انرژى خورشیدی پاک+Solar Energy

انرژی های نو -برق خورشیدی-- وسایل جانبی-09177196296

انرژى خورشیدی پاک+Solar Energy

انرژی های نو -برق خورشیدی-- وسایل جانبی-09177196296

رونق سرمایه‌گذاری در نیروگاه‌های خورشیدی با اصلاح قیمت ها

یزد - ایرنا - متوسط روزهای آفتابی یزد سالانه سه هزار و 200 ساعت است، وجود چنین ظرفیتی زمینه را برای فعالیت سرمایه‌گذاران در ایجاد و توسعه نیروگاه‌های خورشیدی در این استان فراهم کرده، اما این روند از چندی قبل با چالش مواجه و برای رفع آن پیشنهادهایی در بودجه سال 98 ارائه‌ شده است.

به گزارش بامداد شنبه ایرنا، یزد بهشت انرژی خورشیدی در کشور است و اگر بخش خصوصی برای ساخت نیروگاه‌ها وارد میدان شود در سال‌های آینده میزان استفاده از سوخت‌های فسیلی در این منطقه کاهش محسوسی خواهد یافت.
سازگاری با طبیعت، نداشتن آلودگی، استهلاک کم و عمر زیاد، عدم نیاز به فناوری بالا و نیروی متخصص، رایگان و در دسترس بودن از جمله مزایای استفاده از انرژی خورشیدی است.
همین عوامل موجب شد تا دولت تدبیر و امید توجه ویژه‌ای به سرمایه‌گذاری درحوزه انرژی خورشیدی و جذب سرمایه‌گذاران در این بخش داشته باشد.
هم‌اکنون حدود 2 هزار و 600 مگاوات نیروگاه خورشیدی در حال بهره‌برداری در استان یزد وجود دارد که یک هزار و 500 مگاوات آن از سوی بخش خصوصی و مابقی از سوی دولت ساخته و راه‌اندازی ‌شد.
همچنین پنج‌ خط 400 کیلو وات از این استان به پنج استان برای تأمین برق سراسری متصل است و امکان ترانزیت انرژی با خارج از کشور هم در این منطقه وجود دارد.

** پیشتازی یزد در جذب سرمایه‌گذاری نیروگاه‌های خورشیدی
مدیرکل امور اقتصادی و دارایی و نایب‌رئیس مرکز خدمات سرمایه‌گذاری یزد گفت: این منطقه در جذب سرمایه‌گذاری برای ساخت نیروگاه‌های خورشیدی رتبه نخست را در کشور به خود اختصاص داد.
علی نمازی در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا افزود: هم‌اکنون پنج واحد نیروگاه خورشیدی 10 مگاواتی و یک واحد نیروگاه 3.5 مگاواتی با سرمایه‌گذاری 55 میلیون یورو در استان فعال است.
وی بابیان اینکه برق تولیدی این نیروگاه‌ها به شبکه سراسری انتقال می یابد، اظهار داشت: توان بالای سرمایه‌گذاری و تولید، یزد را در بالاترین رتبه جذب سرمایه‌گذاری و تولید برق از نیروگاه‌های خورشیدی در کشور قرار داد.

** تنوع سرمایه‌گذاران خارجی در بخش انرژی خورشیدی
نایب ‌رئیس مرکز خدمات سرمایه‌گذاری یزد، استقبال سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی برای فعالیت در این بخش را مطلوب ارزیابی و میزان برق تولیدی نیروگاه‌های یادشده را 53.5 مگاوات اعلام کرد و گفت: تا پایان امسال، 10 مگاوات دیگر به ظرفیت نیروگاه‌های موجود اضافه خواهد شد.
نمازی بابیان اینکه یکی از مهم‌ترین ویژگی شرکت‌های تولیدکننده برق از نیروگاه‌های خورشیدی استان یزد، تنوع سرمایه‌گذاران خارجی است، خاطرنشان کرد: بیش از 80 درصد پروژه‌های به بهره‌برداری رسیده دارای سرمایه‌گذار مستقیم خارجی است و آن‌ها از کشورهای مختلف اقدام به سرمایه‌گذاری در این استان کرده‌اند.
مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای یزد گفت: تا پایان سال 97 ظرفیت نیروگاه‌های بهره‌برداری شده به 70 مگاوات خواهد ‌رسید و با بهره‌برداری از این نیروگاه‌ها ، بیشترین تعداد واحدها را در کشور خواهیم داشت.
محمدحسین صباغ زادگان افزود: هم‌اکنون متقاضی برای ساخت نیروگاه به قدرت 735 مگاوات در استان وجود دارد که برای حدود 200 مگاوات قرارداد منعقد شد که 33.5 مگاوات آن در حال بهره‌برداری است.
اما در چند ماه اخیر سرمایه‌گذاران بخش خصوصی که در حوزه انرژی‌های تجدید پذیر و به‌ویژه خورشیدی فعالیت دارند با چالش‌هایی همچون نوسان نرخ ارز و کاهش درآمدها مواجه شدند.
تعدادی‌ از آنها معتقدند که به دلیل افزایش نرخ ارز و افزایش هزینه‌های سرمایه‌گذاری در ساخت سامانه‌های تجدید پذیر، ساخته نیروگاه‌های آفتابی دیگر مقرون به صرفه اقتصادی نیست.

** ارائه راهکارهای توسعه سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدید پذیر به وزیر
همین امر موجب شد تا اعضای هیات مدیره انجمن انرژی‌های تجدید پذیر (اتاق بازرگانی ایران) با وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژی‌های تجدید پذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) ، آبان ماه گذشته جلسه‌ای برگزار کردند که لزوم اصلاح ضریب تعدیل نرخ‌های خرید برق و ارسال پیشنهاد به هیات وزیران ، تاکید بر تخصیص کامل بودجه خرید تضمینی برق با اصلاح قانون بودجه برای سال 98 و تفاهم‌نامه ساتبا و توانیر برای سامانه‌های خورشیدی کیلو واتی (زیر 100کیلووات) در سال 98 از مهم ترین مصوبات این نشست بود.

** جوانمردی بخش خصوصی برای ساخت نیروگاه‌های تجدید پذیر
در این خصوص معاون وزیر نیرو و مدیرعامل سازمان انرژی‌های تجدید پذیر و بهره‌وری انرژی برق (ساتبا) نیز آبان ماه امسال در حاشیه هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت برق ایران در جمع فعالان بخش خصوصی گفته بود: در 2 سال گذشته حتی یک کیلووات برق توسط دولت به ظرفیت بخش انرژی تجدید پذیر افزوده نشد و در واقع این بخش را که دولت سرمایه‌گذاری کرد، را حذف کردیم.
محمدصادق زاده بابیان اینکه نرخ رشد سرمایه‌گذاری در این بخش در سال 96 نسبت به سال 95 بیش از 70 درصد بود، افزود : بخش خصوصی باوجود تمامی مشکلات، جوانمردانه وارد عرصه ساخت نیروگاه‌های تجدید پذیر شده است.
وی بابیان اینکه نوسان‌ نرخ ارز موجب کندی توسعه تجدیدپذیرها شد، ادامه داد: راهکار نخست این بود که بخش خصوصی را آزاد بگذاریم تا از ظرفیت دشت‌های کشور در زمینه باد و خورشید برای تولید برق استفاده کند و برق تولیدی را بتواند برای صادرات در نظر گیرد.
معاون وزیر تصریح کرد: با توجه به برآوردهای اقتصادی صورت گرفته، هزینه تولید برق تجدید پذیر در بلندمدت به دو تا سه سنت در کیلووات ساعت می‌رسد که با توجه به وجود بازار 10 سنتی در منطقه، جذابیت زیادی برای سرمایه‌گذاری در این بخش و صادرات برق تولیدی وجود دارد.

** 60 میلیارد دلار ظرفیت سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی‌های تجدید پذیر
همچنین نایب رئیس اول کمیسیون انرژی و محیط ‌زیست اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران هم پیشنهاد کرد که نرخ خرید تضمینی انرژی‌های تجدید پذیر 10 درصد افزایش یابد.
حمیدرضا صالحی اظهار داشت: کرمان،یزد و اصفهان از مکان‌های مناسب برای سرمایه‌گذاری تولید برق خورشیدی است.
وی تصریح کرد: 60 هزار مگاوات معادل 60 میلیارد دلار در حوزه انرژی‌های تجدید پذیر ظرفیت سرمایه‌گذاری در کشور وجود دارد.
با توجه به این مشکلات و چالش‌های موجود ، هفته قبل، برخی اعضای انجمن انرژی‌های تجدید پذیر ایران و فعالان سرمایه‌گذاری در حوزه انرژی‌های خورشیدی یزد جلسه‌ای با اعضای مجمع نمایندگان استان ، سرپرست استانداری ، معاون امور اقتصادی استانداری و مدیرعامل مرتبط داشتند.
رئیس مجمع نمایندگان یزد در مجلس شورای اسلامی در این جلسه گفته بود: این استان با 330 روز آفتابی، رتبه نخست تولید انرژی تجدید پذیر و خورشیدی را در کشور داراست.
محمدرضا صباغیان افزود: برای پیگیری مشکلات این بخش، باید نماینده‌ای از سوی دستگاه‌های دولتی و استانداری معرفی شود.

** پنج درصد تولید برق کشور سهم انرژی‌های نو خواهد شد
در ادامه این جلسه عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس و نماینده اردکان در مجلس شورای اسلامی گفت: به‌تازگی در اصلاحیه بودجه برای تخصیص هزینه‌های تولید انرژی‌های نو به تولیدکنندگان، تصمیماتی گرفته شد که می‌تواند راهگشا باشد.
محمدرضا تابش افزود: تا پایان برنامه ششم توسعه ظرفیت تولید برق باید به 100 هزار مگاوات برسد که سهم انرژی‌های نو پنج هزار مگاوات پیش‌بینی ‌شده است.
وی با اشاره به ظرفیت‌های انرژی خورشیدی در کشور یادآور شد: کمتر از 20 درصد تأمین انرژی در دنیا توسط انرژی‌های تجدید پذیر مخصوصاً خورشیدی تأمین می‌شود.
نماینده اردکان درباره مشکلات این نوع انرژی هم اظهار داشت: سرمایه‌گذاران در بخش انرژی‌های نو به دلیل تکلیفی بودن قیمت برق تولیدی از سوی دولت، ارزان بودن سوخت‌های فسیلی، لحاظ نکردن قیمت‌های واقعی تولید و نوسان اخیر نرخ ارز تمایل کمتری به حضور در این عرصه دارند.
تابش افزود: تا پایان سال 96 بازگشت سرمایه در بخش انرژی‌های نو حدود پنج سال بود اما با افزایش نرخ ارز بسیاری از سرمایه‌گذاران بومی این عرصه را ترک کردند.
وی در این ‌ارتباط ارائه وام به تولیدکنندگان خانگی، تجدیدنظر در نرخ تعرفه‌ها و امکان تخصیص ارز 4200 تومانی را از راهکارهای قابل‌بررسی برای حمایت از سرمایه‌گذاران عنوان کرد.
سرپرست استانداری یزد هم گفت: ظرفیت‌ توسعه واحدهای فعال در بخش انرژی تجدید پذیر و خورشیدی و شرایط صدور مجوزهای سرمایه‌گذاری در استان باید شفاف شود.
محمدعلی طالبی افزود: این نوع انرژی‌ها در یزد به‌اندازه‌ای ظرفیت دارد که می‌تواند مرتباً در یکی از کارگروه‌های استان بررسی شود.
وی افزود : درعین‌حال، شفافیت اطلاع‌رسانی درباره تسهیلات ارائه‌شده به بخش انرژی‌های تجدید پذیر به مردم ، موجب پاسخگویی به بسیاری از مشکلات و تردیدهای موجود خواهد شد.
برای حل این مشکلات رئیس هیات مدیره انجمن انرژی‌های تجدید پذیر ایران هم ، آبان ماه در نامه‌ای به معاونت فنی سازمان برنامه و بودجه پیشنهاد کرد تا عوارض برق که امسال هشت درصد تعیین شد در لایحه بودجه سال 98 به 10درصد افزایش یابد و تا سقف 18 هزار میلیارد ریال در نظر گرفته شود.
اکبر ادیب فر، تأکید کرد که سهم تجدید پذیر (ساتبا) از عوارض 70 درصد و سهم برق‌رسانی روستایی (توانیر) 30 در نظر و نیز عوارض برق به‌صورت درآمد اختصاصی در بودجه سال آینده در نظر گرفته شود.
وی همچنین پیشنهاد کرد تا وجوه حاصل از فعالیت بخش‌های سرمایه‌گذار نیروگاه‌های تجدید پذیر در مناطق محروم به لحاظ ایجاد اشتغال در این مناطق ، از تمامی کسورات معاف شود تارنمای فروش برق به مدیریت شبکه نیز محاسبه و به‌حساب عوارض برق پرداخت تا صرف خرید برق تجدید پذیر شود.
به نظر می‌رسد در صورت اجرای این پیشنهاد‌ها ، بسیاری از مشکلات سرمایه‌گذاران این بخش رفع خواهد شد و فعالیت در بخش انرژی‌های خورشیدی که با حمایت دولت تدبیر و امید گسترش قابل‌توجهی در کشور یافته بود، بار دیگر رونق یابد.
گزارش از : محمود رضا رحمانی

انرژی های تجدیدپذیر در برزخ حمایت جدی مجلس و دولت

ایرنا- وضعیت نامطمئن آبی دشت ها، گرانی برق حرارتی، نرخ اقتصادی به صرفه و غیرآلاینده بودن انرژی های تجدیدپذیر، ضرورت توجه بیش از پیش مجلس شورای اسلامی و دولت را در سیاست گذاری دقیق به منظور توسعه زنجیره ارزشمند انرژی های تجدیدپذیر در کشورمان ضروری ساخته است.

به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، انرژی تجدیدپذیر(Renewable energy) که انرژی برگشت‌پذیر نیز نامیده می‌شود، به انواعی از انرژی می‌گویند که منبع تولید آن، برخلاف انرژی‌های تجدیدناپذیر(فسیلی) قابلیت دارد که توسط طبیعت در یک بازه زمانی کوتاه تجدید شود.
انرژی خورشیدی انرژی زمین‌ گرمایی، انرژی بادی، نیروی برق‌آبی، انرژی دریایی، انرژی جزر و مدی، انرژی موج، انرژی جریان اقیانوسی، سیستم‌های انرژی تجدیدپذیر هیبریدی، زیست‌توده و زیست‌سوخت از جمله انواع انرژی های تجدیدپذیر یا همان انرژی های نو محسوب می شوند.
اما مروری بر آخرین وضعیت تولید انرژی‌های تجدیدپذیر یا همان انرژی های نو در کشورمان که خردادماه سالجاری از سوی وزارت نیرو اعلام شد، نشان می دهد از تیرماه 1388 تا ابتدای خردادماه امسال حدود 2 میلیارد و 72 میلیون کیلووات ساعت برق از محل انرژی‌های نو و تجدیدپذیر تولید شده که این میزان باعث صرفه‌جویی 456 میلیون لیتری مصرف آب در کشور شده است.
ضمن اینکه، این میزان تولید برق از محل انرژی‌های تجدیدپذیر توانسته از انتشار حدود یک میلیون و 430 هزار تن گاز گلخانه‌ای بکاهد.
همچنین این میزان تولید انرژی‌های نو به میزان 588 میلیون مترمکعب از مصرف سوخت‌های فسیلی در کشور که جزو عوامل اصلی آلایندگی هوا محسوب می شود،کاسته است.
براساس این گزارش، هم اکنون 550 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر درون کشور در حال احداث است و ظرفیت نصب شده انرژی‌های نو کشور نیز به 575 مگاوات رسیده است. همچنین انرژی‌های تجدیدپذیر موجب اشتغال 47 هزار و 321 نفر به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم در کشور شده است.
بررسی اعداد و ارقام موجود در این بخش حکایت از آن دارد که در حال حاضر 45 درصد نیروگاه‌های تجدیدپذیر کشور از نوع بادی، 35 درصد از نوع خورشیدی، 16 درصد از نوع برقابی کوچک، دو درصد از نوع بازیافت حرارت و دو درصد نیز از نوع زیست توده است.
طبق این گزارش، بیشترین ظرفیت نصب شده انرژی‌های نو در کشورمان مربوط به نیروگاه‌های بادی است.
با این حال بهزاد آسایی عضو هیات مدیره انجمن انرژی بادی ایران اواسط آبان ماه امسال در نشستی با حضور تعدادی از سرمایه گذاران انرژی های بادی در محل ساتبا(سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی)از توقف پروژه های ساخت نیروگاه های تجدیدپذیر کشورمان به خصوص نیروگاه های خورشیدی و بادی به دلیل نوسانات نرخ ارز در ماه های اخیر خبر داده است.
وی اعلام کرده است که پروژه های متوقف شده در مراحل مختلف اجرا قرار دارند؛ اعتبار اسنادی (ال.سی) برخی از این طرح ها گشایش یافته و برخی حتی تسهیلات طرح را نیز دریافت کرده اند.اما با توجه به نوسانات نرخ ارز و افزایش سه برابری هزینه ها، نرخ خرید تضمینی در این مدت ثابت بوده است؛ به همین سبب، سرمایه گذاران منتظر تعدیل قراردادها هستند تا بعد از آن پروژه ها را ادامه دهند.
عضو هیات مدیره انجمن انرژی بادی ایران اضافه کرد: در این مدت برخی بانک های ایرانی به سرمایه گذاران اعلام کرده اند که «طرح ساخت انرژی تجدیدپذیر در شرایط کنونی توجیه اقتصادی ندارد و نمی توانیم ریسک آن را قبول کنیم».
آسایی با یادآوری اینکه خرید انرژی بادی در گذشته 12 سنت بود اما با نوسانات نرخ ارز به 3 سنت رسیده است، گفت: با توجه به سه برابر شدن نرخ ارز، نرخ خرید تضمینی برق از نیروگاه های تجدیدپذیر باید حداقل 2 برابر افزایش یابد.
«در شرایط کنونی، حتی ساخت نیروگاه های حرارتی نیز غیراقتصادی شده و در سال های آینده، خاموشی در راه است؛ چون بخش خصوصی تمایلی به سرمایه گذاری در نیروگاه های حرارتی و تجدیدپذیر ندارد.»
این در حالی است که در سال‌های اخیر با توجه به این که منابع انرژی تجدید ناپذیر رو به اتمام هستند منابع تجدید پذیر به شدت مورد توجه اغلب کشورها قرار گرفته است.
برهمین اساس نیز وزارت نیرو اعلام کرده است که برای تامین برق تابستان 1398، در کنار نیروگاه های حرارتی و برقابی، 598 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر را به مدار تولید اضافه کند.
در بخش نیروگاه های تجدیدپذیر، تا خردادماه سال آینده برنامه ریزی شده که 102.4 مگاوات نیروگاه بادی، 437 مگاوات نیروگاه خورشیدی، 14.4 مگاوات نیروگاه زیست توده، 32.6 مگاوات نیروگاه برقابی کوچک و همچنین 11.4 مگاوات از محل بازیافت حرارتی وارد مدار کند تا به این ترتیب 598 مگاوات به ظرفیت کنونی نیروگاه های تجدیدپذیر اضافه شود.
اما مرکز نوآوری فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه شریف امروز سه شنبه به دعوت انجمن صنفی انرژی های تجدیدپذیر ایران میزبان جمعی از خبرنگاران به منظور بحث و بررسی موضوعات مختلف مربوط به انرژی های تجدید پذیر در کشورمان بود.
مسائلی همچون برنامه های جدید توسعه انرژی های تجدیدپذیر کشور، طرح هزار در هزار مگاوات برای انرژی های تجدیدپذیر تا تابستان 1398، راهکارهای پیشگیری از خاموشی های سال آینده، توسعه مناطق محروم، صرفه جویی در مصرف آب، اشتغال زایی انرژی های تجدیدپذیر و کاهش آلودگی هوا، چالش های توسعه انرژی های تجدیدپذیر در ایران، لزوم افزایش نرخ خرید برق تجدیدپذیر متناسب با نرخ تورم و ارز، لزوم اصلاح ضریب تعدیل نرخ ها و معرفی مرکز توسعه فناوری های انرژی های تجدیدپذیر از جمله مسائلی است که در این نشست به آن پرداخته شد.

**بررسی وضعیت کشورهای جهان در حوزه انرژی های تجدیدپذیر
احسان لیوانی معاون گروه انرژی های تجدید پذیر پژوهشگاه وزارت نیرو در ابتدای این نشست ضمن ارائه گزارشی از وضعیت کشورهای جهان و همسایه های ایران در سخنانی با اشاره به وضعیت کشورهای اروپایی در این بخش با بیان اینکه هم اکنون بیش از 50 درصد از ظرفیت نیروگاه های نصب شده برق در آلمان تجدیدپذیر است، افزود:این کشور مترصد آن است که در 12 سال آینده ظرفیت نصب نیروگاه های تجدیدپذیر را به بیش از 65 درصد برساند.
وی همچنین با اشاره به این که، حدود 40 درصد ظرفیت نیروگاه های نصب شده برق در انگلستان تجدیدپذیر است، گفت: این کشور نیز در نظر دارد تا دو سال دیگر 30 درصد کل انرژی خود را از طریق نیروگاه های تجدیدپذیر تولید کند.
لیوانی در ادامه همچنین اظهار کرد: در حال حاضر 55 درصد ظرفیت نیروگاه های نصب شده در دانمارک و 27 درصد در ایتالیا و 30 درصد در اسپانیا و 17 درصد فرانسه مربوط به انرژی های تجدیدپذیر است.
وی ادامه داد: این در حالی است که این کشورها با برنامه ریزی جدی بدنبال افزایش هرچه بیشتر ظرفیت نیروگاه های تجدیدپذیر هستند.
معاون گروه انرژی های تجدیدپذیر پژوهشگاه وزارت نیرو در ادامه با اشاره به وضعیت کشورهای آمریکایی در حوزه تجدیدپذیر گفت: کشور شیلی قصد دارد تا سال 2050 ظرفیت نیروگاه های نصب شده را به 70 درصد برساند.
وی همچنین گفت: کشور برزیل در حال حاضر 29 هزار و 190 مگاوات برق از طریق نیروگاه های تجدیدپذیر تولید می کند و در نظر دارد تا سال 2030 میزان برق تولید شده را به 45 درصد یعنی 32 هزار مگاوات برساند.
لیوانی با اشاره به وضعیت نیروگاه های تجدیدپذیر در کشورهای آسیایی بیان کرد: در حال حاضر 2 درصد ظرفیت نیروگاه های نصب شده در کشور مالزی بر پایه تجدیدپذیر است و قرار است تا سال 2030 ظرفیت این نیروگاه ها به 20 درصد برسد.
وی همچنین گفت: کشور ژاپن در حال حاضر 32 هزار گیگاوات برق از طریق نیروگاه های تجدیدپذیر تولید می کند و در نظر دارد تا سال 2030 ظرفیت این نیروگاه ها را به 24 درصد برساند.
معاون گروه انرژی های تجدیدپذیر پژوهشگاه وزارت نیرو در ادامه به وضعیت کشورمان در حوزه تجدیدپذیر اشاره کرد و گفت: ایران تاکنون 654 مگاوات برق از طریق نیروگاه های تجدیدپذیر تولید کرده که تنها ظرفیت تولید برق نیروگاهی تجدیدپذیر نصب شده کمتر از یک درصد بوده است.

**وضعیت قرارگیری نیروگاه های تولید انرژی در دشت های آبی ایران
اما نیما نظامی کارشناس و پژوهشگر حوزه آب و محیط زیست نیز در این نشست در سخنانی با بیان اینکه، حدود 609 دشت آبی در کشور وجود دارد تصریح کرد: از این تعداد 253 دشت ممنوعه، 135 دشت نیز در زمره دشت های بحرانی قرار دارند و در مجموع 388 دشت از 609 دشت کشور در وضعیت بحرانی و ممنوعه قرار دارند.
وی افزود: بر اساس شاخص 'فالکن مارک' که سرانه آب تجدیدپذیر را به ازای هر فرد مورد سنجش قرار می دهد، فائو در سال 2011 گزارشی را در خصوص سرانه آب تجدیدپذیر جهان منتشر کرد که بر اساس آن ایران با سرانه 1720 متر مکعب به ازای هر نفر در سال در مرز تنش آبی قرار داشته است.
نظامی ادامه داد: طبق این شاخص 1700 متر مکعب در سال برای هر نفر بعنوان حد نرمال محسوب می شود و کمتر از این میزان حد تنش آبی و بیشتر از آن حد نرمال و بعنوان کشور پرآب شناخته می شود.
وی افزود: با توجه به رشد جمعیت و کاهش منابع آبی ایران، در حال حاضر این شاخص کمتر از 1500 متر مکعب در سال برای هر نفر ارزیابی می شود و این نشان می دهد که ایران وارد تنش آبی شده است و تقریبا تمامی کشور غیر از بخش هایی از شمال غرب دچار تنش آبی هستند.

**وضعیت پراکنش نیروگاه ها در سطح کشور
نظامی در ادامه با بیان اینکه، بسیاری از نیرگاه های سوخت فسیلی کشور در دشت های ممنوعه کشور قرار دارند افزود: در نتیجه منابع آبی زیرزمینی مطمئنی که این نیروگاه ها در سال های گذشته مورد استفاده قرار می دادند در سال های آینده همچون سابق قابل اطمینان نخواهد بود و با مشکل بهره برداری مواجه خواهد شد.
وی با تاکید براینکه وزارت نیرو در دوره جدید رویکرد جدیدی تحت عنوان 'آمایش آب محور' را مد نظر قرار داده است که طرح های توسعه جدید بر مبنای منابع آبی کشور ارائه می دهند، افزود: این رویکرد می تواند در توسعه نیروگاه ها و بروزرسانی آنها نیز مد نظر قرار گیرد.
نظامی در ادامه با اشاره به تبعات جبران ناپذیر اضافه برداشت آب های زیرزمینی، خالی از سکنه شدن روستاها، مهاجرت ساکنان روستاها به شهرهای بزرگتر ایجاد حاشیه نشینی در شهرها که معضلات سیاسی اقتصادی و اجتماعی بیشماری را بدنبال خواهد داشت از آن جمله برشمرد.
وی پدیده فرونشست زمین و فروچاله ها را از دیگر تبعات اضافه برداشت آب های زیرزمینی عنوان کرد

**قیمت اقتصادی یک کیلووات ساعت برق حرارتی در ایران
آرش رئیسی کارشناس اقتصادی انرژی نیز در این نشست در سخنانی با اشاره به اینکه، منظور از قیمت اقتصادی برق، احتساب کلیه هزینه هایی است که به اقتصاد کشور برای تولید یک کیلو وات ساعت برق تحمیل می شود افزود: این شامل هزینه های خارجی و یارانه هایی است که از سوی دولت بابت تولید برق پرداخت می شود.
وی هزینه سرمایه گذاری اولیه و تعمیرات ونگهداری، هزینه سوخت مصرفی و هزینه های آلودگی محیط زیست را اجزا تشکیل دهنده هزینه تولید هرکیلووات ساعت برق تولید نیروگاه ها عنوان کرد و گفت: نکته مهم در این محاسبات آن است که سوخت مصرفی نیروگاه های برق در کشور همچون سایر بخش های استفاده کننده از انرژی، از یارانه زیادی برخوردار است.
این کارشناس اقتصادی انرژی در ادامه تصریح کرد: در سال گذشته (1396) برای تولید برق در کشور 13 میلیارد دلار یارانه پرداخت شده است که در حدود 8.5 میلیارد دلار آن مربوط به گاز طبیعی است.
وی گفت: بر اساس محاسبات انجام شده در گزارش انجمن صنفی انرژی های تجدیدپذیر متوسط قیمت هرکیلووات ساعت برق تولیدی نیروگاه های حرارتی کشور پس از حذف یارانه های سوخت و احتساب هزینه های زیست محیطی برابر با 7209 ریال است که از این مقدار 1569 ریال هزینه های سرمایه گذاری اولیه و بهره برداری و نگهداری و 4317 ریال هزینه های سوخت و 1323 ریال هزینه های زیست محیطی است.

**استقبال سرمایه گذاری بخش خصوصی از تجدیدپذیرها در گروه وضع قوانین حمایتی
اکبر ادیب فر رئیس هیات مدیره انجمن صنفی انرژی های تجدیدپذیر پاک در این نشست در سخنانی با بیان اینکه، بحث خرید تضمینی و حمایت از انرژی های تجدید پذیر حدود 20 سالی است که در جریان است گفت: اما بحث اصلی جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی بخش خصوصی است که در طول چهارسال اخیر اتفاق افتاده است.
وی با تاکید براینکه انرژی تجدیدپذیرپاک به طور حتم منافعی همچون به صرفه بودن مصرف سوخت، عدم تولید آلایندگی و کاهش مصرف آب درکنار آن ایجاد اشتغال را برای جامعه به ارمغان خواهد داشت.
ادیب فر بیان اینکه، دولت در اقدامی صحیح این حوزه را به سرمایه گذاری خصوصی واگذار کرده است گفت: این کار عین حال به دلیل اینکه این سرمایه گذاران بایستی یک سری تجهیزات باید وارد کشور و نصب کنند و به مدت چندین سال بهره برداری کنند و از محل فروش برق تولیدی به بازگشت سرمایه و کسب سود برسند.
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی انرژی های تجدیدپذیر گفت: برای سرمایه گذاران پارامترهای اقتصادی مهمی همچون بحث بودجه، نرخ ارز، ضریب تعدیل وجوددارد که می تواند باعث ترغیب هرچه بیشتر آنان به سرمایه گذاری در حوزه انرژی های تجدید پذیر شود.
وی ضمن تاکید بر حمایت هرچه بیشتر دولت از انرژی های تجدید پذیر گفت: باوجود اینکه برخی منابع دولتی و قانون ماده 12 و همچنین بحث عوارض محیط زیست در این خصوص که تاکنون اتفاق نیافتاده است، این بودجه بیشتر از طریق همان 8 درصد قبوض برق مصرفی از طریق مردم تامین می شود.
ادیب فر گفت:از هنگامی که وزارت نیرو در دولت یازدهم بحث تامین سرمایه و تامین پرداخت خرید برق را به صورت رسمی به صورت قراردادهایی با قیمت تفکیک شده مطرح کرد، میزان بازگشت سرمایه با میران سرمایه گذاری ارتباط معناداری پیدا کرد.
وی ادامه داد:این پول ها به سرمایه گذاران رسید و این یک حرکت حمایتی به منظور دلگرم شدن سرمایه گذاران بابت تضمین اجرایی قوانین بود و در ادامه به میزان قابل توجهی به ورود بیشتر سرمایه گذران به این بخش کمک کرد و حتی در این برهه تولید بزرگترین تولید توربین های خاورمیانه را شاهد بودیم.
ادیب فر افزود:اما از اواخر سال 1396 با تغییر قوانین وکاهش بودجه و تغییرات نرخ ارز، معضالت و مشکلات عدیده ای ایجاد شد که نیازمند رسیدگی دولت برای بازگشت به شرایط حداقل یکسال پیش است.
به اعتقاد رئیس هیات مدیره انجمن صنفی انرژی های تجدیدپذیر، هنگامی که بخش خصوصی در کشور با قراردادهای مشخص و قابل توجیه در حوزه انرژی های تجدیدپذیر به کار دعوت شد این صنعت توانست جان دوباره ای به خود گیرد و موفق عمل کند.

**ضرورت توجه به منافع بخش خصوصی توسعه صنعت انرژی های تجدیدپذیر
سیدمحمدجواد موسوی عضو هیات مدیره انجمن صنفی انرژی های تجدیدپذیر و مدیر کارگروه اقتصادی انجمن انرژی های تجدیدپذیر نیز دراین نشست در سخنانی در خصوص ظرفیت های موجود در کشور در حوزه انرژی های تجدیدپذیر به برنامه ششم توسعه در این حوزه بصورت مشخص اشاره کرد و گفت: ما بایستی تا سال 1400 به رقمی حدود 5 هزارمگاوات انرژی تجدیدپذیر دست پیدا کنیم که درحال حاضر 650 مگاوات محقق شده است.
وی ضرورت تنظیم برنامه های توسعه ای در بخش انرژی های تجدید پذیر برای دستیابی به افق 1404 را بسیار ضروری دانست و گفت: دلائل متعددی را می توان برای جلوگیری از روند رو به رشد و توسعه این صنعت در کشور نام برد که مسائل و مشکلات بودجه ای و اتفاقات مسائل ارزی ماه های اخیر منجر به کاهش محسوس سرمایه گذاری در این صنعت شد.
عضو هیات مدیره انجمن صنفی انرژی های تجدیدپذیر ضمن تاکید بر بازنگری اساسی نرخ های خرید تضمینی، نرخ عوارض برق مصرفی و همچنین تعرفه های برق گفت: خوشبختانه این موارد در یک بسته کامل در جلسات برگزار شده با وزارت نیرو مطرح شد و گام به گام بواسطه فعالیت های مستمر این انجمن این موارد در حال تحقق است.
وی گفت: خوشبختانه در اوائل آذرماه جاری بحث افزایش تعرفه برق از 8 درصد به 10 درصد در هیئت دولت را شاهد بودیم که امیدواریم این تعرفه در مجلس نیز به تصویب برسد.
موسوی گفت: به طور حتم همکاری مجلس شورای اسلامی و دولت در وضع، اصلاح و تسریع در اجرای قوانین و دستورالعمل هایی که تامین کننده منافع سرمایه گذاران بخش خصوصی باشد به طور حتم توسعه مناسب صنعت انرژی های تجدید پذیر در کشور را بدنبال خواهد داشت.

**ثابت ماندن تعرفه خرید برق از بخش خصوصی مشکلی اساسی
نگین بهشت کار مدیرعامل یک شرکت خصوصی فعال در حوزه انرژی های تجدید پذیر نیز در این نشست در خصوص جایگاه و میزان اثربخشی انرژی های تجدیدپذیر در جلوگیری از خاموشی ها در کشور با اشاره به ساخت یک نیروگاه 1.2 دهم مگاواتی در شهر رفسنجان از سوی شرکت متبوع خود در سال گذشته و اتصال آن شبکه و فروش برق تولیدی طبق قرارداد با دولت گفت:ما برنامه های توسعه زیادی داشتیم و قصد داشتیم که 60 مگاوات دیگر در این منطقه احداث کنیم که به پیک تابستان سال آینده برسد که در حال حاضر پروژه متوقف شده است.
وی تاکید کرد: این درحالی است که ساخت این نیروگاه های خورشیدی در رفسنجان برای پیک تابستان بسیار موثر است و کمکی شایانی در رفع مشکل کمبود تولید برق تابستان خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت خصوصی فعال در حوزه انرژی های تجدیدپذیر ادامه داد: البته هنوز به صورت کامل ناامید نشده ایم و امیدواریم موانع برای طی کردن مسیر به خوبی برطرف شود.
وی در خصوص مشکلات موجود بر سر راه بخش خصوصی فعال در حوزه انرژی های تجدیدپذیر نیز گفت: یکی از مشکلات مربوط به پرداخت ها است که بایستی به موقع اختصاص داده شود، با وجود اینکه در حال حاضر در آذرماه هستیم هنوز طلب شهریورماه شرکت ما پرداخت نشده است.
مسئول کارگروه ترویج و آگاه سازی انجمن صنفی انرژی های تجدیدپذیر می گوید: باوجود اینکه همه اجناس در کشور گران شده است، اما تعرفه برق خریداری شده دولت از بخش خصوصی به شکل ثابت باقی مانده و در مواردی یک افزایش بسیار جزئی داشته است.
وی افزود: انتظار ما در شرایط موجود آن است با توجه به این که ارز رسمی کشور نیمایی است قراردادهای خرید برق از سرمایه گذاران بر اساس همین ارز تعدیل شود که این پروژه ها کماکان بتوانند به کار خود ادامه دهند.
بهشت کار معتقد است: سرمایه گذارانی که در طول چند وقت اخیر در نیروگاه خورشیدی و بادی هزینه کرده اند اگر هرجای دیگری سرمایه گذاری کرده بودند به طور حتم به سوآوری بیشتری دست پیدا می کردند.

**ارزش انرژی باد و خورشیدی ایران کمتر از نفت و گاز نیست
اما مسئول کارگروه ترویج و آگاه سازی انجمن صنفی انرژی های تجدیدپذیر در ادامه با بیان اینکه، در این کارگروه مزایای انرژی تجدیدپذیر مورد مطالعه قرار گرفته است گفت: در بسیاری از بیابان های بایر کشور که هیچ کار دیگری نمی شود کرد می توان پانل خورشیدی و توربین بادی نصب کرد و از نعمت خدادادی خورشید برق تولید کرد و کافی است با ایجاد یک خط انتقال انرژی تولیدی را به شبکه وصل کرد.
بهشت کار ضمن تاکید براین که انرژی برق زیرساخت توسعه هر کشور محسوب می شود می گوید: سرمایه گذاری در حوزه انرژی های تجدیدپذیر اشتغالزایی مناسبی به همراه خواهد داشت و به طور حتم باید از انرژی های تجدیدپذیر همچون باد و خورشید در کنار نفت و گاز بعنوان نعمات خدادادی بهره برد.

* استمرار شرایط فعلی سرمایه گذاران داخلی و خارجی را فراری می دهد
کیوان پورکیان مدیر کارگروه دولت و مجلس انجمن صنفی انرژی های تجدیدپذیر نیز دراین نشست با اشاره به ایجاد ارتباط و رایزنی با کمیسیون های مختلف مجلس از جمله کمیسیون انرژی و اقتصاد برنامه و بودجه وهمچنین سازمان های دولتی در خصوص میزان بودجه اختصاص داده شده به حوزه تجدیدپذیر گفت: خوشبختانه درحال حاضر ارتباط بسیار مناسبی با مجلس و دولت برقرار کرده ایم.
وی همچنین بیان کرد:با وجود اینکه مسئولان سازمان برنامه و بودجه عنوان می کنند که هیچ بدهی به تولیدکنندگان انرژی تجدید پذیر ندارند اما از سال گذشته میزان 400 میلیارد تومان طلب نیروگاه خورشیدی هنوز پرداخت نشده که البته مسئولان امر قول داده اند بدهی را بزودی پرداخت کنند.
پورکیان گفت: در صورت استمرار شرایط فعلی و بالا بودن قیمت ارز و همچنین عدم تغییر نرخ تعرفه انرژی های تجدیدپذیر از سوی دولت از سال 1395، اکثر سرمایه گذاران داخلی و خارجی با این حوزه خداحافظی خواهند کرد.
وی معتقداست: اگر این مشکلات رفع نشود به طور قطع حوزه انرژی های تجدیدپذیر که بسیاری از کشورهای دنیا در حال حاضر این صنعت با اهمیت را جایگزین نفت کرده اند، ضربه بسیار سنگینی خواهد خورد، این در حالی است که وجود انرژی تجدیدپذیر در حوزه های مختلف از جمله خورشیدی، بادی و زباله سوز هرکدام ارزش های خاصی برای برخوردارند.
گزارش: یوسف درویشی

80 درصد تهرانی ها الگوی مصرف را رعایت می کنند

80 درصد تهرانی ها الگوی مصرف را رعایت می کنند
خبرگزاری آریا- مدیرعامل شرکت توزیع برق تهران از رعایت الگوی 300 کیلوواتی مصرف برق در 80 درصد مشترکان تهرانی خبر داد.
به گزارش خبرگزاری آریا، حسین صبوری در نشست خبری امروز با اشاره به اینکه 76 درصد مشترکین تهران ، خانگی هستند افزود: 4.5 میلیون مشترک در تهران معادل 13 درصد از کل مشترکان کشور، از خدمات شرکت توزیع برق بهره مند هستند.
وی با بیان اینکه سالانه 2 درصد به مشترکان تهرانی اضافه می شود گفت: سالانه 5 درصد به پیک مصرف و 3 درصد به انرژی مصرفی افزوده می شود.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق تهران با اشاره به محدودیتهای موجود در تولید برق از نیروگاه های برق آبی به دلیل کاهش بارندگی ها در سالهای گذشته ادامه داد: طبق تکلیف تعیین شده برای تهران نباید مصرف برق از 4500 مگاوات گذر کند که با برنامه ریزی ها ومدیریت انجام شده مصرف برق، رقم 4560 مگاوات ثابت نگه داشته شده است.
20 درصد از مشترکان تهرانی پرمصرف هستند
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق تهران 20 درصد از مشترکان تهرانی را پرمصرف دانست و گفت: طبق برنامه ریزی انجام شده باید برای 50 هزار مشترک پرمصرف کنتور هوشمند نصب شود که تاکنون 27 هزار دستگاه از آن نصب شده است.
حسین صبوری در ادامه نشست خبری با اشاره به کنترل برخط وضع مصرف مشترکان ادامه داد: این نوع رصد کردن در پیک مصرف در فصل تابستان برای جلوگیری از خاموشی ها بسیار موثر است.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق تهران تلفات شبکه برق را تا پایان سال 96 معادل 6/8 درصد دانست و افزود : این رقم تا پایان سال 97 به 6/4 درصد رسیده است .
وی 80 درصد شبکه برق تهران را کابلی دانست و گفت: این نوع برق رسانی نیاز تهران را به نصب شبکه هوایی 20 کیلو ولت در برنامه توسعه آینده بی نیاز کرده است.
صبوری با اشاره به اینکه 8 هزار کیلومتر از شبکه فشار ضعیف تهران به صورت سیمی است ادامه داد : 7 هزار کیلومتر از آن تاکنون به کابل خود نگهدار تبدیل شده که تا پایان سال 97 به صورت صد در صدی خواهد شد که این پروژه در کاهش تلفات و خاموشی ها در زمستان و تابستان بسیار موثر خواهد بود .
وی افزود : طبق برنامه ریزی های انجام شده باید در تهران 650 مگا وات در سال 98 مدیریت مصرف انجام شود که ما با پایش هر ساله شبکه بهسازی و نوسازی آن این مدیریت را انجام خواهیم داد .
صبوری با اشاره به دستورالعمل تعویض 5 میلیون لامپ ال ای دی در سازمان ها و مراکز دولتی که البته هنوز ابلاغ نشده است ادامه داد : طبق مصوبه دولت مشترکین دولتی باید 20 درصد مصرف انرژی سالانه خود را از طریق پنل های خورشیدی تامین کنند که در صورت عدم تحقق آن بهای برق مصرفی آن 20 درصد با قیمت انرژی خورشیدی محاسبه خواهد شد البته با توجه به روند فعلی برای انجام این مصوبه در ادارات دولتی به نظر می رسد این مصوبه به طور کامل اجرایی نخواهد شد .
وی افزود : مدت زمان خاموشی به ازای هر مشترک در سال 94 ، 310 دقیقه بوده است که تا پایان سال 96 این رقم به 160 دقیقه رسیده است .
مدیر عامل شرکت توزیع برق تهران بزرگ با اشاره به عمر طولانی 1200 کیلومتر از شبکه توزیع برق در تهران گفت : سالانه باید 10 تا 15 درصد از این شبکه و پست های موجود در تهران نوسازی و مقاوم سازی شود .
صبوری افزود : به منظور جلوگیری از بروز خاموشی در مراکز مهم تهران در سال 96، 750 مجموعه مهم و راهبردی را رصد کردیم که ژنراتور دیزل این مجموعه ها موجود باشد تا در صورت قطع برق بتوانند به سرعت از این منبع برق اضطراری بهره مند شود.

کاهش گرمای زمین با تزریق هواپخش‌ها

استراتوسفر

پژوهشگران دانشگاه هاروارد، طرح جدیدی برای کاهش گرمای زمین ارائه داده‌اند که نسبت به طرح‌های پیشین، هزینه کمتری دارد.

به گزارش ایسنا و به نقل از فیز، کاهش گرمای زمین با تزریق هواپخش‌ها به جو امکان‌پذیر است اما این برنامه هزینه‌های بسیاری در پی خواهد داشت.

پژوهشگران دانشگاه هاروارد در بررسی جدیدی، قابلیت‌ها و هزینه‌های روش‌های گوناگون رساندن هواپخش به استراتوسفر را که با عنوان "تزریق هواپخش به استراتوسفر" (SAI) شناخته می‌شوند، بررسی کردند.

آنها، هزینه ها و قابلیت‌های پروژه مهندسی انرژی خورشیدی که از 15 سال پیش آغاز شده، مورد ارزیابی قرار دادند. هدف این پروژه، کاهش آلودگی‌های انسانی  با یه کار بردن مواد مورد نظر در ارتفاع حدود 20 کیلومتری است.

دکتر "گرنوت واگنر" (Gernot Wagner)، استاد دانشکده مهندسی و علوم کاربردی "دانشگاه هاروارد" (Harvard University) و از نویسندگان این پژوهش گفت: مهندسی کردن انرژی خورشیدی، اغلب به عنوان روشی سریع، ارزان و دارای نقص توصیف شده است.

وی افزود: از آنجا که ما قضاوتی در مورد شرایط مطلوب تزریق هواپخش به استراتوسفر نداریم، یک برنامه فرضی ارائه دادیم که از 15 سال پیش تا به امروز ادامه دارد. اگرچه این برنامه، نامعلوم و بلندپروازانه است اما از نظر فنی، به طور دقیق امکان‌پذیر خواهد بود. هزینه برنامه مورد نظر ما، به طور قابل توجهی کمتر از طرح‌های دیگر در هر سال خواهد بود.

گفتنی است که پژوهشگران، بررسی‌های پیشین که در مورد کاهش هزینه‌های این طرح هستند و ورودی‌های مستقیم شرکت‌های مهندسی هوا فضا را تایید می‌کنند.  

"ویک اسمیت" (Wake Smith)، از نویسندگان این پژوهش گفت: سوالات مهندسی در مورد تزریق هواپخش به استراتوسفر و پژوهش‌های مرتبط با آن، برای من جذاب بود. طرح ما، برنامه جدیدی برای تزریق هواپخش به استراتوسفر با کمک فرضیات کاملا منطقی است. ما مشخصات فنی خاصی را برای طرح خود ابداع کردیم و ورودی‌های مستقیم چندین شرکت مهندسی هوا فضا را همراه آن قرار دادیم.

این گروه پژوهشی، هزینه طرح خود را کمتر از دو میلیارد دلار در سال تخمین زده است.

این پژوهش، در مجله " Environmental Research Letters" به چاپ رسید.