نسبت به نرخ رشد سرمایه‌گذاری پیشی گرفته که این نشان دهنده آن است که از سال ۹۷ اقتصاد ایران رو به مستهلک‌شدن رفته، بنابراین تمامی این آمار نشان‌دهنده این است که در یک دهه گذشته اقتصاد ایران روز‌های بسیار ناامید کننده‌ای را پشت سر گذاشته است. این استاد دانشگاه اضافه کرد: در سوی مقابل جنگ اوکراین و حمله روسیه به این کشور یک فرصت تاریخی برای اروپا فراهم آورده تا وابستگی خود به نفت و گاز را خاتمه دهد، همچنین بر اساس برنامه‌ریزی صورت گرفته این کشور‌ها قصد دارند تا پایان دهه میلادی، یعنی تا پایان سال ۲۰۳۰ نیاز خود به نفت و گاز و به نوعی تمامی سوخت‌های فسیلی را صفر کنند که در این صورت دیگر در سال ۲۰۳۱ صادر کننده نفت به آن صورت وجود نخواهد داشت. وی ادامه داد: بنابراین این ۸ سال پیش‌رو طلایی و تعیین‌کننده برای اقتصاد کشورمان محسوب می‌شود و باید از این فرصت استفاده کرد، از سویی احیای برجام در این شرایط از اهمیت بسزایی برخوردار است، اما به هر حال اگر هم برجام احیا شود، این توافقنامه بسیار شکننده خواهد بود، زیرا در آبان ماه امسال انتخابات کنگره برگزار خواهد شد و اگر جمهوری‌خواهان به پیروزی برسند، شیطنت‌ها برای شکست برجام از سوی آن‌ها آغاز خواهد شد، بنابراین کمتر از شش ماه برای استفاده و بهره‌برداری از ثمرات برجام فرصت است و اگر دولت این فرصت طلایی را از دست دهد، ما با مشکلات بیشتری روبرو خواهیم شد و در چنین صورتی انتظارات تورمی می‌تواند دوباره احیا شود.   شقاقی در ادامه با اشاره به اینکه در سال جاری ارز ۴۲۰۰ تومانی نیز حذف خواهد شد، بیان کرد: این موضوع باعث ایجاد شوک تورمی به کشور می‌شود، بنابراین این موضوع نیز باعث می‌شود قیمت کالا‌های اساسی و مایحتاج ضروری مردم با افزایش روبرو شود، در این زمینه باید دید دولت چه تمهیداتی خواهد اندیشید تا اثرات تورمی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی خنثی و یا حداقل کم شود. این اقتصاددان تصریح کرد: از سوی دیگر با افزایش قیمت نفت و رشد صادرات نفت و فرآورده‌های نفتی رشد اقتصادی کشور مثبت خواهد بود، اما این رشد ارزش واقعی برای کشور نخواهد داشت، زیرا که بر اساس آن ارزش افزوده ویژه‌ای خلق نشده، در چنین شرایطی شکاف طبقاتی در حال گسترش است، برای جلوگیری از این موضوع باید نظام‌های باز توزیع ثروت در کشور با اصلاحات زیادی روبرو شود. وی خاطرنشان کرد: نظام‌های مالیاتی، بانکی و یارانه‌ای نیاز به اصلاحات عمیقی دارند و اگر این اصلاحات انجام نشوند، شکاف طبقاتی در کشور روز به روز با افزایش روبرو می‌شود، از سویی دولت سیزدهم نیز تاکنون یک راهبرد اقتصادی مشخص برای پیگیری مسائل اقتصادی از خود ارائه نداده، به طوریکه تمامی امور و کار‌ها به صورت موقت و روزمره پیگیری شده که این وضعیت لطمه بزرگی به اقتصاد کشور وارد کرده است. شقاقی افزود: در حال حاضر اقتصاد کشور با چالش‌های بسیار فراوانی روبرو است که اگر فکری برای آن‌ها نشود، این چالش‌ها تبعات بسیار جبران ناپذیری را به دنبال خواهند داشت، همچنین تیم اقتصادی دولت نیز از افراد زبده تشکیل نشده، که همین موضوع حل مشکلات را با تردید مواجه می‌کند. همچنین بودجه سال ۱۴۰۱ ضعیف و شکننده است که نمی‌تواند مشکلات را مرتفع کند، به بیان دیگر بودجه از کارآمدی لازم برای حل مشکلات اقتصادی برخوردار نیست

+ نوشته شده در  دوشنبه پانزدهم فروردین ۱۴۰۱ساعت 6:11  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

روبرت هابک وزیر انرژی آلمان که به دوحه سفر کرده است، روز یکشنبه ۲۹ اسفند از امضای قرارداد بلندمدت واردات گاز از قطر خبر داد.

او بدون اشاره به جزئیات قرارداد، اعلام کرد که این اقدام، راهی برای برون‌رفت از وابستگی آلمان به انرژی وارداتی از روسیه خواهد شد.

این مقام آلمانی گفت: «ما شاید امسال باز هم به گاز روسیه نیازمند باشیم، اما در آینده نخواهیم بود.»

آلمان سال ۲۰۲۱ حدود ۱۴۲ میلیارد متر مکعب واردات گاز داشت که بیش از ۴۰ درصد آن گاز روسیه بود. بعد از تهاجم روسیه به اوکراین، اتحادیه اروپا و آمریکا تحریم‌های سختی علیه روسیه وضع کرده‌اند. آمریکا واردات نفت و گاز از روسیه را تحریم کرده و اتحادیه اروپا در صدد کاهش چشمگیر خرید نفت و گاز از این کشور است.

آلمان در سواحل شمالی خود در حال احداث دو پایانه تاسیسات تحویل گاز مایع است که تا پایان سال جاری راه‌اندازی خواهد شد و می‌تواند گاز مایع از منابع دیگر، از جمله قطر و آمریکا را جایگزین گاز روسیه کند.

قطر نیز روز یکشنبه از خبر راه‌اندازی پایانه‌های گاز مایع آلمان در آینده استقبال کرد.

قطر بزرگترین صادرکننده گاز مایع جهان است و سالانه ۱۱۰ میلیارد متر مکعب صادرات گاز دارد که ۳۰ درصد آن راهی اروپا می‌شود.

از طرفی، پارسال نزدیک ۸۰ درصد گاز روسیه راهی اروپا شد و درآمدی ۶۲ میلیارد دلاری برای روسیه به همراه داشت که معادل ۱۳ درصد از کل صادرات این کشور بود.

اتحادیه اروپا در سال گذشته میلادی ۱۶۵ میلیارد متر مکعب گاز از روسیه وارد کرد، اما در نظر دارد واردات گاز از روسیه را در سال جاری ۶۶ درصد کاهش دهد.

ایران همچنان از غافله عقب است.

+ نوشته شده در  دوشنبه یکم فروردین ۱۴۰۱ساعت 8:7  توسط  عبدالرضا صادقی  | 


توسعه RKA چین نگرانی‌های خاصی را در مورد استفاده از آن به عنوان یک سیستم تسلیحاتی زمینی علیه ماهواره‌ها و پهپاد‌های آمریکایی برانگیخته است. دستگاه‌های RKA را می‌توان به راحتی برای اهداف تهاجمی و دفاعی بر روی ماهواره‌ها نصب کرد. در یک نقش تهاجمی، یک RKA می‌تواند به عنوان منبع امواج مایکروویو با قدرت بالا به سمت ماهواره‌های دشمن به منظور سوزاندن وسایل الکترونیکی حساس آن استفاده شود.

دانشمندان چینی به تازگی یک سلاح مایکروویو را ساخته‌اند که قادر است برای هدف قرار دادن و سوزاندن ماهواره‌های آمریکایی مورد استفاده قرار گیرد.

به گزارش فرارو به نقل از آسیا تایمز؛ طبق گزارش‌ها، دانشمندان چینی یک دستگاه مایکروویو با قدرت فوق العاده را ساخته اند که می‌تواند به طور بالقوه ارتباطات ماهواره‌ای را مختل کند یا به تجهیزات الکترونیکی ماهواره‌ای حساس آسیب برساند.

 

 

این دستگاه که با نام تقویت کننده کلایسترون نسبیتی (RKA) شناخته می‌شود یک منبع مایکروویو پرقدرت (HPM) است که به دلیل مزایای آن در قدرت بالا، بهره وری قابل توجه و دامنه پایدار توان خروجی به طور گسترده در رادار‌های پرقدرت، شتاب دهنده‌های جدید و سیستم‌های ارتباطی جدید استفاده می‌شود.

به گفته پژوهشگران چینی مستقر در سیچوان، این دستگاه می‌تواند یک پالس کوتاه ۵ مگاواتی در باند Ka ایجاد کند فرکانس ماهواره‌ای که به طور فزاینده‌ای از سوی ارتش و نیرو‌های نظامی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سیستم‌های باند Ka به ویژه برای کاربرد‌های نظامی مفید هستند، زیرا با پرتو‌های کوچک‌تر و قابل هدایت برای چگالی با ظرفیت بالا ساخته شده اند باعث مقاومت بیش‌تر شده و همزمان از نرخ داده‌های uplink (آپلینک جهت نشان دادن مسیر انتقال از یک دستگاه به دستگاه دیگر همانند مسیر موبایل به یک پایانه ثابت مانند دکل مخابراتی استفاده می‌شود) قابل توجهی برای برنامه‌هایی مانند اطلاعات نظامی، نظارت، و شناسایی پشتیبانی می‌کند.

سایر برنامه‌های کاربردی غنی از داده نمونه‌های اولیه RKA تنها به چند صد کیلووات برق در باند Ka دست می‌یافتند، اما طراحی مجدد قابل توجه توسط پژوهشگران چینی به آنان اجازه داد در آزمایشی با مدل سازی رایانه‌ای که فضای بیشتری را برای بهبود نشان می‌دهد ۵۰۱ مگاوات برق تولید کنند.

این قابلیت به دستگاه این ظرفیت را می‌بخشد که به مثابه یک سلاح مایکروویو ضد ماهواره‌ای با قدرت بالا عمل کند که ۱۰۰ برابر بیش‌تر از اکثر دستگاه‌های ارتباطی انرژی تولید می‌کند.

توسعه RKA چین نگرانی‌های خاصی را در مورد استفاده از آن به عنوان یک سیستم تسلیحاتی زمینی علیه ماهواره‌ها و پهپاد‌های آمریکایی برانگیخته است. با این وجود، یک سلاح مایکروویو زمینی که بتواند ماهواره‌ها را مورد اصابت قرار دهد به بیش از یک گیگاوات نیرو نیاز دارد تا به طور موثر به ماهواره‌های مدرن آسیب برساند و بنابراین غیرعملی است. با این وجود، دستگاه‌های RKA را می‌توان به راحتی برای اهداف تهاجمی و دفاعی بر روی ماهواره‌ها نصب کرد. در یک نقش تهاجمی، یک RKA می‌تواند به عنوان منبع امواج مایکروویو با قدرت بالا به سمت ماهواره‌های دشمن به منظور سوزاندن وسایل الکترونیکی حساس آن استفاده شود.

در یک نقش تدافعی، RKA نصب شده بر روی ماهواره می‌تواند برای تشخیص افزایش غیرمعمول جریان‌های الکتریکی و جذب امواج مایکروویو با قدرت بالا پیش از ایجاد هرگونه آسیب مورد استفاده قرار گیرد.

سلاح مایکروویو چینی برای سوزاندن ماهواره‌های امریکایی

با این وجود، افزودن یک دستگاه اضافی بر روی ماهواره ممکن است بر عملکرد آن تاثیر بگذارد، زیرا خود دستگاه به طور بالقوه بیش از حد گرم می‌شود و تحت تشعشعات مایکروویو شدید می‌سوزد. به غیر از سلاح‌های مایکروویو، چین هم چنین یک لیزر پالس حالت جامد قابل نصب بر روی ماهواره ساخته که قادر است یک مگاوات نور لیزر و آتش را به مدت ۱۰۰ بار در ثانیه به مدت نیم ساعت بدون گرم شدن بیش از حد در فضا تولید کند.

در نمایشگاه ایرشو (نمایش هوایی) چین در سال ۲۰۱۸ میلادی CASIC یک سلاح لیزری مبتنی بر وسیله نقلیه‌ای به نام LW-۳۰ به نمایش گذاشته بود که می‌تواند از لیزر پرانرژی با انتشار جهت دار برای رهگیری سریع انواع بسیاری از اهداف هوایی استفاده کند.

چنین لیزری قادر است به دوربین‌های ماهواره‌ای آسیب رسانده یا حتی ماهواره‌ها را برای همیشه نابینا سازد. بر اساس گزارش ها، پس از آزمایش دستگاه، پرتو تنها ۵ نانو ثانیه‌ای تولید کرد، اما این پرتو به اندازه کافی قدرتمند بود که انسان را برای همیشه نابینا کرده و یا سطوح هدف را تبخیر کند. پیشرفت‌های اخیر در فناوری لیزر چنین کوچک سازی‌ای را ممکن کرده است. این شامل اختراع یک سیستم خنک کننده جدید ساخته شده از مس و ایندیم است که دومی یک فلز خاکی کمیاب است که چین بزرگترین ذخایر آن را در سطح جهانی در اختیار دارد.

 

در حالی که چین انکار کرده که این دستگاه لیزری یک سلاح انرژی هدایت شده است نسخه‌های بزرگ‌تر این سیستم می‌توانند امواج ضربه‌ای ایجاد کنند که قادر به پاره کردن فلز یا مواد کامپوزیت روی یک هدف سریع است. هم چنین، می‌تواند ابری از ذرات باردار الکتریکی ایجاد کند که قادر است به حسگر‌های سیستم هدایت موشک آسیب برساند. سلاح‌های انرژی هدایت شده مانند مایکروویو‌ها و لیزر‌ها از انرژی الکترومغناطیسی متمرکز به جای انرژی جنبشی برای ناتوان کردن، آسیب رساندن، از کار انداختن یا از بین بردن تجهیزات، تأسیسات و یا پرسنل دشمن استفاده می‌کنند.

این تسلیحات هم چنین دارای چندین ویژگی مطلوب هستند مانند درگیری آنی، ظرفیت شلیک بالا که تنها توسط منبع تغذیه محدود می‌شود، دشواری بالای رهگیری، هدف گیری دقیق و هزینه کم برای هر شلیک. علاقه به سلاح‌های انرژی هدایت شده در طول جنگ سرد آغاز شد جایی که ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی سابق در رقابت برای تولید میدان‌های الکترومغناطیسی با قدرت بالا با یکدیگر بودند و قادر به آسیب رساندن به الکترونیک نظامی حساس یکدیگر بودند.

برخی از تحلیلگران دفاعی استدلال می‌کنند که چنین سلاح‌هایی می‌توانند انقلاب بعدی در جنگ را نشان دهند. در طول دو دهه گذشته، سلاح‌های انرژی هدایت شده از صرف کنجکاوی‌های آزمایشگاهی به سیستم‌های تسلیحاتی بالغ تبدیل شده اند همراه با امواج مایکروویو و لیزر که به طور فزاینده‌ای در عملیات‌های نظامی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

انتظار می‌رود تا سال ۲۰۲۵ میلادی سلاح‌های انرژی هدایت شده بر روی سکو‌های جنگی تجهیز شده و در کنار سلاح‌های معمولی مستقر شوند و سلاح‌های لیزری بخش عمده‌ای از تحقیق و توسعه و سپس سلاح‌های مایکروویو را دریافت کنند. با این وجود، چنین تسلیحاتی هنوز باید بر موانع فنی مختلف مانند جذب جوی غلبه کنند. لیزر‌ها همچنین محدود به اهداف در مسیر دید هستند که ممکن است استقرار آن را در شرایط خاص محدود کند.

+ نوشته شده در  یکشنبه بیست و نهم اسفند ۱۴۰۰ساعت 6:59  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

 

 

استیون هاوکینگ پارادوکس تعارض بین دو اصل مهم فیزیک نظری را مطرح کرده بود.

تاریخ انتشار: ۱۴:۴۹ - ۲۶ اسفند ۱۴۰۰

پژوهشگران می‌گویند یکی از بزرگترین پارادوکس‌های علمی را که برای اولین بار توسط پروفسور استیون هاوکینگ عنوان شده بود حل کرده‌اند. آنان برای راه حل خود نام "فرضیه مو، بله" را برگزیده‌اند که اشاره‌ای به تشبیه سیاهچاله‌ها به افراد بدون مو است.

به گزارش بی بی سی، به گفته پرفسور هاوکینگ، رفتار سیاهچاله‌ها به گونه‌ای است که باعث تضاد بین دو نظریه اساسی در فیزیک نظری می‌شود.

سیاهچاله ها ستارگان مرده‌ای هستند که فرو ریخته و گرانشی چنان نیرومند دارند که حتی نور هم نمی‌تواند از آن بگریزد..

پژوهشگران می‌گویند جدیدترین تحقیقات آنان این پارادوگس را حل کرده است زیرا نشان می‌دهد که سیاهچاله ها دارای خاصیتی هستند که می‌توان آن را "موی کوانتومی" نامید.

پروفسور خاویر کالمت استاد دانشگاه ساسکس در بریتانیا در مصاحبه اختصاصی به بی‌بی‌سی گفته که "پارادوکس حل شده است". او یکی از اعضای گروه پژوهشگران بود که توانستند با استفاده از روش‌های ریاضی، این مساله را حل کنند.

در مرکز این پارادوکس مشکلی وجود دارد که دو نظریه از مهم‌ترین نظریه‌های مهم در فیزیک را به چالش می‌کشد. براساس نظریه نسبیت عام انیشتین، گرانش سیاهچاله‌ها مانع از آن می‌شود که اطلاعات از آن خارج شود در حالیکه براساس نظریه‌ مکانیک کوانتومی، چنین نتیجه‌ای ناممکن است.

پروفسور کالمت و همکارانش می‌گویند که توانسته‌اند ثابت کنند که اجزاء تشکیل دهنده "ستاره مرده" آثاری از خود در میدان گرانش سیاهچاله برجای می‌گذارد.

پژوهشگران این آثار را "موی کوانتومی" نامیده‌اند زیرا نظریه آنان جایگزین نظر قبلی پروفسور جان آرچیبالد ویلر از دانشگاه پرینستون در آمریکا می‌شود که تحت عنوان "سیاهچاله بی‌مو" در دهه ۱۹۶۰ مطرح شد.

پارادوکس استیون هاوکینگ حل شد؟استیون هاوکینگ پارادوکس تعارض بین دو اصل مهم فیزیک نظری را مطرح کرده بود

پروفسور ویلر در توجیه انتخاب این نام گفته بود که سیاهچاله "موجودی است که جرم، چرخش و بار معناطیسی دارد اما هیچ ویژگی فیزیکی دیگری ندارد، اگر بخواهید می‌توانید بگویید که طاس و بی مو است."

"فرضیه مو، بله" پروفسور کالمت که در نشریه مرور ادبیات فیزیک Physical Review Letters منتشر شده انقلابی نظری محسوب می‌شود زیرا مدعی است که پارادوکسی را که پروفسور هاوکینگ در دهه ۱۹۷۰ به آن اشاره کرد و باعث سردرگمی فیزیکدانان شده بود حل کرده است.

این پارادوکس به معنی آن بود که ممکن است مکانیک کوانتومی و فرضیه نسبیت عام، یعنی دو ستون اصلی درک ما از کیهان، نقیض هم باشند که چشم‌اندازی وحشتناک برای فیزیک نظری است ترسیم می‌کرد.

پارادوکس استیون هاوکینگ حل شد؟این تصویر تخیلی نشان می‌دهد که سیاهچاله هر چیزی را که به آن نزدیک شود می‌بلعد اما بر سر آنچه بلعیده شده چه می‌آید؟

"قضیه مو، بله" ادعا می‌کند که با پر کردن شکاف بین نسبیت عام و مکانیک کوانتومی، پارادوکس را حل کرده و امکان آن را می‌دهد تا ا اطلاعاتی در مورد آنچه در سیاهچاله جریان دارد بدون نقض هیچیک از اصول مهم این دو نظریه از آن خارج شود. این یک راه حل ساده و ظریف است.

پروفسور کالمت درعین حال معتقد است که پذیرش این راه حل از سوی دیگران کمی طول می‌کشد زیرا با یکی از موضوعات مهم در دنیای فیزیک نظری سروکار دارد.

او می‌افزاید که "استیون هاوکینگ در سالی که من به دنیا آمدم به این پارادوکس رسید و از آن زمان، بسیاری از فیزیکدانان مشهور در سراسر جهان روی آن کار و چیزهای بسیار دراماتیکی را برای توضیح آن پیشنهاد کرده‌اند، از جمله اینکه برخی از جنبه‌های مکانیک کوانتومی اشتباه است."

او می افزاید که مدتی طول می کشد تا مردم بپذیرند که برای رفع این مشکل به یک تحول بنیادی نیاز نبوده است.

تحقیقات گروه پژوهشی پرفسور کالمت بر اساس تحقیقات قبلی پروفسور سوورات راجو، پژوهشگر مرکز بین‌المللی علوم نظری، در بنگالورو در هند صورت گرفته که معتقد است که آنها با هم پارادوکس هاوکینگ را حل کرده‌اند.

پرفسور سوورات گفته است که "در چند سال گذشته، تشخیص داده شده بود که قضیه بدون مو براساس اثرات کوانتومی رد خواهد شد و حالا تحقیقات جدید پارادوکس هاوکینگ را حل کرده است.

+ نوشته شده در  جمعه بیست و هفتم اسفند ۱۴۰۰ساعت 7:56  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا روز سه‌شنبه ۲۴ اسفند گفت که با وجود حمله روسیه به اوکراین، واشینگتن به تعامل با مسکو برای احیای برجام ادامه می‌دهد.

این مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، به خبرگزاری رویترز گفت دولت جو بایدن، مشارکت روسیه در پروژه‌های هسته‌ای ایران را که بخشی از برجام است، تحریم نمی‌کند.

به گفته این مقام، مسکو اکنون باید به این اطمینان رسیده باشد که تحریم‌های برقرار شده از سوی آمریکا علیه روسیه به‌دلیل جنگ آن کشور در اوکراین، «نباید بر اجرای برجام تاثیر بگذارد».

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز روز سه‌شنبه گفت: ایالات متحده ذیل برجام احیاء شده، مشارکت روسیه در پروژه‌های هسته‌ای ایران را تحریم نمی‌کند.

او در عین حال گفت واشینگتن به روسیه اجازه نمی‌دهد از این توافق به عنوان «مفری» برای فرار از تحریم‌های مرتبط با اوکراین استفاده کند.

وبسایت اکسیوس نیز شامگاه سه‌شنبه نوشت که یک مقام ارشد آمریکایی در گفت‌وگو با این وبسایت تایید کرده که تحریم‌های ایالات متحده علیه روسیه در ارتباط با اوکراین، شامل برجام نخواهد بود.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، روز سه‌شنبه گفت کشورش «تضمین‌های کتبی» از آمریکا دریافت کرده است مبنی بر این‌که تحریم‌های جدید آمریکا علیه مسکو، مانع از همکاری دو کشور در چارچوب برجام نخواهد بود.

سرگی لاوروف (راست) در کنار حسین امیرعبداللهیان بیشتر در این باره:

هشدار دوباره کرملین به غرب: منافع روسیه در برجام باید تامین شود

آقای لاوروف در پایان دیدار و گفت‌وگو با حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانی‌اش، که به مسکو رفته بود، این را نیز گفت اظهارات مقامات آمریکایی که در روزهای اخیر گفته بودند مسکو مانع از احیای برجام شده است، درست نیست.

آقای لاوروف اما نگفت «تضمین‌های کتبی» که او مدعی دریافت آن از آمریکا شده است، مسکو را راضی می‌کند یا نه.

مقام ارشد آمریکایی که رویترز با او گفت‌وگو کرده، افزوده است: واشینگتن مشارکت روسیه در طرح‌های هسته‌ای را که بخشی از اجرای برجام است، تحریم نمی‌کند و در مورد سخنان آقای لاوروف نیز اظهارنظری نمی‌کند.

این مقام آمریکایی همچنین اظهار داشت دولت جو بایدن «فراتر از این، نمی‌تواند به روسیه تضمین بدهد».

پیش از آغاز گفت‌وگوهای وزیران خارجه روسیه و ایران در مسکو، دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، گفت که «تحریم‌های اخیر علیه روسیه مستقیما بر منافع‌اش در چارچوب برجام تاثیر خواهد گذاشت» و «منافع روسیه در چارچوب برجام باید تضمین شود».

روسیه به دلیل یورش همه جانبه نظامی به اوکراین از روز پنجم اسفند، هدف سخت‌ترین تحریم‌های آمریکا و شمار زیادی از کشورهای غربی قرار گرفته است. صدها شرکت بین‌المللی غربی نیز به اراده خود روسیه را تحریم کرده‌اند. سران مسکو اذعان کرده‌اند که این تحریم‌ها اقتصاد آن کشور را از هم‌اکنون تحت تاثیر قرار داده است.

بیشتر در این باره:

آمریکا می‌گوید اگر روسیه درخواست خود را در مورد برجام پس نگیرد، دنبال راه‌حل جایگزین می‌رود

دولت آمریکا در روزهای گذشته تاکید کرد که اگر روسیه با اصرار برای دریافت تضمین، از مانع‌تراشی برای مذاکرات وین دست برندارد، واشینگتن راه‌های جایگزین برای احیای این توافق را بررسی خواهد کرد.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز ۲۳ اسفند گفت سرنوشت مذاکرات وین، به تصمیمات روسیه و ایران بستگی دارد.

فرانسه، آلمان و بریتانیا نیز در بیانیه مشترکی هشدار داده بودند که اصرار مسکو به دریافت تضمین از آمریکا، ممکن است مذاکرات وین را به شکست بکشاند.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، هفته گذشته تاکید کرد که متن توافق برای احیای برجام به روی میز مذاکرات وین آماده امضا است ولی به دلیل «عوامل خارجی» مذاکرات وین فعلا متوقف می‌شود.

روسیه در ۱۱ ماهی که مذاکرات وین با هدف احیای برجام در جریان بوده، نقش به‌شدت فعالی در آن داشته است.

اما با بروز جنگ روسیه در اوکراین و اصرار غافلگیرکننده روسیه از روز ۱۴ اسفند که آمریکا باید تضمین کتبی بدهد، از نظر گروه‌هایی از ایرانیان داخل و خارج از ایران، به «گروکشی روسیه از طریق برجام» و «بازی با کارت ایران» تلقی شد.

بیشتر در این باره:

۴۹ سناتور جمهوریخواه آمریکا می‌گویند از احیای برجام حمایت نخواهند کرد

برخی شخصیت‌ها و رسانه‌ها در ایران، مانند مسیح مهاجری، مدیر مسئول روزنامه «جمهوری اسلامی»، همزمانی اظهارات آقای لاوروف با سفر نفتالی بنت، نخست‌وزیر اسرائیل، به مسکو را مورد پرسش قرار داده و گفتند روسیه بار دیگر «مانند مقاطع مختلف تاریخی» نشان داده که منافع ملی ایران را قربانی می‌کند.

با این حال، حسین امیرعبداللهیان، در نشست خبری روز ۲۴ اسفند خود در مسکو گفت: «روسیه هیچ مانعی برای رسیدن به توافق نخواهد بود».

وزیر خارجه جمهوری اسلامی مدعی شد که کماکان «آمریکا مانع از نهایی شدن توافق احیای برجام است».

در این میان، پس از اظهارات تازه مقامات آمریکایی در خصوص ادامه تعامل واشینگتن با روسیه در چارچوب برجام، هنوز معلوم نیست که مذاکرات وین چه زمانی از سرگرفته می‌شود.

از سوی دیگر، خبرگزاری بلومبرگ روز ۲۴ اسفند به نقل از «پنج منبع آگاه» خبر داد که اسرائیل و امارات متحده عربی نیزاز دولت آمریکا خواسته‌اند در صورت احیای برجام، به آن‌ها هم «تضمین امنیتی» بدهد و از جمله سامانه‌های دفاع موشکی و سیستم تبادل اطلاعات امنیتی محرمانه را تقویت کرده و تجهیزات نظامی بسیارپیشرفته‌تری در اختیار آن‌ها بگذارد.

+ نوشته شده در  چهارشنبه بیست و پنجم اسفند ۱۴۰۰ساعت 6:57  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

تحریم‌ها ممکن است در سال‌های آینده روسیه را به اتحاد جماهیر شوروی شبیه کنند: قدرتی با سلاح‌های هسته ای، اما اقتصادی ورشکسته. پرسش، اما این است که با فرض تداوم روند فرسایشیِ رویاروییِ روسیه و «جهان غرب»، حتی اگر جنگ اوکراین خاتمه پیدا کند، چه بر سرِ موقعیت ایران در منطقه خواهد آمد؟ آیا یک روسیه ضعیف شده، در عمل به نفع ایران خواهد بود؟

 

تاریخ انتشار: ۰۹:۴۹ - ۲۳ اسفند ۱۴۰۰

 

 

فرارو- محمد مهدی حاتمی؛ روسیه حالا «تحریم شده‌ترین کشور جهان» است، آن هم در حالی که این جایگاه، تا همین چند هفته پیش متعلق به ایران بود. آمریکا و اروپا، اما وعده داده اند که تحریم‌ها علیه اقتصاد روسیه و حتی شهروندان این کشور (البته «الیگارش ها» و نه شهروندان عادی) قرار است باز هم شدیدتر شوند.

به گزارش فرارو، در تازه‌ترین نمونه، اتحادیه اروپا اعلام کرده که قصد دارد صادرات کالا‌های لوکس به روسیه را ممنوع کند، امری که قرار است طبقه ثروتمند در ساختار اقتصادی روسیه را هدف بگیرد. استدلال اروپایی‌ها هم این است که این طبقه ثروتمند، در واقع حامیان «ولادیمیر پوتین» هستند و او را در قدرت حفظ می‌کنند.

 

آیا «پوتین» سقوط می‌کند؟

استدلال‌های مشابه دیگری هم از سوی «جهان غرب» به گوش می‌رسد: افزایش فشار اقتصادی بر روسیه، «الیگارش‌های روس» را بر علیه پوتین می‌شوراند و فشار اقتصادی، دیر یا زود به شورش و ناآرامی‌های گسترده در روسیه تبدیل می‌شود که می‌توانند رژیم حاکم بر مسکو را تغییر بدهند.

این قبیل استدلال‌ها البته در خودِ غرب هم خریداران اندکی دارند. تجربه استراتژی «فشار حداکثری» در مورد ایران و حتی پیش از آن تحریم اقتصادی علیه کشور‌هایی همچون سوریه، کره شمالی، ونزوئلا و کوبا، نشان می‌دهد که در دست کم نیم قرنِ اخیر، هیچ گاه تحریم به تنهایی موجب تغییر رژیم نشده است. (تنها استثناء شاید موردِ آفریقای جنوبی باشد که «رژیم آپارتاید» در آن با تحریم ساقط شد، اما این مورد شرایط خاص خودش را داشت که باید در جایی دیگر بررسی شوند.)

از طرفی، هیچ اقتصادی به بزرگیِ اقتصاد روسیه تاکنون این حجم از تحریم‌ها را تجربه نکرده است. اما این گزاره، می‌تواند وجهی دیگر هم داشته باشد: کسی نمی‌داند تحریم یک اقتصاد به بزرگیِ اقتصاد روسیه (با تولید ناخالص داخلیِ ۱.۴ تا ۱.۷ تریلیون دلاری)، چه سرانجامی خواهد داشت.

بعید است این تحریم‌ها به سقوط سیاسیِ «ولادیمیر پوتین» ختم شوند، هر چند پایگاه اجتماعی او را به لرزه خواهند انداخت. اقتصاد روسیه هم هنوز راه‌های فرار زیادی دارد، از تعمیق روابط با چین و هند گرفته، تا گسترش نظامی گیری در شرقِ اروپا که می‌تواند به فرسایش توان اقتصادی تحریم کنندگانِ اروپایی و شاید کوتاه آمدن آن‌ها ختم شود.

آن رویِ سکه: جا برای «ایران» باز می‌شود؟

اما روسیه پس از جنگ اوکراین با روسیه پیش از جنگ اوکراین، زمین تا آسمان تفاوت دارد. پیش بینی شده که اقتصاد روسیه امسال افتی دو رقمی را تجربه کند. از دیگر سو، دست کم حدود ۳۰۰ میلیارد دلار از دارایی‌های روسیه در بانک‌های خارجی بلوکه شده اند و زمزمه‌هایی بلند شده که ممکن است این دارایی‌ها برای جبران جنگ به اوکراین داده شوند.

ممنوعیت معاملاتِ دلاری با روسیه؛ تحریم صنایع معدنی و فولادی روسیه؛ طراحی ساز و کار‌هایی برای جلوگیری از دسترسی روس‌ها به ارز‌های دیجیتال؛ حملات سایبری بی امان به زیرساخت‌های روسیه و حتی احتمال همراهی چین با تحریم‌های غرب علیه روسیه، همه و همه به این معنا هستند که غرب شمشیر‌ها را علیه «روسیه پوتین» از رو بسته است.

همان طور که تحریم‌ها ایران را تضعیف کردند (در سراسر دهه ۱۳۹۰، رشد اقتصادی ایران صفر بود و اکنون بین ۳۰ تا ۵۰ درصد از جمعیت ایران زیر «خط فقر مطلق» زندگی می‌کنند)، تحریم‌ها روسیه را هم تضعیف خواهند کرد. اگر همه چیز فرسایشی شود، روسیه ۵ سال آینده، روسیه‌ای ورشکسته خواهد بود.

پرسش، اما این است که با فرض تداوم روند فرسایشیِ رویاروییِ روسیه و «جهان غرب»، حتی اگر جنگ اوکراین خاتمه پیدا کند، چه بر سرِ موقعیت ایران در منطقه خواهد آمد؟ پاسخ این است که ایران، ممکن است بتواند تا اندازه‌ای قدرت بگیرد. اما چگونه؟

«کریدور شمال-جنوب»: توپ در زمین ایران و هند

فرض این است که با تضعیف اقتصاد روسیه، توانایی تاثیرگذاری این کشور در حوزه روابط بین المللی هم کاهش پیدا می‌کند. الزامی وجود ندارد که این اتفاق رخ بدهد، اما افزایش مشکلات اقتصادی، معمولا کشور‌ها را درون گرا می‌کند.

عملکرد فاجعه بار ارتش روسیه در اوکراین (سلاح‌های قدیمی، کمبود سوخت و مواردی از این دست) هم به کاهش رتبه و جایگاه نظامیِ روسیه در جهان می‌انجامد که به نوبه خود قدرت این کشور را کاهش می‌دهد.

یک نمونه از کاهش قدرت روسیه، ممکن است در حوزه ترانزیت به وقوع بپیوندد. ایران، هند و روسیه، نزدیک به دو دهه است که رویای اتصال سواحل غربیِ هند به خاک اروپا را از مسیر «کریدور شمال-جنوب» (International North–South Transport Corridor) در سر دارند.

در این طرح، کشتی‌های هندی در «بندر چابهار» در ایران پهلو می‌گیرند و کالا‌ها از طریق خط ریلی و با عبور از خاک ایران، آذربایجان، گرجستان و روسیه، در نهایت به خاک اروپا می‌رسند. از آنجا که هند در یک دهه آینده سومین اقتصاد بزرگ جهان خواهد بود، این طرح استراتژیک می‌تواند میلیارد‌ها دلار درآمد برای کشور‌هایی که در مسیرش قرار دارند، به دنبال داشته باشد.

اما اگر اروپایی‌ها با بهانه تحریم روسیه کل طرح را متوقف کنند چه اتفاقی می‌افتد؟ در سناریویی که ایران زیر سایه روسیه باشد، عملا طرح «کریدور شمال-جنوب» تعطیل می‌شود. اما در سناریویی که ایران در مقابل روسیه قدرت داشته باشد، کالا‌های هندی می‌توانند از خاک ایران، ترکیه و بلغارستان به خاک اروپا برسند.

صادرات گاز به اروپا: کلیدی که «پوتین» در جیبش گذاشت

ایران و روسیه، در یک موردِ بسیار مهم دیگر هم با یکدیگر اختلاف نظر دارند و آن هم صادرات گاز به اروپا است. صادرات گاز به اروپا مهم‌ترین اهرم تجارت خارجی روسیه است و اگر اروپا می‌توانست خرید گاز از روسیه را تحریم کند، اقتصاد روسیه ظرف کمتر از یک سال دچار فروپاشی می‌شد.

هیچ چیز برای روس‌ها به اندازه صادرات گاز مهم نیست و آن‌ها در این زمینه با کسی هم شوخی ندارند. «سایمون واتکینز»، تحلیلگر انرژی در سایت «اویل پرایس»، چند ماه پیش در یادداشتی نوشته بود که با کشف «میدان گازی چالوس» در ایران، تهران توان تامین گاز اروپا را پیدا کرده و اینکه این امر می‌تواند تهدیدی ژئوپلتیک برای نقش مسلط روسیه در بازار گاز اروپا باشد.

بلافاصله، همین سایت خبر داد که در «قرارداد ۲۰ ساله ایران و روسیه»، تهران بخش عمده‌ای از سهم خود از این میدان گازی را به شرکت‌هایی از روسیه و چین داده و در عمل، روس‌ها کلید صادرات گاز ایران به اروپا را در دست گرفته اند. در مقابل، روسیه متعهد شده بود که امکان صادرات گاز از این میدان گازی را فراهم کند. اما روسیه بعید است این کار را بکند!

در یک سناریوی فرضی، یک روسیه تضعیف شده دست ایران را برای صادرات گاز به اروپا و ترکیه باز می‌گذارد و این، در مقیاس یک دهه آینده (تا زمانی که گاز طبیعی هیچ جایگزینی ندارد)، میلیارد‌ها دلار درآمدِ مازاد برای ایران به دنبال خواهد داشت.

روسیه و بدعهدی‌های تاریخی علیه ایران

روس‌ها بار‌ها در مقابل ایران بدعهدی کرده اند: آن‌ها مجلس مشروطه را به توپ بستند و بازوی اجرایی کودتای «محمدعلی شاه قاجار» علیه مشروطه بودند؛ حرم رضوی را گلوله باران کردند؛ قصد جدا کردنِ آذربایجانِ ایران را داشتند؛ یکی از تامین کنندگان اصلی سلاح برای «صدام حسین» در جنگ علیه ایران بودند؛ سامانه اس-۳۰۰ را به ایران تحویل ندادند؛ در قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران رای دادند؛ نیروگاه بوشهر را با سال‌ها تاخیر و چندین و چند برابر هزینه تکمیل کردند؛ اجازه حمله اسرائیل به مواضع ایران در سوریه را دادند و در تازه‌ترین نمونه، برجام را برای چانه زنی در مورد جنگ اوکراین، به گروگان گرفته اند.

روسیه با این سابقه و در حالی که در دست کم ۲۰ سال اخیر یک قرارداد ۲۰ ساله راهبردی با ایران داشت (اولین قرارداد ۲۰ ساله با ایران)، بار‌ها با کارت ایران بازی کرد. آیا اکنون می‌توان به چنین دولتی اعتماد کرد که اجازه صادرات گاز ایران به اروپا را بدهد، آن هم در حالی که گازِ ایران رقیب گازِ روسیه خواهد بود؟!

روسیه با رژیم اسرائیل هم نزدیکی‌های بسیاری دارد و به تازگی، اوکراینی‌ها یک پهپاد ساخت اسرائیل را که توسط ارتش روسیه مورد استفاده قرار گرفته بود، ساقط کردند. می‌توان پرسید با چنین سابقه‌ای و با چنین بدعهدی هایی، آیا ایران باید همچنان «چک سفید امضا» به روسیه بدهد؟

نه تضعیف روسیه بنفع ماست نه تقویت آن...بلکه باید شعور و سیاست کشور داری داشت و به منافع ملت خود فکر کرد.و مانند قاجاریه به شرق و یا غرب تکیه نباید داشت.

+ نوشته شده در  سه شنبه بیست و چهارم اسفند ۱۴۰۰ساعت 7:53  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

«برنامه احداث ۵۵۰ هزار واحد پنج مگاواتی در دستور کار ساتبا قرار گرفته است.» این خبری است که محمود کمانی معاون وزیر نیرو امروز در نشستی خبری اعلام کرد. آنگونه که رییس ساتبا اعلام کرده، در سال اول ۱۱۰ هزار واحد به اجرا می‌رسد در این خصوص توافقات با نهادهای مربوطه از جمله کمیته امداد و بهزیستی انجام شده تا با معرفی نهادهای حمایتی نسبت به احداث واحدهای پشت بامی اقدام شود.
او همچنین به بازار می گوید: برای حمایت از خانواده های تحتث پوشش نهادهای حمایتی هیچ هزینه ای برای احداث نیروگاه خورشیدی پشت بامی دریافت نمی شود. بخشی از مبلغ مورد نیاز در قالب تسهیلات بلاعوض و بخشی هم در قالب تسهیلات با سود پایین پرداخت خواهد شد.

فروش برق نیروگاه های پشت بام های خانگی حدود ۱.۵ میلیون تومان درآمد خواهد داشت که بخشی از آن بابت تسهیلات پرداختی کسر می شود و چیزی حدود ۸۰۰ هزار تومان به خانواده های تحت پوشش نهادهای حمایتی که خواهان اجرای این طرح هستند پرداخت می شود

کمانی همچنین ادامه داد: در حال حاضر فروش برق نیروگاه های پشت بام های خانگی حدود ۱.۵ میلیون تومان درآمد خواهد داشت که بخشی از آن بابت تسهیلات پرداختی کسر می شود و چیزی حدود ۸۰۰ هزار تومان به خانواده های تحت پوشش نهادهای حمایتی که خواهان اجرای این طرح هستند پرداخت می شود.

به گفته او، در طرح جدید مدت زمان بازگشت سرمایه در طرح های نیروگاه های خانگی به هفت سال کاهش یافته و برق این نیروگاه ها به قیمت ۱۴۰۰ تومان خریداری خواهد شد.

رییس ساتبا با بیان اینکه فضای خوبی در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور به وجود آمده و تاکید مقامات ارشد موجب دلگرمی و پیشرفت برنامه‌ها بوده است، اظهار داشت: برنامه احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر طی چهار سال اعلام شده و مقدمات کار در حال پیگیری است، مهمترین بحث گرفتن مجوز و تامین اعتبار است که تاکنون مجوز احداث ۴ هزار نیروگاه از شورای اقتصاد گرفته شده است. نگرانی ما مدل عقد قراردادها بود که در مدل جدید بر مبنای ماده ۱۴ قانون رفع موانع نگرانی سرمایه‌گذاران برطرف شده و دوره بازپرداخت سرمایه‌گذاری به چهار سال کاهش یافته است همچنین عدد فروش برق به گونه‌ای است که سرمایه‌گذاران می‌توانند با خیال راحت در مناقصات شرکت کنند.

او با بیان اینکه به زودی مصوبه احداث دو هزار مگاوات ابلاغ خواهد شد. گفت: برای احداث چهار هزار مگاوات خورشدی نیز مناقصه برگزار می‌شود

۹۵ هزار مگاوات درخواست احداث نیروگاه تجدید پذیر به ما اعلام شده است برای ۴۵ هزار مگاوات تفاهم نامه امضا شده و هنوز شرکت‌ها فرصت دارند درخواست خود را به ساتبا اعلام کنند

مدیر عامل سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر ادامه داد: طبق فراخوان تاکنون بر اساس آن ۹۵ هزار مگاوات درخواست داشته‌ایم برای ۴۵ هزار مگاوات تفاهم نامه امضا شده و هنوز شرکت‌ها فرصت دارند درخواست خود را به ساتبا اعلام کنند.

وی افزود: مصوبه بعدی احداث سه هزار مگاوات نیروگاه بادی است که اقدامات آن انجام شده و امیدواریم به تصویب برسد.

معاون وزیر نیرو گفت: با توجه به یانکه صنایع بزرگ با مشکل کمبود برق مواجه هستند در تفاهم‌نامه‌ای که با وزارت صمت داشتیم بنا بر این است که ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر توسط صنایع احداث شود و معادل برق تولیدی را به صورت توان ثابت به آنها تحویل دهیم. به عبارت دیگر این تعهد وجود دارد که هیچ گاه برق صنایع در زمان پیک قطع نشود.

وی با بیان اینکه دو هزار مگاوات خود تامین برای صنایع در دستور کار است گفت: اقدام دیگر پیش بینی در لایحه بودجه بوده که در دولت و مجلس به تصویب رسیده که با تاکید شورای نگهبان تبدیل به قانون می‌شود و امیدواریم که از اوایل سال آینده احداث ۴ هزار مگاوات آغاز شود.

وی یادآور شد: اکنون در حال نهایی کردن دو هزار مگاوات صنایع و هزار مگاوات شهرک‌ها هستیم و این برنامه‌ها این نوید را می‌دهد که بتوانیم طبق اهداف پیش بینی شده جلو برویم.

کمانی در ادامه بیان کرد: تاکنون مهمترین مانع ما گرفتن مجوز بوده که سرمایه‌گذاران در پیچ و خم اداری معطل می‌شدند یکی از این موضوعات تفاهم‌نامه با منابع طبیعی بوده است. اکنون بنا بر این است که سازمان منابع طبیعی با هماهنگی ساتبا ساختگاه ها را معرفی کرده و سرمایه‌گذاران نیازی به اخذ مجوز نداشته باشند و به این ترتیب با سرعت بیشتری مجوز را اخذ خواهند کرد. همچنین با تک تک استانداران استان‌ها تفاهم‌نامه امضا می‌کنیم که از جمله آنها مجوز تخصیص زمین خواهد بود. ضمن اینکه مجوز اتصال به شبکه هم داده خواهد شد.

شرایط احداث نیروگاه های زیست توده
وی درباره احداث نیروگاه‌های زیست توده نیز گفت:‌ این نیروگاه‌ها به امحای زباله کمک می‌کند که در فاز اول برای شهرهای شمالی و کلان شهرها اجرا خواهد شد. مراحل اجرای کار به این ترتیب است که شرکت‌های سرمایه‌گذار با کمک شهرداری‌ها نسبت به احداث اقدام می‌کنند و ساتبا برق تولید شده را خریداری می‌کند. روند سرمایه‌گذاری نیز به این شکل است که ۶۰ درصد از سوی شهرداری و ۴۰ درصد نیز سرمایه‌گذاری خواهد بود و قرارداد ها به صورت بی او تی منعقد می‌شود

وی با بیان اینکه این پروژه‌ها کمک زیادی به حفظ آب و خاک خواهد تصریح کرد: در حال حاضر سه نیروگاه در شهرهای ساری رشت و فسا در حال احداث است و برنامه ما این است که احداث نیروگاه های زیست توده از سال آینده برای تمامی شهرهای شمالی و کلان شهرها اجرا شود.

احداث نیروگاه های بادی در مرز افغانستان
کمانی درباره احداث نیروگاه بادی در مرز افغانستان گفت: این نیروگاه‌ها در خواف و میل نادر در حال احداث است در میل نادر قرارداد ۵۰ مگاوات در دستور کار است که ۲۵ مگاوات نصب شده و قبل از خرداد ۲۵ مگاوات دیگر نصب می‌شود. علاوه بر آن با مجموعه شستا نیز قرارداد احداث ۵۰ مگاوات نیروگاه بادی را داریم.

وی ادامه داد: در خواف نیز در حد پنج مگاوات نصب شده ۱۰ مگاوات دیگر نیز در حال نصب است و در کل هر کدام از این مناطق هزار مگاوات پتانسیل دارند.

مدیر عامل سازمان انرژی‌های تجدید پذیر هزینه احداث نیروگاه تجدید پذیر برای هر پنج مگاوات ۸۰ میلیون تمان اعلام کرد.

او همچنین درباره احداث نیروگاه تجدیدپذیر توسط استخراج کنندگان رمزارز نیز گفت: طبق هماهنگی وزارت صمت و نیرو متقاضیان می‌توانند به ساتبا مراجعه کرده و درخواست خود را اعلام کنند و با توجه به ناترازی ۱۰ هزار مگاواتی که برای تامین برق در کشور وجود دارد دولت نمی‌تواند برق مورد نیاز رمزارزها را نیز تامین کند بنابراین خودشان باید نسبت به احداث نیروگاه اقدام کنند.

بر اساس مصوبه دولت ۲۰ درصد برق مورد نیاز نهادها و اداره های دولتی باید ازانرژی خورشیدی تامین شود اما این سهم حتی برای خود ساتبا هم ۷ درصد است

سهم ۷ درصدی انرژی های خورشیدی از تامین برق ساتبا
وی همچنین درباره احداث نیروگاه توسط ادارات دولتی نیز گفت: طبق مدل جدیدی که ارایه کردیم مصوبه داریم که ۲۰ درصد مصرف برق ادارات از تجدیدپذیرها باشند اما تاکنون این پروژه‌ها اجرایی نشده و علت اصلی آن نیز به مصوبه برمی‌گردد که این گونه اقدامات را اختیاری عنوان کرده اگر بتوانیم احداث تجدیدپذیرها توسط ادارات دولتی را اجبار کنیم قطعا این ۲۰ درصد اجرایی خواهد شد. البته در سازمان ساتبا هم تاکنون ۷ تا ۸ درصد از این هدف ۲۰ درصدی اجرا شده که دلیل آن فرسوده بودن تجهیزات است اما بنا براین است که تا سال آینده به رقم تعیین شده دست پیدا کنیم.

۲۲ اسفند ۱۴۰۰ - ۲۰:۵۹

کد خبر: ۱۴۰٬۶۳۵

+ نوشته شده در  سه شنبه بیست و چهارم اسفند ۱۴۰۰ساعت 7:11  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما همزمان با هفتمین روز هفته منابع طبیعی که روز آموزش، پژوهش و فناوری نامگذاری شده است ، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر تفاهم‌نامه همکاری امضا کرده است.
در راستای تحقق رهنمودهای مقام معظم رهبری در خصوص توسعه و استفاده از انرژی‌های خورشیدی و نقش این انرژی‌های پاک در کاهش عوامل تخریب پوشش گیاهی جنگل‌ها و مراتع و همچنین مقابله با پدیده بیابانزایی، سازمان منابع‌طبیعی و آبخیزداری کشور و سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر تفاهم نامه همکاری امضاء کردند.
این تفاهم نامه که سرآغازی برای همکاری های مشترک آموزشی، تحقیقاتی و فناوری است و در جهت توسعه تحقیقات و فناوری وکاربرد انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری برق در کشور منعقد گردیده پیش از ظهر امروز شنبه بیست و یکم اسفند ماه به امضای دکتر مسعود منصور معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری و دکتر محمود کمانی معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژی های تجدیدپذیر رسیده است.
بر اساس این تفاهم‌نامه از اراضی مناطق بیابانی بحرانی و دچار فرسایش بادی، برای تولید انرژی خورشیدی و بادی استفاده می‌شود و با این اقدام، هم کانون‌های فرسایش بادی تثبیت می‌شوند و هم مناطق مسکونی اطراف این کانون‌ها از انرژی پاک، ارزان و پایدار بهره‌مند می‌شوند.

+ نوشته شده در  یکشنبه بیست و دوم اسفند ۱۴۰۰ساعت 7:35  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

سال هاست که ایده استفاده از انرژی گرمایشی زمین برای تولید برق به عنوان یک منبع پاک و بی پایان مورد توجه قرار گرفته و حتی در برخی کشور‌های بهره برداری‌ها محدودی نیز صورت گرفته، اما دشواری‌های دسترسی به این منبع سبب شده تا چنین منبع انرژی عملاً در چرخه زندگی ما حضور نداشته باشد. با این همه، یک شرکت پیشرو در زمینه تولید انرژی اکنون روش ابتکاری را در پیش گرفته تا به سادگی بتواند به قسمت‌ها عمیق تری از زمین دسترسی یابد و به این ترتیب به شکل ساده تری از انرژی گرمایشی زمین بهره برداری کند.

به گزارش فرارو، یک شرکت انرژی پیشرو به نام Quaise که در سال ۲۰۲۰ راه اندازی شده، اخیراً توجهات جدیدی را به دلیل هدف جسورانه خود برای فرو رفتن در پوسته زمین، به خود جلب کرده است. در واقع آنچه این شرکت را در مرکز این توجه قرار داده، روش نوینی است که آن را قادر می‌سازد تا به اعماقی از زمین دست یابد که تاکنون هیچ کس قادر به رسیدن به آن نبود. این شرکت اکنون در دور اول جذب سرمایه گذاری برای آزمایش اولین فاز برنامه خود، بیش از ۶۳ میلیون دلار سرمایه جذب کرده است. شروعی قابل احترام که می‌تواند به طور بالقوه انرژی زمین گرمایی را برای جمعیت بیشتری در سراسر جهان در دسترس قرار دهد.

 

واقعیت این است که انرژی زمین گرمایی به یک منبع تجدیدپذیر فراموش شده تبدیل شده است. با وجود تسلط روزافزون ما بر خورشید و باد به عنوان منابع بازار انرژی سبز، متأسفانه در سمت دیگر، تلاش‌ها برای بهره برداری از مخزن عظیم گرما در اعماق زیر پای ما به شکل قابل توجهی عقب مانده است. البته دلیل این عقب افتادگی نیز چندان پیچیده نیست؛ همه ما می‌دانیم که بهره گیری از انرژی زمین گرمایی هم به دلیل پاک بودن و هم به دلیل بی حدو حصر بودن آن می‌تواند بسیاری از مشکلات تأمین انرژی ما را حل کند، اما متأسفانه نقاط کمی در جهان وجود دارد که سنگ‌های بسیار داغ به سطح پوسته زمین نزدیک باشد. به عبارت دیگر، نقاط داغ درون زمین که ما قادر به رسیدن به آن‌ها از طریق حفر چاه باشیم بسیار اندک هستند و بسیاری از آن‌ها به طور معمول در نقاط عمیق‌تر زمین وجود دارند که با تکنولوژی کنونی دستری به آن‌ها تقریباً غیر ممکن است.

با این همه شرکت Quaise با طرح یک ایده جدید قصد دارد تا این غیر ممکن را ممکن سازد. ایده این شرکت برای نزدیک‌تر شدن به مرکز زمین، ترکیب روش‌های متعارف حفاری با یک چراغ ویژه با توان مگاوات است که از نوعی فناوری الهام گرفته که می‌تواند بهره گیری از انرژی همجوشی هسته‌ای را ممکن کند. در واقع، این شرکت قصد دارد با روش جدید، اما نچندان پیچیده خود، قصد دارد اعماقی از زمین را در دسترس ما قرار دهد که تاکنون بشر بدان دست نیافته بود. تا به امروز بهترین تلاش ما برای فرو رفتن در پوسته این سیاره در حدود ۱۲.۳ کیلومتر (۷.۶ مایل) به پایان رسیده است. اگرچه چاه فوق عمیق Kola و سایر موارد مشابه آن ممکن است با این میزان به آخرین حد مجاز خود رسیده باشند، با این وجود نمی‌توان آن‌ها را «شاهکار‌های مهندسی شگفت انگیز» ندانست.

رسیدن به چنین اعماقی در دل زمین بی شک قابل احترام است، ولی باید دانست که برای دسترسی با انرژی زمین گرمایی، هنوز باید بیشتر به درون زمین فرو برویم. برای پیشبرد بیشتر، باید راه‌هایی پیدا کنیم تا مواد فشرده شده توسط ده‌ها کیلومتر سنگ بالای سر را خرد کنیم و سپس آن‌ها را دوباره به سطح برسانیم. ابزار‌های حفاری همچنان باید بتوانند سنگ را در دمای بیش از ۱۸۰ درجه سانتیگراد (۳۵۶ درجه فارنهایت) آسیاب کنند. چگونگی چرخاندن مته‌ها در چنین مسافت طولانی نیز نیاز به راه حل‌های هوشمندانه دارد. اینجاست که شرکت Quaise با یک راه حل ساده وارد می‌شود و آن «حفاری کمتر و سوزاندن بیشتر است.»

راه حل Quaise که از تحقیقات گداخت هسته‌ای در مرکز علوم و فیوژن پلاسما MIT متولد شده است، استفاده از امواج میلی متری تابش الکترومغناطیسی است که اتم‌ها را مجبور به ذوب شدن با هم می‌کند. دستگاه‌هایی به نام ژیروترون می‌توانند پرتو‌های پیوسته تابش الکترومغناطیسی را با تکان دادن سریع الکترون‌ها در داخل میدان‌های مغناطیسی، به‌طور مؤثری یک روش حفاری نوین ایجاد کنند؛ بنابراین شرکت Quaise انتظار دارد که با اتصال یک ژیروترون با توان مگاواتی به جدیدترین ابزار‌های حفاری، بتواند در عرض چند ماه از میان سخت‌ترین و داغ‌ترین سنگ‌ها تا اعماق ۲۰ کیلومتری (۱۲.۴ مایلی) عبور کند.

انرژی گرمایشی هسته زمین سرانجام به کنترل درآمد!

در این اعماق، گرمای سنگ‌های اطراف می‌تواند به دمای حدود ۵۰۰ درجه سانتی‌گراد برسد. این دما برای تبدیل هر آب مایعی که در آنجا پمپ می‌شود به حالت فوق بخار مانند که برای تولید الکتریسیته عالی است، کافی است. شرکت Quaise با استفاده از سرمایه اولیه و سرمایه‌گذاری خود پیش‌بینی می‌کند ظرف دو سال آینده دستگاه‌های قابل استقرار در میدان‌های مورد نظر نصب کند و اگر همه چیز خوب پیش برود، می‌توان تا سال ۲۰۲۶ یک سیستم فعال تولید برق زمین گرمایی را عملیاتی کرد. این شرکت همچنین امیدوار است که تا سال ۲۰۲۸ بتواند تمام نیروگاه‌های قدیمی سوخت زغال سنگ را تصاحب کند و آن‌ها را به تاسیساتی با انرژی بخار تبدیل کند.

دانشمندان معتقدند حتی بدون این فناوری، تقریباً ۸.۳ درصد از انرژی جهان می‌تواند از یک منبع زمین گرمایی تأمین شود که حدود ۱۷ درصد از جمعیت جهان را پوشش می‌دهد. در حال حاضر نزدیک به ۴۰ کشور می‌توانند به طور کامل به انرژی زمین گرمایی تکیه کنند. با این حال در حال حاضر، کمتر از نیم درصد از برق جهان از گرمای زیر پای ما تامین می‌شود. برای اینکه تا سال ۲۰۵۰ به برنامه انتشار صفر دی اکسید کربن برسیم، انرژی زمین گرمایی باید هر سال حدود ۱۳ درصد رشد کند، اما در عمل این توسعه تنها کسری از این درصد است. آنچه مسلم است این است که زمان کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای و محدود کردن گرمایش جهانی برای فرار از یک فاجعه بزرگ، رو به اتمام است. ما در حال رسیدن به اعماق زمین هستیم، پس شاید زمان آن رسیده است که کمی عمیق‌تر برویم.

منبع: sciencealert

+ نوشته شده در  شنبه بیست و یکم اسفند ۱۴۰۰ساعت 7:49  توسط  عبدالرضا صادقی  | 

مطالب قدیمی‌تر